FIFA gaat op WK gebruikmaken van AI om te kijken of spelers buitenspel staan

Eind dit jaar vindt in Qatar het WK voetbal plaats. Daarbij zal de internationale voetbalorganisatie FIFA voor het eerst gebruikmaken van een nieuw soort camera’s om te controleren of spelers al dan niet buitenspel staan. Deze camera’s gebruiken artificiële intelligentie waardoor ze sneller en efficiënter zouden zijn.

Het lijkt erop dat er tijdens het WK 2022 een einde komt aan de lange spelonderbrekingen om te controleren of een speler buitenspel staat. De FIFA zal daar namelijk een nieuw soort software gebruiken om dit snel en foutloos na te gaan.

Artificiële Intelligentie

FIFA animatie buitenspel
FIFA

Het gaat om camera’s die gebruikmaken van artificiële intelligentie (AI). Specifiek zit er een sensor in de bal die 500 keer per seconde zijn exacte positie op het veld doorgeeft. Daarnaast zijn er 12 volgcamera’s onder het dak van het stadium die de spelers volgen. Deze camera’s gebruiken 29 punten op het lichaam van de speler om na te gaan of de speler zich buitenspel bevindt.

Volgens de FIFA zal het volledige proces om te bepalen of een speler buitenspel staat nu gebeuren in enkele seconden. Daarnaast benadrukt de wereldvoetbalbond dat de beslissingen dankzij AI accurater zullen zijn. De data die gebruikt wordt om te bepalen of een speler buitenspel staat, zal ook meteen gebruikt worden om animaties te maken. Die animaties zullen duidelijk laten zien wat de positie van de speler was zodat er geen verdere discussie mogelijk is.

Scheidsrechter blijft verantwoordelijk

Tijdens het vorige WK gebruikte de FIFA al de VAR, de video assistant referee. Dat is een scheidsrechter die met behulp van videobeelden kan oordelen of een speler al dan niet buitenspel stond. De VAR zal niet verdwijnen, maar krijgt hulp van de nieuwe technologie.

Pierluigi Collina van het FIFA Referees Committee benadrukt daarbij dat mensen – en dus niet robots – nog steeds het laatste woord zullen hebben op het veld. “Het gaat om een semiautomatisch systeem. Ik weet dat sommige mensen het al omschrijven als een ‘robot-buitenspel’, maar dat is het niet. De scheidsrechter en assistenten blijven verantwoordelijk voor de beslissingen die gemaakt worden op het veld.”

“De tests van het nieuwe systeem waren een groot succes”, gaat Collina verder. “We hebben er daarom vertrouwen in dat het een zeer waardevol hulpmiddel zal worden in Qatar. Door deze nieuwe software zullen scheidsrechters de beste beslissing kunnen maken op het veld.”

In deze video kan je zien hoe de nieuwe technologie gebruikt zal worden:

Meer
Lees meer...