Nieuwe animatiefilm ‘Encanto’ vanaf 24 december te zien via Disney+

Fans van Disney die liever thuis in bed of in de zetel naar de nieuwste films kijken in plaats van naar de cinema te gaan, zien hun geduld de laatste tijd veel minder op de proef gesteld worden dan ooit het geval was. Dat geldt ook voor Encanto, een nieuwe animatiefilm vol magie die zich afspeelt in Colombia. Amper één maand na de cinemarelease is de film al vanaf vrijdag 24 december 2021 terug te vinden op Disney+.

Dat de coronacrisis voor een schokgolf heeft gezorgd in de filmwereld, is nog zacht uitgedrukt. De veelvuldige sluitingen van cinema’s wereldwijd en de steeds grotere populariteit van streamingdiensten hebben voor een immense revolutie gezorgd waarover het laatste woord nog niet gezegd is.

Disney tijdens de coronacrisis

Vooral The Walt Disney Company leek lang zoekende naar de beste manier om zijn blockbusters op het publiek los te laten. Het bedrijf domineerde tot voor de coronacrisis ieder jaar de lijst met films die het meest opbrachten aan de box office. Door de lockdowns in onder andere de Verenigde Staten moesten ze het de voorbije twee jaar over een andere boeg gooien. Gelukkig voor Disney was hun streamingdienst Disney+ exact op het juiste moment in grote delen van de wereld gelanceerd, zodat ze een nieuwe manier hadden om hun publiek te bereiken.

In volle coronacrisis zag Disney zich dan ook genoodzaakt om enkele blockbusters meteen ook op Disney+ te zetten. Voor de echte topfilms – denk onder andere aan Mulan, Cruella en Black Widow – moest daarbij wel de eerste maand(en) extra betaald worden voor een Premier Access pass. Pas na enige tijd konden ook gewone abonnees die films zien, zonder meerkost.

Encanto

Sinds de cinema’s in de Verenigde Staten en veel andere landen opnieuw deels of volledig geopend zijn, brengt Disney de meeste van zijn films eerst exclusief in de cinemazalen uit. Dat was vorige maand ook het geval bij de release van Encanto in België. Die film kan je sinds 24 november in de bioscoop bekijken, maar morgen – op 24 december – valt Encanto ook al te zien op Disney+.

Encanto vertelt het verhaal van de bijzondere familie Madrigal. In een levendig dorp, diep verscholen in de bergen van Colombia, woont de familie Madrigal in een wonderbaarlijk huis op een betoverde plek met de naam Encanto. Elk kind van de familie Madrigal kreeg van deze magische plaats een unieke gave mee. Die gaven variëren van kind tot kind. Zo is er in het gezin iemand die enorm sterk is en heeft een ander kind genezende krachten. Enkel de arme Mirabel kreeg geen enkele speciale eigenschap. Toch is het zij die uiteindelijk de laatste hoop is van het bijzondere gezin Madrigal als hun woonplaats Encanto in gevaar blijkt te zijn.

Muziek van Lin-Manuel Miranda

De stem van Mirabel wordt verzorgd door Stephanie Beatriz, vooral bekend als Rosa in de komische reeks Brooklyn 99. Verder bestaat de stemmencast ook nog uit onder andere Diane Guerrero, Wilmer Valderrama, Carolina Gaitàn, Maria Cecilia Botero en Lin-Manuel Miranda. Die laatste schreef speciaal voor Encanto ook heel wat nieuwe nummers, iets wat hij enkele jaren geleden ook al deed voor de Disneyfilm Moana, ook bekend als Vaiana.

Encanto is geregisseerd door Byron Howard (Bolt, Tangled, Zootopia) in samenwerking met Jared Bush en Charise Castro Smith. Die laatste twee zijn ook verantwoordelijk voor het scenario van de animatiefilm. Deze groep filmmakers trok tijdens de preproductiefase van Encanto op studiereis door Colombia en lieten zich nadien bijstaan door experts om zo goed mogelijk de sfeer en cultuur van het land over te kunnen brengen op het scherm.

Heb je nog geen abonnement op Disney+? Klik dan hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement

Meer
Lees meer...