Expert klimaatverandering: “Het is al te laat”

We staan voor enkele cruciale jaren om de klimaatverandering tegen te houden, maar volgens VN-klimaatexpert Clive Hamilton baat het nu al niet meer. We kunnen nooit meer naar vroeger terugkeren. Alleen met radicale technische oplossingen kunnen we de schade nog enigszins beheersen. Het derde klimaatrapport van de VN, dat dit weekend gepresenteerd werd, stelt ook duidelijk dat onze achterkleinkinderen zwaar in de problemen kunnen geraken.

Hamilton, die de harde waarheid vier jaar geleden in het boek Requiem for a Species schreef, deed zijn verhaal nog eens in de Nederlandse pers. Insiders roemden de Australische wetenschapper omdat hij als enige durfde neerpennen wat zij allemaal al dachten: dat het te laat is om het klimaat nog te redden. Niet iedereen was er even positief over, want deze boodschap ontneemt mensen hun hoop op een uitweg en politici staan nu al niet te springen om actie te ondernemen. “Ze zijn hoopvol dat ze de wereld kunnen redden. Dan moet er niet iemand langskomen die zegt: sorry, je kunt de wereld niet redden, want het is al te laat. Dus gaan ze door met wat ze al deden: het Australische volk vertellen dat de economie moet vergroenen en dat dan alles in orde komt.”

Als lid van een internationale groep experten kijkt Hamilton al een stap verder: kan climate engineering een oplossing worden om de schade te beheersen? Veel wetenschappers gaan huiveren wanneer ze die term horen. De New York Times zag in zijn boek “een sober, helder en overtuigend pleidooi om goed na te denken voordat we voor god spelen”. Daar komt het immers op neer: door ingrijpende veranderingen gaan we de planeet aanpassen, zodat de klimaatverandering gestuurd kan worden. We zouden bijvoorbeeld een schild van zwaveldioxide in de stratosfeer kunnen pompen of snel groeiende algen kunnen kweken die CO2 opslaan. Maar climate engineering heeft nog een lange weg te gaan. De risico’s zijn nog veel te groot (wat als we het allemaal nog erger maken?) en het kost ook te veel geld.

Getty Images

“Nu is het nog betaalbaar”

In het Radio 1-programma De Ochtend klonk Jos Delbeke, klimaattopman bij de Europese Commissie, iets optimistischer. Hij dringt wel aan om nu te investeren in de strijd tegen de opwarming van de planeet. Later zal de kostprijs veel hoger zijn. Dit weekend werd in Berlijn het derde Klimaatrapport van de VN voorgesteld. Daarin werd duidelijk gesteld dat we de opwarming tegen 2100 tot twee graden moeten beperken. Delbeke gelooft wel dat de klimaatverandering nog beheersbaar is. Pas vanaf meer dan twee graden weten we niet meer wat er in de toekomst zal gebeuren. Als oplossing voor het probleem gelooft hij nog steeds in hernieuwbare energie.

In veel landen is duurzame energie al veel goedkoper geworden. Delbeke stelt wel dat ook de Verenigde Staten en China de dans niet mogen ontspringen. Hij geeft toe dat er nog steeds middelen nodig zijn die zullen wegen op de economie, maar het zal ons veel meer kosten als we nu niet investeren en ervoor kiezen om met een onvoorspelbaar klimaat te zitten opgescheept.

Thinkstock
Meer
Lees meer...