Actrice Sydney Sweeney vroeg de makers van ‘Euphoria’ om enkele “onnodige” naaktscènes eruit te knippen

In een recent interview met The Independent vertelde de 24-jarige actrice Sydney Sweeney, die de rol van Cassie Howard speelt in de hitserie Euphoria, over het stigma dat er heerst rond actrices die naakt op het scherm komen. Daarom vroeg ze aan de producenten van de HBO-reeks om enkele naaktscènes van haar personage te schrappen. Regisseur Sam Levinson steunde Sweeney hier volledig in.

Iedereen die de populaire, maar toch wel confronterende reeks Euphoria heeft gezien, kan zich waarschijnlijk de show niet meer voorstellen zonder het personage Cassie Howard, vertolkt door Sydney Sweeney. Wat velen misschien niet weten, is dat de jonge actrice haar kans om deel uit te maken van de HBO-show bijna had laten schieten vanwege de naaktheid die de rol vereiste.

Naaktscènes

Uiteindelijk besloot ze om toch voor de rol te gaan, omdat ze graag bij de indrukwekkende cast wilde horen. En hoewel sommige actrices zich mogelijk ongemakkelijk zouden voelen bij het soort naaktscènes die Sweeney moest filmen, vertelde ze in een openhartig interview met The Independent dat ze zich wel altijd veilig en op haar gemak voelde op de set van Euphoria. Ze voelde zich zelfs comfortabel genoeg om de maker van de reeks, Sam Levinson, te vertellen wanneer ze het gevoel had dat naakt gaan overbodig was.

“Er zijn momenten waarop Cassie topless moest zijn en dan kon ik wel tegen Sam zeggen: ‘Ik denk niet dat dat hier echt nodig is.’ Dan reageerde hij gewoon: ‘Oké, we hebben het niet nodig.’ Dus ik heb nooit het gevoel gehad dat Sam mij opdrong om het toch te doen of dat hij expres probeerde om een naaktscène in de show te krijgen. Toen ik het niet wilde doen, dwong hij me niet.”

Naast de steun van Levinson, werd Sweeney ook bijgestaan door een intimiteitscoördinator op de set van Euphoria. Amanda Blumenthal choreografeerde zorgvuldig alle scènes die naaktheid en intimiteit vereisten. Ze zorgde ervoor dat alle acteurs zich op hun gemak voelden bij wat er gebeurde. Daarnaast is ze ook altijd uitgerust met pepermuntjes om ervoor te zorgen dat ieders ervaring zo aangenaam mogelijk is.

Sydney Sweeney gedeeltelijk naakt als Cassie in seizoen 2 van HBO-reeks Euphoria – bron: Landmark media/HBO/Isopix

Veilig versus onveilig

Toch erkent de actrice wel dat lang niet elke omgeving waarin ze ooit gewerkt heeft zo veilig heeft gevoeld. “Ik heb ervaringen gehad waarbij ik gewoon naar huis wilde gaan om mezelf helemaal rauw te schrobben omdat ik me walgelijk voelde”, vertelde Sweeney over een herinnering aan een negatieve ervaring zonder het project bij naam te noemen. “Ik voelde me ook niet op mijn gemak bij mijn castmaatje of de crew, wat me nog meer zelfbewust maakte.”

De actrice gaf ook nog toe dat ze toen het gevoel had dat ze niet in staat was om “haar zorgen uit te spreken”. Sweeney zei verder dat ze het wel prima vindt om wat huid te laten zien op tv, maar dat ze gewoon vooral het gevoel had dat haar naaktscènes in Euphoria het publiek afleidde om haar serieus te kunnen nemen als actrice.

Vechten voor erkenning

Zo sprak Sweeney in het interview dus ook over de frustratie die ze heeft gevoeld over het feit dat ze werd geprezen voor sommige van haar projecten en voor andere niet. De actrice speelde namelijk nog de hoofdrol als Olivia Mossbacher in The White Lotus en als Eden in The Handmaid’s Tale.

“Met The White Lotus had ik het gevoel dat mensen eindelijk al mijn harde werk erkenden. Want dat is iets wat me een tijdje dwars heeft gezeten”, zei Sweeney. “Ik ben erg trots op mijn werk in Euphoria. Ik vond het een geweldige prestatie, maar niemand praat erover omdat ik er een paar keer naakt in te zien was. Ik speel dan in een andere HBO-reeks, The White Lotus, en plots kreeg ik wél de aandacht van de critici te pakken. Ik had zoiets van: ‘Heb je dat dan niet in Euphoria gezien? Of zag je dat niet in The Handmaid’s Tale?’. “

Stigma

Op een groter niveau vermoedt Sweeney dat er “een stigma bestaat tegen actrices die naakt op het scherm verschijnen”. “Als een man een seksscène heeft of zijn lichaam laat zien, wint hij nog steeds awards en krijgt hij lof. Maar op het moment dat een meisje dat doet, is het helemaal anders”, betoogde ze.

Sweeney, die gedeeltelijk naakt te zien is in verschillende scènes uit beide seizoenen van de populaire HBO-reeks Euphoria, merkte op dat ze ook werd gecyberpest nadat ze de eerste keer wat meer huid toonde in de serie. Ze besprak met de journalist van The Independent hoe het was om met online trollen om te gaan, die screenshots van haar gedeeltelijk naakte scènes op sociale media deelden en haar broer Trent erin tagden. De actrice noemde dat soort gedrag gewoonweg “respectloos en schrijnend” en “het meest kwetsende dat iemand kan doen”.

Nieuwe afleveringen van Euphoria zijn elke week te bekijken via Streamz.

Meer
Lees meer...