‘Friends: The Reunion’ gecensureerd in China

Afgelopen week verscheen in de Verenigde Staten de langverwachte reüniespecial van Friends. De special werd ook al in verschillende andere landen uitgezonden. Eén daarvan is China, maar de Chinese kijkers kregen een licht aangepaste versie van de special te zien.

Friends is bekend over de hele wereld, daarom wordt de special van HBO Max ook in verschillende andere landen uitgezonden. In België wordt de Friends: The Reunion op dinsdag 1 juni uitgezonden op Play4 om 20.35 uur. Vanaf diezelfde dag kan je de special ook vinden in de catalogus van Streamz. Wij krijgen – normaal gezien – de volledige ongecensureerde versie te zien. Maar dat is niet overal het geval.

Lees ook: Hoeveel kreeg de cast van ‘Friends’ betaald voor de reünie?

Geen BTS, geen Justin Bieber, geen Lady Gaga, geen LGBTQ+

Tijdens de special komen heel wat verschillende bekende gasten langs. Het gaat daarbij om acteurs die een (gast-)rol hadden in Friends. Maar ook om andere celebrities die om een of andere reden een link hebben met Friends. Zo vertelden de leden van BTS hoe ze Engels leerden via de sitcom, maakte Justin Bieber een verrassende cameo en zong Lady Gaga mee met het legendarische nummer Smelly Cat van Phoebe (Lisa Kudrow). Omdat verschillende fragmenten al gedeeld werden op sociale media, merkten de Chinese kijkers dat ze een andere versie van de special te zien kregen. Een versie zonder BTS, Justin Bieber en Lady Gaga.

De drie bekendheden werden uit de uitzending geknipt omdat ze in het verleden controverse gecreëerd hebben in China. BTS verloor vorig jaar verschillende sponsordeals in China nadat ze tijdens een speech over de Koreaanse oorlog de Chinese slachtoffers niet vermeld hadden. Tijdens die oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea vocht China mee aan de zijde van Noord-Korea. Justin Bieber werd in 2017 geband uit China nadat hij in Japan de Yasukuni shrine bezocht. Lady Gaga ontmoette in 2016 de Dalai Lama, die volgens China een separatist is. Daardoor moest de zangeres haar tourdata in China schrappen.

Daarnaast zouden ook verwijzingen naar de LGBTQ+-gemeenschap uit de aflevering geknipt zijn voor de special op de Chinese streamingplatforms verscheen. Hun versie duurde zo, afhankelijk van het streamingplatform vier tot zes minuten minder lang.

Meer
Lees meer...