Frankrijk voert over heel het land avondklok in vanaf 18 uur

In heel Frankrijk is vanaf zaterdag een avondklok van kracht vanaf 18 uur tot 6 uur. Dat heeft premier Jean Castex bekendgemaakt op een persconferentie. Met die strengere maatregelen hoopt Frankrijk de verspreiding van besmettelijkere varianten van het coronavirus tegen te houden.

De coronacijfers in Frankrijk dreigen opnieuw de foute kant op te gaan. De laatste tijd worden opnieuw regelmatig meer dan 20.000 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. De Franse regering zelf noemt de huidige epidemiologische situatie in het land “fragiel”. Vooral de meer besmettelijkere varianten die opduiken, boezemen minister van Volksgezondheid Olivier Véran schrik in. Op dit moment wordt de ‘Britse variant’ zo’n 2 à 300 keer per dag vastgesteld.

Tussen 18 uur en 6 uur

Om een derde golf te proberen vermijden, is daarom besloten om in heel het land de avondklok te vervroegen. Op dit moment gaat die in 25 departementen al in vanaf 18 uur, in de 77 anderen was dat nog 20 uur. Vanaf zaterdag geldt in heel Frankrijk een avondklok tussen 18 en 6 uur. Op die manier hoopt de Franse regering de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onderzoek wijst namelijk uit dat de departementen met een vroegere avondklok betere cijfers kunnen voorleggen. In de andere regio’s zouden mensen vaak samenkomen om te aperitieven.

Enkel wie terugkeert van zijn of haar werk of kinderen op school moet afhalen, mag na 18 uur nog op straat zijn. Winkels die normaal langer open zijn, moeten verplicht om 18 uur de deuren sluiten. De regering raadt hen daarom aan om vroeger open te doen of over de middag open te blijven.

Scholen en reizigers

Daarnaast komen er ook in scholen extra maatregelen. Zo mogen lessen lichamelijke opvoeding enkel nog buiten doorgaan en komen er strengere regels in refters. Er zullen ook minstens 1 miljoen coronatests per maand worden afgenomen in scholen.

Ook de grenscontroles worden opgevoerd. Reizigers vanuit een niet-EU-land moeten een negatieve coronatest kunnen voorleggen en zeven dagen in quarantaine gaan. Daarna moeten ze verplicht een nieuwe coronatest ondergaan.

Nieuwe lockdown?

De vervroegde avondklok blijft voorlopig van kracht voor twee weken. Daarna zal geëvalueerd worden. Premier Jean Castex waarschuwt dat een nieuwe lockdown mogelijk is als de cijfers de foute kant blijven uitgaan.

LEES MEER:

Meer
Lees meer...