FIFA verhoogt betalingen aan clubs die spelers leveren voor WK’s

De FIFA gaat de betalingen verhogen aan clubs die spelers leveren voor het volgende wereldkampioenschap. Waarnemers zien daarin een poging van de FIFA om de banden met eliteteams te verbeteren.

In het nieuws. Het bedrag dat aan de clubs wordt uitgekeerd voor de wereldkampioenschappen van 2026 en 2030 wordt verhoogd van 209 tot 355 miljoen dollar, een stijging van een kleine 70 procent.

  • De betalingen zullen worden verdeeld tussen teams over de hele wereld die spelers leveren voor FIFA-toernooien, voornamelijk het wereldkampioenschap voor mannen dat om de vier jaar wordt gehouden.
  • Het volgende WK in de VS, Canada en Mexico zal naar verwachting minstens 11 miljard dollar aan inkomsten opleveren.
    • De uitbreiding van het WK heeft echter geleid tot klachten. Spelersbonden en binnenlandse competities zijn bezorgd over het welzijn van de spelers en de negatieve economische en sportieve gevolgen van de beslissingen van de FIFA.
  • De FIFA en de European Club Association (ECA) willen ook nauwer gaan samenwerken aan de toekomst van het wereldkampioenschap vrouwen en het nieuwe wereldkampioenschap voor clubs.
    • De geplande herziening van de competitie zou leiden tot een zomertoernooi met 32 teams waaraan de beste clubs ter wereld deelnemen, waaronder 12 uit Europa. (kg)
Meer
Lees meer...