Netflixfilm ‘The Power Of The Dog’ en blockbuster ‘Dune’ zijn de favorieten op de Oscars; Belgische inzending ‘Un Monde’ krijgt geen nominatie

Om vijf uur ’s ochtends in Los Angeles werden de Oscarnominaties voor dit jaar bekendgemaakt. Daarbij tekenden twee favorieten zich duidelijk af: The Power Of The Dog en Dune. Maar opvallend was dat ook een Deense, Spaanse, Noorse én Japanse film nominaties wisten af te dwingen in reguliere categorieën en dat Kristen Stewart – die al heel het awardseizoen over het hoofd gezien wordt – hier wél genomineerd werd voor haar rol in Spencer. Een overzicht.

De topfavoriet van dit jaar is te vinden in de catalogus van Netflix en heet The Power Of The Dog. De film kreeg 12 nominaties en is terug te vinden in elke belangrijke categorie. Jane Campion – die als enige vrouw in de categorie Regie terug te vinden is – won in 1994 al een Oscar voor het scenario van The Piano en werd toen ook al genomineerd als Beste Regisseur. De kans is aanzienlijk dat ze nu het beeldje zal mogen gaan oppikken voor haar eerste film in 12 jaar tijd. Overigens: Ari Wegner, de vrouw die bij dezelfde film achter de camera stond, is nog maar de tweede vrouw ooit die werd genomineerd in die categorie.

Benedict Cumberbatch is eveneens genomineerd voor zijn hoofdrol in die film. Het is zijn tweede nominatie, na die voor The Imitation Game in 2015. Zijn collega Andrew Garfield – die een nominatie scoort voor Netflix-film tick, tick…BOOM! is eveneens voor de tweede keer genomineerd, na Hacksaw Ridge in 2016.

Een andere Netflixfilm die uitstekend scoort is The Lost Daughter. Drie nominaties mag de film achter zijn naam schrijven: Olivia Colman en Jessie Buckley als actrices en Maggie Gyllenhaal voor het scenario. Een nominatie voor Gyllenhaal als regisseur voor deze toch wel opmerkelijke debuutfilm zat er dan weer niet in.

Voor het eerst genomineerde actrices

Bij de dames zijn er een aantal opvallende namen te noteren die eindelijk hun eerste Oscarnominatie hebben mogen ontvangen. Kirsten Dunst bijvoorbeeld, die toch al een hele tijd meedraait. Zij is nu genomineerd voor haar rol in The Power Of The Dog. Ook Jessie Buckley mag zich vanaf nu een Oscargenomineerde noemen, voor haar rol in The Lost Daughter. En opvallend: nadat ze al heel het awardseizoen genegeerd werd, scoort Kristen Stewart hier wél die nominatie voor haar vertolking van prinses Diana in de knappe, maar onderschatte film Spencer. Behalve de nominatie voor Stewart valt de film volledig uit de boot.

Andere actrices werden dan weer niet genomineerd waar dat wel verwacht of verdiend was. Cate Blanchett werd bejubeld voor haar rol in Nightmare Alley (4 nominaties) maar kreeg dus geen nominatie. En ook Jennifer Lawrence en zelfs Meryl Streep grijpen naast een nominatie voor hun rollen in Don’t Look Up. Die film kreeg drie nominaties – wat best verdienstelijk is voor een komedie – maar kon dus op eerder weinig liefde rekenen. Ook de toch bijzondere komische rol van Leonardo DiCaprio werd niet beloond. Tot slot is het ook nog opvallend dat zowel Alana Haim als Cooper Hoffman – toch twee knap debuterende acteurs in Licorice Pizza (3 nominaties) – ook beide naast een nominatie grijpen.

Blockbusters

De blockbusters, meestal kunnen ze op niet veel liefde rekenen van de Academy, maar dat is deze keer buiten Dune gerekend. Die film scoort maar liefst 10 nominaties en zal dus ook één van de topfavorieten zijn in maart., vooral dan in de technische categorieën. Opvallend is dat niemand van de cast werd genomineerd en dat ook Denis Villeneuve – toch een favoriet onder de regisseurs – naast een nominatie greep als regisseur. Villeneuve was dan weer wel één van de genomineerden in de categorie Adapted Screenplay, samen met zijn collega’s Jon Spaiths en Eric Roth.

Verder zijn ook James Bond-film No Time To Die genomineerd (3 nominaties) en Marvelfilms Spider-Man: No Way Home en Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings, die elk één nominatie binnenhalen.

Vaststelling: de films die het meest opbrengen in de industrie en diegene die op de meeste waardering mogen rekenen binnen de Academy zijn niet bepaald dezelfde, met Dune als grote uitzondering.

Weer nogal wit

Als we de categorieën gaan doorlopen blijken de genomineerden toch weer behoorlijk wit te zijn. Opvallend is dat de Academy zelfs daar waar het bijna evident is, de kans niet aangrijpt om meer gekleurd te nomineren. Rachel Zegler bijvoorbeeld is niet genomineerd voor haar hoofdrol in West Side Story, hoewel ze toch een uitstekende Maria was. Die film zelf is nochtans wel zevenmaal genomineerd, waaronder gelukkig ook een nominatie voor Ariana DeBose, die Anita speelde.

