Volgens een nieuw rapport van invloedrijke wetenschappers moet de fastfoodindustrie wereldwijd grondig aangepakt worden om problemen tegen te gaan zoals zwaarlijvigheid, slechte voeding en de klimaatsverandering.
Ook zo’n fan van McDonald’s, KFC en Pizza Hut? ’t Mag dan wel overheerlijk zijn, maar het blijft bijzonder schadelijk, en niet alleen voor jezelf. Zo stelt een internationale commissie van experts in het medische tijdschrift The Lancet dat zowel het te veel consumeren van ‘junk food’ als niet genoeg voedsel hebben, bijdragen tot het probleem van ondervoeding. Bovendien heeft de fastfoodindustrie een negatieve impact op de klimaatsverandering. Dat laatste heeft vooral te maken met de voedselproductie en -vervuiling en het vervoer.
Volgens de commissie, die bestaat uit experten op het gebied van voeding, is het aan politieke leiders en aan de samenleving in het algemeen om louter commerciële doeleinden en de lobby van de voedingsindustrie tegen te gaan.
Vraag naar VN-verdrag
Ze stellen voor dat er een VN-verdrag gesloten wordt in de lijn van de Framework Convention on Tobacco Control om de tabaksindustrie een halt toe te roepen. Op die manier hopen ze af te dwingen dat landen regelgevingen doorvoeren die duurzaam en gezond voedsel vooropstellen.
De commissie stelt ook voor dat de subsidies afgenomen worden van landbouw- en transportpraktijken die bijdragen tot een slechte gezondheid en een slecht eetpatroon.
Ook Fiona Sing van het Wereld Kanker Research Fonds wijst er op dat ze mee pleit “voor een internationaal verdrag om de politieke invloed van grote spelers in de voedselindustrie tegen te gaan”: “Hoe we voedsel produceren en consumeren is misschien wel de belangrijkste factor van onze gezondheid en die van het milieu. Obesitas en ondervoeding maken nog steeds miljarden slachtoffers en zijn grote boosdoeners op het vlak van ziektes zoals kanker.”
Sterke lobby
Tim Lobstein van de Wereld Obesitas Federatie die ook in de commissie zit, wijst er ook dat de drank- en voedselindustrie enorm veel geld heeft en druk uitoefent op regeringen. Hij haalt het voorbeeld van de VS aan. Daar zijn 294 lobbyisten van drank- en voedselbedrijven actief. Dat zijn veel meer lobbyisten dan uit de alcohol- en tabaksector.
“Van hen was twee derde vroeger lid van het Congres”, vertel hij nog. “Ze weten dus wat ze doen. Het is hun doel om de status quo te behouden.” Ook in Europa probeert de drank- en voedselindustrie druk uit te oefenen op het bestuur.
Ondervoeding, obesitas en klimaatproblemen
Professor Boyd Swinburn van de University of Auckland die ook in de commissie zit, wijst erop dat “ondervoeding en overgewicht altijd als tegenpolen gezien worden in termen van te weinig of te veel calorieën”: “Maar in werkelijkheid worden ze allebei veroorzaakt door dezelfde ongezonde, onbillijke voedingssystemen. Die worden gesteund door de politieke economie die enkel gefocust is op economische groei en geen rekening houdt met negatieve gezondheidsgevolgen.”
“Aan de klimaatsverandering hangt hetzelfde verhaal vast van winst en macht waarbij er geen rekening gehouden wordt met de schade aan het milieu. Die wordt veroorzaakt door ons huidige voedingssysteem, het transport, de stedelijk ordening en het gebruik van landbouwgrond.”
Rood vlees
De commissie raadt aan dat we naast minder fastfood minder rood vlees eten en dat dat ook aangemoedigd wordt door de regeringen. Het lijkt hen optimaal om de consumptie van rood vlees terug te schroeven via belastingen, gezondheids- en milieuwaarschuwingen en social marketing.
Er wordt op gewezen dat dat zou leiden tot gezondere eetgewoontes, meer preventie van kanker en obesitas, meer grond voor efficiënte, duurzame landbouw, meer mogelijkheden om ondervoeding tegen te gaan en minder uitstoot van broeikasgassen door landbouw.