Film Fest Gent deelt prijzen uit: ‘Los delincuentes’ wint Grand Prix, ‘Poor Things’ ziet muziek bekroond worden

De 50ste editie van het Film Fest Gent is afgelopen na het vertonen van de slotfilm The Boy and the Heron van levende legende Hayao Miyazaki (Studio Ghibli). Daarna was het uiteraard tijd om prijzen uit te rijken. De hoofdprijs ging naar het tragikomische Los delincuentes van Rodrigo Moreno. Het is daarmee de eerste Argentijnse winnaar van de Grand Prix. De Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek was dan weer voor Poor Things.

Het 50ste Film Fest Gent ging tien dagen geleden van start met de Vlaamse film Holly van Fien Troch en is vrijdagavond afgesloten met de slotfilm The Boy and the Heron van Hayao Miyazaki. Daartussen kon je op verschillende locaties in Gent heel wat grotere en kleinere films, kortfilms en concerten bekijken en beluisteren.

Grand Prix voor Beste Film

Geen filmfestival zonder prijs natuurlijk en ook op Film Fest Gent is dat het geval. Twaalf films, waaronder vijf langspeeldebuten, kwamen in aanmerking voor de twee belangrijkste prijzen. Een internationale jury bestaande uit voorzitter Sébastien Lifshitz, Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson had dus een zware opdracht.

Zij reikten de Grand Prix voor Beste Film uit aan het Argentijnse Los delincuentes van Rodrigo Moreno. Daarin volgen we een bankbediende die besluit de bank waar hij werkt te beroven. Het zorgt voor een speelse, atypische heist movie. Los delincuentes is de eerste Argentijnse film ooit die op Film Fest Gent de Grand Prix wint, nadat er de voorbije drie jaar telkens een Franse film in de prijzen viel.

“De oorzaak van veel ellende in het moderne leven is dat we getraind zijn om zoveel te willen, terwijl we eigenlijk zo weinig nodig hebben. Onze politieke en tegelijk enorm vermakelijke winnaar droomt van een revolutie tegen dit systeem. Zoals alle dromen is deze film vreemd en surrealistisch, vol ondeugendheid, melancholie en onverwachte waarheden. Het unieke ritme waarin het banale en alledaagse worden opgetrokken tot een toonhoogte van heerlijke absurditeit zorgt voor een eigenaardige heist movie. Eentje die met een scherp, speels gevoel voor humor duidelijk maakt dat het geen diefstal is als je terugsteelt wat al van jou is. Van het kleinste motief tot het grootste gebaar herinnert deze subversieve, provocerende en grappige film ons eraan hoe bevrijding eruitziet, omdat ook de film zelf vrij is. Vrij van de oude regels. Vrij om de heuvels in te trekken van de oneindige mogelijkheden van cinema. Vrij om zijn taal opnieuw uit te vinden, net zoals zijn stuntelende personages zichzelf opnieuw uitvinden”, klinkt het bij de jury die unaniem voor Los delincuentes koos.

Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek

Als Film Fest Gent ergens voor bekendstaat in binnen- en buitenland is het wel filmmuziek en dus is er ook een award voor de beste filmmuziek. Daarbij koos de jury voor de bijzondere film Poor Things van regisseur Yorgos Lanthimos, bekend van The Lobster en The Favourite. De score in Poor Things werd verzorgd door de jonge muzikant Jerskin Fendrix, die daarmee aan zijn proefstuk toe is.

“Zelden kom je in cinema een score tegen die niet alleen de vertelling ondersteunt, maar ook zelf een verteller is. Dit is muziek die het avontuur niet schuwt, die trots en gedurfd is, teder en vol grappen. Ze knipoogt naar de geschiedenis en herinnert ons aan de stille film, die allesbehalve stil was. En ze geeft commentaar op de moderniteit, vooral op hoe vrouwen en mannen – die arme, arme dingen – vandaag de dag nog steeds met elkaar worstelen over controle en bevrijding. Binnen deze score is er zwart en wit, naast alle kleuren van de regenboog en paar die alleen bestaan in je wildste verbeelding. Er zijn passages die je laten lachen en huilen op hetzelfde moment. En er zijn delen die, net als onze dappere heldin, dansen alsof ze nog maar net het plezier van voeten hebben ontdekt. Met metaforische instrumenten als volwassenheid en de instincten van de kindertijd evolueert deze score van naïviteit naar wijsheid, terwijl het nooit het duizelingwekkende plezier verliest van gewoon te leven”, klinkt het bij de jury.

Pour Things is vanaf 17 januari te zien in de Belgische zalen.

Past Lives

Door de vele bijzonder sterke films in de officiële competitie besloot de jury van Film Fest Gent om dit jaar ook een Special Mention uit te reiken, iets wat in het verleden nog maar enkele keren gebeurde. Zij prijzen namelijk de acteerprestaties van het trio Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro, dat de hoofdrollen vervult in Past Lives. Dat is het ontroerende filmdebuut van Celine Song.

“In een uitzonderlijk sterke competitie willen we een trio van acteurs uitlichten dat ons enorm heeft ontroerd. De acteurs creëren een perfect uitgebalanceerd portret, niet van een clichématige driehoeksverhouding, maar van mensen die – ondanks ambitie, ego’s en culturele afstand – alle verschillende soorten liefde die iemand voor een ander kan voelen, proberen uit te dragen”, looft de jury.

Meer
Lees meer...