Overlegcomité: bioscopen en concertzalen moeten sluiten, voetbal zonder fans en winkelen wordt beperkt

Het Overlegcomité heeft een reeks nieuwe coronamaatregelen in ons land afgekondigd. Zo worden zittende binnenactiviteiten verboden, waardoor bioscopen, theaters en concertzalen moeten sluiten. Sportwedstrijden moeten vanaf maandag doorgaan zonder publiek en ook voor winkelen komen er strengere regels. De horeca, contactberoepen, kerstmarkten en sociale contacten thuis worden gespaard van nieuwe maatregelen.

De strenge coronamaatregelen die het Overlegcomité begin december afkondigde, hebben hun effect niet gemist. Het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien meer dan gehalveerd en ook op de afdelingen intensieve zorg komen steeds meer bedden vrij. Toch is er ongerustheid rond de zeer besmettelijke omikronvariant die ook in ons land steeds dominanter wordt.

Om die reden besliste het nieuwe Overlegcomité om niet te versoepelen en daarentegen zelfs enkele nieuwe coronamaatregelen af te kondigen. Die gaan – op enkele uitzonderingen na – in vanaf zondag 26 december 2021.

Binnen- en buitenactiviteiten

 • De cultuursector wordt zwaar getroffen door de nieuwe maatregelen, want bioscopen, theaters en concertzalen moeten opnieuw sluiten.
 • Ook heel wat andere activiteit die binnen doorgaan – zoals congressen, attractieparken, snookerzalen, escaperooms, dartszalen, indoor paintballs, bowlingzalen … – worden verboden.
 • Bibliotheken, musea, fitnesscentra en zwembaden (behalve subtropische zwembaden) mogen wel openblijven.
 • Buitenevenementen zoals kerstmarkten en winterfeesten mogen ook openblijven. Daarbij komt er wel een verbod op het gebruik van tenten en wordt er opgeroepen om beter aan crowd control te doen.
 • Alle sportwedstrijden, zowel binnen als buiten, moeten vanaf maandag doorgaan zonder publiek.

Winkels

 • Winkels mogen openblijven, maar de regels rond winkelen worden wel verstrengd.
 • Zo mag er maar één klant per tien vierkante meter binnen en mag je maximaal per twee winkelen. Minderjarige kinderen worden bij dat laatste niet meegerekend.
 • In drukke winkelstraten zal er strenger gecontroleerd worden op de toeloop van mensen.

Horeca en sociale contacten

 • Voor cafés en restaurants verandert er de komende tijd niets. Zij mogen nog steeds openblijven tot 23 uur. De door Horeca Vlaanderen gevraagde uitzondering voor kerst- en ouderjaarsavond komt er wel niet.
  • Hoewel de horeca deze keer buiten schot blijft, lijkt de sector wel te moeten vrezen voor de omikronvariant. Als die in België even hard toeslaat als in sommige andere landen komen vermoedelijk hier ook strengere regels voor cafés en restaurants.
 • Op het vlak van sociale contacten of het aantal personen dat je mag zien tijdens de feestdagen komt er geen officiële beperking. De regering roept wel op om het zo beperkt mogelijk te houden en zo goed mogelijk te ventileren.
Meer
Lees meer...