HBO Max breidt uit naar Europa: lancering in Nederland, maar voorlopig nog niet in België

HBO Max bereidt zich binnenkort voor op een lancering in nog 15 extra landen in Europa, waaronder ook onze noorderburen. Op de Amerikaanse streamingdienst kan je o.a. kijken naar de Harry Potter– en de Friends-reünie, maar ook naar hitseries zoals Euphoria, The Flight Attendant en The Sex Lives of College Girls, en grote Warner Bros. films zoals Dune, Godzilla vs. Kong en The Suicide Squad. Hiermee wil het de concurrentie aangaan met Netflix, Amazon Prime en Disney+.

Goed nieuws voor heel wat Europese fans van de content op HBO Max, want de Amerikaanse streamingdienst, eigendom van WarnerMedia, heeft onlangs aangekondigd dat ze op 8 maart in nog eens 15 landen zullen lanceren. Deze keer meer gericht op Centraal- en Oost-Europa. Dat meldt Variety. Het gaat om de volgende landen: Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije en Slovenië.

Europa

Christina Sulebakk, general manager voor HBO Max EMEA, zegt dat het een “voorzichtige keuze” is geweest om de markten te lanceren in Europa, waar de uitrol van HBO Max in oktober 2021 serieus van start ging met lanceringen in de Nordics (Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland), evenals Spanje en Andorra.

Toch waren de 15 zonet bekendgemaakte landen voor de hand liggende keuzes, omdat het bedrijf een solide klantenbasis had die al bekend was met de HBO Nordic en HBO España VOD (Video On Demand) diensten. “We moesten ervoor zorgen dat we dat klantenbestand konden migreren en hen eerst op HBO Max konden krijgen”, zegt Sulebakk. Verder zei Sulebakk nog dat de klanten “zeer betrokken” zijn met de nieuwe gebruikersinterface en branding van de dienst, evenals de “uitbreiding van de geweldige inhoud” van de studio en, in het bijzonder, de films na een bioscooprelease van 45 dagen.

HBO Max is momenteel live in 46 gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en Europa, wat binnenkort zal oplopen tot zo’n 61 plaatsen. Later dit jaar zal de dienst bovendien zijn debuut maken in nog eens zes Europese landen waaronder Griekenland, Turkije, IJsland en de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen.

En België?

Dat zal het echter zijn voor Europa in 2022, wat de vraag oproept wanneer HBO Max zal lanceren in belangrijke West-Europese markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar WarnerMedia een lucratieve output deal heeft met de Comcast-gesteunde betaaltelevisie-exploitant Sky, die officieel afloopt in 2025. WarnerMedia heeft momenteel een doelstelling van 190 landen voor HBO Max tegen 2026.

“Ik krijg deze vraag heel vaak”, zegt Sulebakk. “We hebben een zeer, zeer sterk partnerschap met Sky, zowel in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland als Oostenrijk. We hebben al heel lang een relatie waar we erg blij mee zijn, maar ik kan voorlopig nog niets zeggen over de toekomst op korte termijn.”

Onze noorderburen zullen binnenkort dus wél gebruiken kunnen maken van alles wat HBO Max te bieden heeft, maar voor ons zal het nog even afwachten zijn. Want wanneer en of de streamingdienst mogelijk in ons land zou verschijnen is niet bekend. HBO Max heeft namelijk een exclusief contract met Streamz in ons land (net zoals met Sky in het VK), al is niet bekend hoe lang die deal nog loopt.

Catalogus

HBO Max verenigt series en films van Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network en Max Originals. Het platform bevestigde in oktober dat Warner Bros. films in Europa 45 dagen na hun bioscooprelease op HBO Max zullen verschijnen – een maatregel die in de Verenigde Staten vorig jaar bij zijn debuut tot heftige discussies leidde. Daaronder vallen films zoals The Matrix Resurrections, Dune, King Richard, The Suicide Squad en Tom and Jerry.

Sulebakk zegt dat die wachtperiode van 45 dagen altijd zal worden gerespecteerd. “Wat we willen inkorten is de films en de geweldige inhoud kort na de bioscooprelease bij het publiek krijgen, zonder een lange wachttijd. En ook zonder een lange wachttijd op AVOD en TVOD en de verhuur business.”

Elders, nieuwe Max Originals omvatten Station Eleven, Peacemaker, Raised by Wolves en Sex Lives of College Girls. Europese Max Originals die naar het platform komen zijn Todo Lo Otro, Kamikaze, Lust, Ruxx, The Thaw, The Informant en Garcia!. De niet-scripted slate omvat Expecting Amy, Finding Magic Mike, FBoy Island en Selena + Chef, terwijl de kinderprogramma’s Teen Titans Go!, The Amazing World of Gumball, Looney Tunes Cartoons en Cocomelon omvatten.

Meer
Lees meer...