Facebook gaat op grote schaal gegevens verzamelen over het coronavirus

Facebookdata
Shutterstock

Facebook lanceerde twee weken geleden een enquête om de verspreiding van Covid-19 in kaart te brengen. Omdat dat aardig blijkt te lukken, heeft het beslist om het onderzoek internationaal uit te breiden.

De invloed van sociale media, is nog maar eens bewezen. De afgelopen twee weken vulden gemiddeld 150.000 mensen per dag de corona-enquête van Facebook in. Die peilt naar de ziektesymptomen van de gebruikers. Uit de eerste bevinding van het onderzoek blijkt dat de resultaten vergelijkbaar zijn met de cijfers van bevestigde coronabesmettingen. Hierdoor lijkt er een belangrijke rol weggelegd voor Facebook, dat besloot om de enquête internationaal uit te breiden.

Interactieve kaart

Aan de hand van data uit de enquête, hoopt Facebook de verspreiding van de ziekte te kunnen voorspellen. Dat doet het door middel van interactieve kaarten, die dagelijks worden bijgewerkt. Op die manier wil het een duidelijk beeld schetsen van de corona-hotspots. De datavisualisatie geeft niet alleen een duidelijk overzicht maar kan ook dienen als reality-check voor politici en beleidsmakers in ernstig getroffen gebieden.

“Elkaar steunen als gemeenschap”

Facebook-baas Mark Zuckerberg is alvast zeer positief over dat project: “Door elkaar als gemeenschap te steunen en onze ervaringen te delen, kunnen we problemen op grote schaal oplossen. De mogelijkheid om gegevens te verzamelen en te delen, kan ons helpen om tijdelijk te reageren op nieuwe ontwikkelingen in deze gezondheidscrisis”, klinkt het.

Live with sociologist Eric Klinenberg

Fidji Simo, Head of Facebook app, was Live with Eric Klinenberg, Professor of Social Science and Director of the Institute of Public Knowledge at New York University and author of Palaces for the People and Going Solo to discuss the importance of solidarity and what it means to build community as we navigate the COVID-19 pandemic. #MoreTogether

Geplaatst door Facebook App op Vrijdag 10 april 2020

Kritiek van overheden

Toch zou niet iedereen even enthousiast zijn over de actie van Facebook. “Sommige regeringsleiders willen de feitelijke besmettingen in hun land liever niet naar buiten brengen”, verklaart Zuckerberg. Bovendien is de relatie tussen zijn bedrijf en de overheden bekoeld na vermeende inbreuken op de gegevensprivacy en het verspreiden van verkeerde informatie. Ondanks alles gelooft Zuckerberg dat Facebook een partner kan zijn in de strijd tegen het coronavirus. “Onze informatie kan de gekozen leiders en functionarissen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen”, besluit hij.

Covid-19 informatiecentrum

Het is niet het eerste initiatief dat Facebook op poten zet voor de strijd tegen het coronavirus. Vorige maand voegde het social media-platform het Covid-19 informatiecentrum aan haar nieuwsfeed. De tool bevat informatie van de gezondheidsinstanties en werd ondertussen al meer dan 350 miljoen keer gebruikt.

Gesponsorde artikelen