Finse premier Sanna Marin lijdt nederlaag tegen rechtse partijen

Finland trok dit weekend naar de stembus en stemde vooral rechts. De conservatieve Nationale Coalitiepartij (NCP) won met 20,8 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Rechts-populistische partijen zitten al enkele jaren in het Europese politieke landschap in de lift. Finland bleef hiervan bespaard, maar ook de socialistische populaire Sanna Marin moet nu de duimen leggen. Ondertussen is het ook bekend dat extreemrechtse, populistische partijen verschillende banden durven onderhouden met Rusland. Het Scandinavische land deelt een lange grens met Rusland en betreedt – na decennialange neutraliteit – het militaire bondgenootschap NAVO. De vraag stelt zich nu: welke koers zal het welvarende Finland nu varen terwijl Europa op gespannen voet leeft met Rusland.

In het nieuws: De NCP van Petteri Orpo haalde tijdens deze Finse parlementsverkiezingen 48 zetels.

  • Sanna Marins Sociaaldemocratische Partij (SDP) ging er met een score van 19,9 procent wel nog steeds op vooruit en won 3 zetels, maar werd toch maar de derde partij. Dat meldt de Finse publieke omroep Yle.
    • Daarmee komt ook het einde van haar premierschap met haar centrumlinkse regering in zicht, want de grootste partij levert gewoonlijk de premier en leidt de onderhandelingen.
    • Zij erkende al haar nederlaag, maar reageerde optimistisch: “De democratie heeft gesproken, het Finse volk heeft gestemd, en het feest van de democratie is altijd een wonderbaarlijk iets.”
  • De nationaal-populistische Finnenpartij scoorde met 20,1 procent en behaalde 46 zetels. Het Finse politieke landschap schuift daarmee aanzienlijk op naar rechts.
  • Petteri Orpo, die in een vorige regering al eens meedraaide als Minister voor Financiën, zal nu de coalitiegesprekken opstarten en had meteen een stevige boodschap voor Oekraïne: “Wij staan bij jullie, met jullie.”
    • Daarnaast richtte hij zich ook tot dictator Vladimir Poetin: “Ga weg van Oekraïne, want je zal verliezen.”
    • Hij boekte tijdens de verkiezingen vooral winst met zijn belofte om de oplopende staatsschulden aan te pakken.
  • Het NAVO-lidmaatschap zal waarschijnlijk niet in het gedrang komen, aangezien haast alle Finnen die toetreding steunen.
    • Wél kan deze uitslag een impact hebben op de Europese Unie. Vooral als de extreemrechtse Finnenpartij, die anti-EU is, deelneemt aan de regering.
Stemuitslagen Finse parlementsverkiezingen (Bron: Yle)

Exit Sanna Marin

Zoom in: Marin (37) werd bij het begin van haar legislatuur in 2019 ‘s werelds jongste premier. Ze loodste Finland doorheen de coronapandemie en realiseerde de toetreding tot de NAVO.

  • Ook al genoot ze zelf veel populariteit, was dat iets minder van tel voor haar partij. Andere socialistische Europeanen haalden bij haar inspiratie om thuis zelf beter te presteren (ook Conner Rousseau, voorzitter van de socialistische partij Vooruit in Vlaanderen, was bij haar al te gast).
  • Door de dreiging van een recessie, alsook een oplopende inflatie, stoorde de publieke opinie zich aan haar beleid van veel lenen en toegenomen overheidsuitgaven.
  • Marin kwam soms in het nieuws omdat ze erop stond om te blijven genieten van een sociaal leven. Zo doken er af en toe foto’s en video’s van haar op waarbij ze aan het feesten was met vrienden en alcohol dronk.
    • Vorig jaar werd ze nog geforceerd tot een publiekelijke verontschuldiging en het afleggen van een drugstest, al verdedigde ze haar recht op feestvieren.

(nd)

Meer
Lees meer...