De producent Village Roadshow klaagde maandag Warner Bros. aan. De producent beweerde dat de filmstudio de bioscooprelease van het vierde deel in de succesvolle sciencefictionfranchise The Matrix Resurrections saboteerde om abonnees naar HBO Max te lokken. De filmstudio zou dat gedaan hebben door de film vroeger te releasen op de streamingdienst dan gepland.
De aanklacht van de producent Village Roadshow komt voort uit de controversiële zet van Warner Bros. om zijn volledige releaselijst van 2021 gelijktijdig uit te brengen op zijn streamingdienst. Daardoor zijn films als Dune, The Suicide Squad en King Richard te zien op de streamingdienst. De studio betaalde uiteindelijk miljoenen dollars aan zijn aandeelhouders om de verloren box office-inkomsten te compenseren, schrijft Variety.
Village Roadshow
Village Roadshow heeft een langdurige cofinancieringsovereenkomst met de grote filmstudio, waaronder films zoals The Matrix-trilogie, Joker en de Oceans-serie werden uitgebracht. De recente aanklacht beweert dus dat Warner Bros. Village Roadshow niet op de hoogte heeft gebracht alvorens te kiezen om The Matrix Resurrections – het vierde deel in de franchise – op de streamingdienst HBO Max te zetten.
De film heeft tot nu toe “slechts” 148 miljoen dollar (zo’n 130 miljoen euro) opgebracht aan de kassa’s, een kleine fractie van de opbrengst van de drie eerdere films. De aanklacht beschuldigt Warner Bros. van het opzettelijk schaden van de box office van de film om HBO Max te steunen, ten koste van de toekomstige levensvatbaarheid van de franchise.
“De strategie van WB zorgde er niet alleen voor dat The Matrix Resurrections een flop zou worden aan de kassa’s, maar bracht ook ernstige schade toe aan de hele Matrix-franchise”, zo luidt de aanklacht. “Er kan geen twijfel over bestaan dat de box office-verkoopcijfers van The Matrix Resurrections de waarde van deze franchise hebben doen afnemen, aangezien het gebrek aan winstgevendheid van een film over het algemeen studio’s ervan weerhoudt om op korte termijn te investeren in extra sequels en spin-offs.”
De aanklacht
“Tot op heden heeft Village Roadshow niets ontvangen van de vroegtijdige HBO Max release van The Matrix Resurrections“, klinkt het nog in de aanklacht. Daarbij merkt producent Village Roadshow nog op dat Warner Bros. enkele van zijn eigen aankomende projecten zoals The Batman met Robert Pattinson en Black Adam met Dwayne Johnson heeft uitgesteld tot 2022, en hen exclusieve bioscoopreleases zal geven.
In de aanklacht wordt ook verwezen naar het succes van de exclusieve bioscooprelease van Sony en Disneys Spider Man: No Way Home. Daarbij wordt aangevoerd dat de strategie van Warner Bros. om bioscoopfilms gelijktijdig uit te brengen met een release op de streamingdiensten dus niet noodzakelijk het gevolg was van de pandemie.
Village Roadshow beweert verder dat de gelijktijdige release ook piraterij in de hand werkte, wat het inkomstenpotentieel van de film nog verder verminderde. Maar de aanklacht stelt ook dat – wegens de slechte box office-resultaten – Village Roadshow zijn contractueel verplichte betaling aan Warner Bros. niet kan maken, waardoor het bedrijf het risico loopt om zijn rechten op de film te verliezen.
Antwoord Warner Bros.
De aanklacht beweert dat Warner Bros. ook heeft geprobeerd om het bedrijf zijn rechten op andere films te ontnemen, waaronder Charlie and the Chocolate Factory en Edge of Tomorrow. In een verklaring zei Warner Bros. dat het een arbitragezaak (een procedure bij de rechtspraak, red.) had aangespannen tegen Village Roadshow.
“Dit is een frivole poging van Village Roadshow om hun contractuele verplichting om deel te nemen aan de arbitrage die we vorige week tegen hen zijn begonnen te omzeilen”, zei de filmstudio. “Wij twijfelen er niet aan dat deze zaak in ons voordeel zal worden beslecht.”
Village Roadshow eist van de rechter een verklaring dat Warner Bros. zijn overeenkomst heeft geschonden.