‘We Don’t Talk About Bruno’ was bijna geen onderdeel van ‘Encanto’ geweest

Disney heeft weer een grote hit te pakken. Na de release van Encanto in de bioscopen en op Disney+ is de hele wereld in de ban van het verhaal én de soundtrack. Vooral het lied We Don’t Talk About Bruno is een fan favorite. Maar het scheelde geen haar of de song had er volledig anders uitgezien.

We Don’t Talk About Bruno uit Encanto is een wereldwijde hit. Dat blijkt ook uit de cijfers, want de song scoort beter dan Let It Go en is het tweede populairste Disneylied ooit, na A Whole New World uit Aladdin.

Onverwacht

De makers hadden initieel nooit gedacht dat het lied zo’n hit ging worden, want ze stuurden een ander nummer uit de film naar de Oscars, namelijk Dos Oruguitas. Toch is het nu We Don’t Talk About Bruno dat met alle aandacht gaat lopen. De song doet het goed in de hitlijsten, heeft gigantisch veel streams op Spotify en gaat al een aantal weken viraal op TikTok.

De volledige soundtrack is geschreven door componist Lin-Manuel Miranda en werd daardoor al snel goed ontvangen. Miranda heeft een zeer specifieke stijl van muziek maken en combineert zijn kennis van theater en musical maar al te graag met de filmische aspecten.

Niet in het script

Toch had het geen haar gescheeld of We Don’t Talk About Bruno had niet bestaan of had er volledig anders uitgezien. In het begin stond het lied namelijk helemaal niet in het script. Dat kwam ook doordat de schrijvers nog niet volledig wisten welke kant ze op wilden met het personage Bruno.

In een interview met Empire vertelde regisseur Byron Howard hoe het lied precies tot stand is gekomen. “Op een bepaald moment in het proces hadden we hem ongeveer dezelfde leeftijd als Mirabel gegeven. We wilden van hem een soort ‘fijne nonkel’ maken die ze op het begin van de film zou ontmoeten.” Dat is toch anders afgelopen, want na een verdere brainstorm is beslist om van Bruno een eenzaat te maken, iemand die verbannen en verstoten is uit zijn eigen dorp en familie.

Oscar

Met die visie ging liedjesschrijver Lin-Manuel Miranda dus aan de slag. “Als hij al tien jaar weg is en niemand weet waar hij is, dan is een roddelende, gossipy song hier op z’n plek. Eentje waar iedereen zingt over zijn of haar misvatting over hem. En dat idee vond Lin fantastisch”, vertelde Howard verder nog.

Tijdens het schrijfproces besloot Miranda trouwens ook zelf om het personage Bruno te noemen. In eerste instantie heette hij Oscar, maar dat vond hij niet goed passen in de song. Uiteindelijk werd het dus Bru-no-no-no.

Bekijk de videoclip van We Don’t Talk About Bruno hier:

Meer
Lees meer...