Met zijn nieuwe nominatie wordt Steven Spielberg overigens de enige regisseur die in zes (!) decennia voor een Oscar genomineerd werd.

Bij de acteurs is het een ander verhaal: Will Smith en Denzel Washington zijn genomineerd als Beste Acteur voor hun prestaties in respectievelijk King Richard (6 keer genomineerd) en The Tragedy Of Macbeth (driemaal genomineerd en te bekijken via AppleTV+).

Met deze nieuwe nominatie bestendigt Denzel Washington zijn record als de vaakst genomineerde zwarte acteur aller tijden. Dit is zijn negende Oscarnominatie, hij won het beeldje al voor Glory (1989, acteur in een bijrol) en Training Day (2002, acteur in een hoofdrol).

Voor Will Smith is het zijn derde nominatie, maar hij won nooit eerder. Hij gaat nu als topfavoriet de race naar het beeldje in voor zijn vertolking van de vader van Venus en Serena Williams.

Meer dan Hollywood alleen

België greep met het kleine Un Monde, dat nochtans internationaal bejubeld werd, naast een nominatie. Maar wat we wel graag zien gebeuren is dat verschillende films van buiten Hollywood dit jaar ook genomineerd werden in de reguliere categorieën van de Academy Awards.

De topfavoriet van buiten Hollywood is het viermaal genomineerde Japanse Drive My Car. De drie uur durende film wordt bij ons begin maart verwacht en werd gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami. Naast Beste Internationale Film is Drive My Car ook terug te vinden in grote categorieën als Beste Film, Beste Regisseur (Ryusuke Hamaguchi) en Best Adapted Screenplay.

Een tweede bijzonderheid is Flee (Flugt) uit Denemarken, een geanimeerde documentaire en de eerste film ooit die terug te vinden is in Beste Internationale Film, maar ook in Beste Documentaire en Beste Animatie. De film vertelt het verhaal van Amin, die vluchtte uit Afghanistan en als alleenstaande minderjarige vluchteling in Denemarken terecht kwam. In de categorie Animatie neemt hij het op tegen zwaargewichten als Luca (Pixar), Raya And The Last Dragon (Disney), Encanto (Disney en te bekijken via Disney+) en The Mitchells vs. The Machines (Netflix).

Het wondermooie The Worst Person In The World uit Noorwegen werd ook genomineerd voor zijn scenario en het Spaanse Parallel Mothers (Madres Paralelas) kreeg dan weer geen nominatie in de categorie Internationale Film, maar wel in Soundtrack en Actrice, met dank aan Penélope Cruz.

Genomineerde koppels

Penélope Cruz is de helft van één van de twee genomineerde koppels. Zoals gezegd is zij genomineerd voor haar rol in Madres Paralelas. Haar echtgenoot Javier Bardem scoorde dan weer zijn vierde nominatie voor zijn rol van Desi Arnaz in Being The Ricardos (4 nominaties) , waarin hij naast Nicole Kidman speelt die ook genomineerd is. De film is bij ons terug te vinden op Amazon Prime Video.

Cruz en Bardem zijn daarbij niet eens het enige genomineerde koppel, want ook Kirsten Dunst en Jesse Plemons kunnen dubbel vieren. Zij zijn beide genomineerd voor The Power Of The Dog, als Best Supporting Actress en Best Supporting Actor.

De grote onbekende

De grote onbekende tussen de genomineerden is voor ons nog Belfast. Die film komt bij ons begin maart uit (op dezelfde dag als Drive My Car) en werd geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh. Het verhaal van Belfast draait rond de negenjarige Buddy die opgroeit in het Belfast van de jaren zestig en gefascineerd is door de wereld van de cinema. Het is een turbulente periode in het land en Buddy’s ouders spelen met het idee om Noord-Ierland te verlaten.

Belfast werd beloond met zeven nominaties, waaronder Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteur in een Bijrol en Beste Actrice in een bijrol. Muzikale legende Van Morrison werd genomineerd voor Beste Song.

De liedjes

Bij de liedjes werd niet enkel de grote Van Morrison genomineerd, maar ook de grote Beyoncé. Zij schreef het nummer Be Alive voor King Richard en mag zich nu dus ook Oscargenomineerd noemen. Opvallend hier is dat No Time To Die van Billie Eilish alsnog genomineerd werd, ook al kwam het nummer al in februari 2020 uit.

Van Disneyfilm Encanto werd het nummer Dos Oruguitas van Lin-Manuel Miranda genomineerd. Niet We Don’t Talk About Bruno dat nu wereldwijd in de hitparades staat: dat nummer werd domweg niet ingezonden door Disney.

De laatste genomineerde in de categorie is Diane Warren. Zegt de naam u niets? Zij werd al voor de 13de keer genomineerd in de categorie Beste Song, voor de film Four Good Days deze keer, maar ze won nog nooit. Dat maakt haar de meest genomineerde vrouw die nog nooit een Oscar won. En als we naar de andere genomineerden kijken, vrezen we dat ze zich ook deze keer weer mag opmaken voor een teleurstelling.

De 94ste uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 24 maart 2022. Bekijk het overzicht van alle nominaties hier.

Meer
Lees meer...