Disney eert Colombiaanse muziek met nieuwe film ‘Encanto’

Disney is terug met een nieuwe animatiefilm. En hoe. Met het nieuwe Encanto wil Disney een hulde brengen aan de sterkte van Latijns-Amerikaanse muziek, de tradities en de mensen. De naam verwijst naar het bergstadje waar het verhaal zich afspeelt, een Colombiaans magisch dorp waar iedereen een speciaal talent blijkt te hebben, behalve Mirabel.

Na Coco wordt er een nieuwe door Latijns-Amerika geïnspireerde Disney-film gelost. Encanto, wat zoveel betekent als ‘charme’, volgt het verhaal van de familie Madrigal, een familie met een gave. Iedereen heeft iets waar ze heel goed in zijn, en niemand in de familie deinst er dan ook voor terug om het te laten zien. Tot groot ongenoegen van Mirabel, die nergens goed in lijkt te zijn, tot ze de opdracht krijgt om de mensen uit het dorp te redden en de magie van Encanto te behouden.

Magie van het Zuiden

Met Encanto toont Disney nog maar eens de sterkte van een cultureel getint verhaal. Alle personages in de film zijn latino mannen, vrouwen en kinderen, het verhaal brengt de kleur van Colombia over op film en ook de muziek laat menig bezoeker opstaan uit zijn stoel. Actrice Stephanie Beatriz, die haar stem leent aan Mirabel, vertelde alvast aan de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter hoe belangrijk zij het verhaal vindt. “Ik had nooit gedacht dat dit moment er zou komen. Voor velen onder ons is het vaak “Wow. Ik hou van dit verhaal. Ik zie mezelf in die superheld. Alleen jammer dat ze niet op mij lijken … en dat is aan het veranderen.”

Naast Stephanie Beatriz, die vooral bekend is door haar rol als Rosa in Brooklyn 99, zijn ook Diane Guerrero, Wilmer Valderrama, Carolina Gaitàn, Maria Cecilia Botero en Lin-Manuel Miranda te horen in de film. Die laatste schreef ook mee aan het scenario en schreef de muziek.

Hit op TikTok

Met Encanto is Lin-Manuel Miranda aan zijn tweede animatiefilm voor Disney toe. Hiervoor schreef hij ook al de muziek voor die andere megahit, Moana. En het lijkt wel alsof Miranda perfect weet wat hij moet doen om ook de sociale media gek te maken. Where You Are uit Moana was al een hit op TikTok, en nu is ook de muziek uit Encanto op weg om TikTok te veroveren.

Lin-Manuel Miranda is de laatste tijd niet meer uit de filmwereld weg te denken. Vorige zomer kwam de filmversie van zijn musical In The Heights uit in bioscopen en vorige week kwam een andere film die hij regisseerde, tick…tick…boom met Andrew Garfield nog uit op Netflix.

De nieuwe film Encanto is vanaf 24 november te zien in de Belgische zalen.

Meer
Lees meer...