Frank Zappa overleed 25 jaar geleden: deze 11 dingen wist je nog niet over de legendarische gitarist

Frank Zappa overleed 25 jaar geleden: deze 11 dingen wist je nog niet over de legendarische gitarist

Frank Zappa, één van de meest excentrieke rocksterren aller tijden, overleed op 4 december 1993 aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat is vandaag precies 25 jaar geleden. De man was een muzikale duizendpoot, had een gevoel voor humor waar Alex Agnew nog een puntje aan kan zuigen en heeft zijn invloed laten gelden op talloze muziekstromen. Deze 11 dingen wist je nog niet over Frank Zappa.

1. Frank Zappa bracht tijdens zijn leven maar liefst 62 platen uit

Dat deed hij als solo artiest én met zijn band the Mothers of Invention. Tot zijn bekendste albums behoren ‘Hot Rats’, ‘Freak Out!’, ‘Joe’s Garage’, ‘Sheik Yerbouti’, ‘One Size Fits All’, ‘Over-Nite Sensation’ en ‘The Grand Wazoo’. Sinds 1994 heeft de familie van Zappa via de Zappa Family Trust nog 49 extra platen uitgegeven. Daarmee staat de teller nu op 111 albums.

(Spotify maakt meest gespeelde artiesten van het jaar bekend.)

2. Zappa verwerkte zijn absurd gevoel voor humor in zijn muziek

Het beste voorbeeld hiervan is de track Don’t Eat The Yellow Snow. De passage “Watch out where the huskies go, and don’t you eat that yellow snow” laat weinig aan de verbeelding over …

(Zo ziet de line-up van Best Kept Secret 2019 er tot nu toe uit.)

3. Zappa was radicaal tegen druggebruik

Zappa heeft zo veel geschifte dingen gedaan, gaande van gekke geluidjes en geesteszieke melodieën tot fantasierijke teksten, dat je zou denken dat hij af en toe aan de stimulerende middelen zat. Zappa was echter radicaal tegen de consumptie van eender welke drug. Hij had ooit een trek van een joint genomen en sindsdien voerde hij een kruistocht tegen de drugscultuur in de muziekindustrie. Hij dreigde er zelfs mee om zijn sessiemuzikanten te ontslaan als ze onder invloed op het podium zouden kruipen. Toch vond hij de War on Drugs van de Amerikaanse regering hypocriet.

(Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door de nieuwe regering.)

4. Zappa nam in de jaren 60 radiospotjes op waarin hij tegen druggebruik pleitte

Zijn logica: “Je hebt al 12 jaar op de schoolbanken gezeten en dat was zo gruwelijk. Wil je nu echt na 5 jaar sterven door de speed?”

(The Smashing Pumpkins komen volgend jaar naar de Lotto Arena.)

5. Frank Zappa was een symbool van vrijheid in het voormalige Tsjecho-Slowakije

Tijdens de Praagse Lente in 1968 vertolkte de avant-garde rockband The Plastic People of the Universe mee de stem van het volk tegen het totalitaire, communistische regime. De band was sterk beïnvloed door Frank Zappa en zijn muziek. En hun song The Plastic People werd een hit. Zappa werd in no time een symbool van de tegenbeweging in het land.

(Deze 10 dingen wist je nog niet over The Rolling Stones.)

6. Zappa kreeg ooit de functie van minister van Cultuur aangeboden in Tsjecho-Slowakije

Pas in 1990, enkele jaren voor zijn dood, werd Zappa voor het eerst in Praag uitgenodigd door president Vaclav Havel. Die ging zelfs zo ver dat hij Zappa wou bombarderen tot de Tsjecho-Slowaakse minister van Cultuur, nadat hij gemerkt had hoe invloedrijk de gitarist was in het land. De Amerikaanse autoriteiten staken daar echter een stokje voor. In 1991 gaf Zappa in Praag een spetterend concert, één van zijn laatste optredens ooit.

(Deze 10 dingen wist je nog niet over het Red Hot Chili Peppers-album ‘Blood Sugar Sex Magik’.)

7. De muziek van Zappa werd als gevaarlijk en schadelijk beschouwd door conservatief Amerika

“Mijn teksten zijn dom, so what?”, schreef Zappa in zijn autobiografie. “Mijn teksten zijn bedoeld om je af te leiden, niet om te analyseren.” Midden jaren 80 ging het zelfs zo ver dat de instrumentale plaat ‘Jazz from Hell’ in de VS enkel in bepaalde platenwinkels verkocht werd met een gigantische parental advisory-sticker erop.

(Hier zijn 8 bands die Nirvana beïnvloed hebben en nog steeds toeren.)

8. Zappa streed tegen censuur voor muziek in de VS

In 1986 sprak Zappa in de senaat van de Amerikaanse staat Maryland tegen het Parents Music Resource Center. Dat was een comité dat opgericht was om meer controle in te voeren op Amerikaanse popmuziek en om waarschuwingsstickers te plakken op albums die als ‘gevaarlijk’ beschouwd werden. Zappa kwam erg intelligent en redelijk voor tijdens de zitting en slaagde het conservatieve comité met verstomming. Om er nog een schepje bovenop te doen, verwerkte Zappa de geluidsopnames van de zitting in zijn volgende plaat ‘Frank Zappa meets the Mothers of Prevention’. Zappa ontwierp zelfs zijn eigen waarschuwing als artwork om met het Parents Music Resource Center te spotten: “This album contains material which a truly free society would neither fear nor suppress.”

9. Eén van de dochters van Frank Zappa heet Moon Unit

Van een speciale naam gesproken!

10. Zappa bracht ooit een album uit met een zogezegde voorouder Francesco Zappa als componist

In november 1984 verscheen het album ‘Francesco Zappa’. Het ging om kamermuziek van de achttiende eeuwse, Italiaanse componist Francesco Zappa, die volledig werd opgenomen op een synclavier (een speciale soort synthesizer). Zappa beweerde dat hij aan de partituren kwam na onderzoek in de bibliotheek van de universiteit van Berkeley. Francesco Zappa heeft wel degelijk echt bestaan, maar hij was geen verre familie van Frank Zappa.

11. Zappa werd ooit van het podium geduwd door een fan

10 december 1971 was een fatale dag voor Frank Zappa. Vlak na de brand tijdens een optreden in het Casino de Montreux op 4 december 1971 viel Zappa van het podium nadat hij geduwd was door een fan. Dat gebeurde in het Rainbow Theatre in Londen. Zappa hield hier ernstige aandoeningen aan over. Hij moest een beenoperatie ondergaan en belandde enkele maanden later zelfs in een rolstoel.

Dit weerhield hem echter niet om in 1972 alweer terug veel muziek te schrijven en op te nemen. Vanaf september 1972 stond hij opnieuw op de podia.

Extra: hier zijn 6 fantastische solo’s van Frank Zappa:

Gesponsorde artikelen