Facebook vraagt gebruikers om symptomen van coronavirus te melden

Facebook vraagt gebruikers om symptomen van coronavirus te melden en speelt gegevens door naar universiteit.
EPA

Facebook wil gezondheidsexperts en overheden helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat laat CEO Mark Zuckerberg weten in één van zijn typische ellenlange posts. Daarom krijgen Facebookgebruikers een vragenlijst voorgeschoteld waarin ze moeten aangeven of ze met bepaalde coronasymptomen zitten. Voorlopig wordt er enkel in de VS data verzameld.

Facebook

De vragenlijst werd samengesteld door gezondheidsonderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Amerikaanse Facebookgebruikers krijgen een link boven hun nieuwsoverzicht te zien. Dat meldt persbureau Reuters.

In de lijst staan vragen over de gezondheid van de gebruikers. Zo wordt hen gevraagd welke symptomen ze ervaren. De universiteit zal de resultaten van de vragenlijst gebruiken om voorspellingen te doen. “Een piek in symptomen kan een aanwijzing zijn voor een naderende piek in ziekenhuisopnames”, zegt Carnegie Mellon University-onderzoeker Ryan Tibshirani. Ziekenhuizen kunnen op die manier extra beademingsapparaten of ventilatoren voorzien.

Geanonimiseerd

EPA

De antwoorden op de vragen worden zowel voor de onderzoekers als de beheerders van Facebook geanonimiseerd. Als deze Amerikaanse aanpak effectief blijkt te zijn, zal Facebook de vragenlijst wereldwijd lanceren.

“Het is belangrijk dat we bij onze privacyprincipes blijven en duidelijk beleid hebben voor het gebruik van deze data”, licht Zuckerberg toe. De Facebookbaas zegt dat hij binnenkort meer details bekendmaakt over hoe Facebook dat concreet wil doen.

Verzamelde locatiegegevens

EPA

Eerder maakte Reuters bekend dat Facebook sinds midden maart geanonimiseerde locatiegegevens deelt met het stadsbestuur van New York en van de staten Californië en Massachusetts. Facebook en de overheidsinstanties gaven destijds al aan dat de gegevens gebruikt werden om de doeltreffendheid van de coronamaatregelen na te gaan. Bovendien zouden de overheden geen toegang hebben tot de ruwe gegevens die verzameld werden, enkel tot de conclusies die Facebook hen doorstuurde.

Gesponsorde artikelen