‘Game of Thrones’: alles wat fout is met seizoen 8

‘Game of Thrones’: alles wat fout is met seizoen 8

Het langverwachte laatste seizoen van ‘Game of Thrones’ zit al over de helft. Met nog twee afleveringen te gaan zijn heel wat fans teleurgesteld. De verwachtingen voor het laatste seizoen, waar we twee jaar op moesten wachten, lagen immens hoog en die lijken nu niet helemaal ingelost te worden. 

1. Battle of Winterfell stelt teleur

Laten we beginnen bij de Battle of Winterfell, een aflevering waar veel fans al jaren naar uitkeken en die beloofde om het ultieme gevecht te worden tussen leven en dood. De aflevering begon dreigend en onheilspellend, waarbij het leek alsof de levenden gedoemd waren om ten onder te gaan. Maar als bij wonder overleven alle belangrijke personages elke aanval van de White Walkers en kunnen ze er zelfs in hun eentje tientallen tegelijk te baas.

De tactiek van Team Levend was ook gewoon dom. Waarom zou je de sterke Dothraki in de eerste lijn zetten en ze letterlijk hun dood tegemoet laten lopen? Om dan vervolgens met z’n allen terug te trekken in het kasteel en daar te wachten tot het leger van Wights en White Walkers binnenstormt? Uiteindelijk halen de levenden het, dankzij een heldhaftige Arya Stark. Maar dat de Night King neergaat met één welgeplaatste steek, voelt toch ook als een makkelijk en snel einde voor wat seizoenenlang het meest gevreesde personage uit Game of Thrones was.

Bovendien waren de scènes uit de aflevering heel donker, bij momenten zelfs te donker. We begrijpen de keuze hiervoor, want het draagt natuurlijk bij aan het dreigende karakter van de aflevering. Maar het maakte het bij momenten wel heel moeilijk om te volgen wie er tegen wie aan het vechten was.

Game of Thrones

2. Ongeloofwaardig

Oké, oké, het gaat over een fantasyreeks, dus dan is geloofwaardigheid natuurlijk geen prioriteit. Maar het houdt simpelweg geen steek dat het leger van de doden zo snel verslagen wordt. Wat het geheel zowaar nog ongeloofwaardiger maakt, is dat alle belangrijke personages nagenoeg onsterfelijk zijn en de ‘Battle of Winterfell’ vrijwel zonder kleerscheuren doorkomen. Toegegeven, we hebben afscheid moeten nemen van onder andere Theon, Melisandre en Jorah, maar zeg nu eerlijk: zo belangrijk waren zij natuurlijk niet meer voor het plot. Tenzij je natuurlijk dacht dat Theon in a shocking turn of events op de Iron Throne ging belanden.

Verder is het toch ook gewoon compleet ongeloofwaardig hoe Viserion The Wall aan flarden blaast, maar dat Jon Snow wel rustig achter een muurtje kan schuilen voor de blauwe vlammen van de draak. Viserion had met gemak de schuilplaats én Jon kunnen vermoorden, maar zoals we al zeiden, de hoofdpersonages overleefden de Battle of Winterfell.

En ook dit seizoen lijkt het alsof de kaart van Westeros nog wat meer gekrompen is. Je ziet iedereen vertrekken vanuit Winterfell en nog geen tien minuten later meren de boten al aan in King’s Landing. Waar er in de eerste seizoenen meerdere afleveringen nodig waren om personages van het ene naar het andere gebied te brengen, verloopt dat nu vliegensvlug.

3. Te rushed

Nog zo’n moment waar Game of Thrones al jarenlang naartoe werkte, is de onthulling van de ouders van Jon Snow. Jon stond erop om dat nieuws over te brengen aan zijn zussen (of ja, nichten) Sansa en Arya. Maar van die onthulling krijgen we niets te zien. We zien Jon vragen aan Sansa en Arya om het nieuws voor zichzelf te houden, waarna hij Bran het woord geeft en wij op slag een nieuwe scène voorgeschoteld krijgen. Nadien weten we gewoon dat zij het weten en daarmee is de kous af. Deze onthulling kwam heel plots en kreeg dus niet eens een fatsoenlijke scène. Dat is toch op z’n minst vreemd te noemen voor een scène waar iedereen al sinds het prille begin van Game of Thrones naar uit zit te kijken.

Verder voelt het ook alsof het seizoen perfect had kunnen bestaan uit meer dan zes afleveringen. De vierde aflevering had zo perfect opgedeeld kunnen worden in twee losstaande afleveringen, waardoor het tweede deel minder gehaast had aangevoeld.

4. Losse eindjes

Nu de Night King dood is en alle White Walkers ook op slag verdwenen zijn, blijven we vooral met heel wat vragen over. Want wie is nu eigenlijk de Night King en wat is de oorsprong van de White Walkers? En ja, we weten dat er nog spin-offs komen en dat er daarin waarschijnlijk wel het een en ander uitgelegd zal worden. Maar voorlopig blijven we toch op onze honger zitten.

Verder weten we ook nog steeds niet waar Daario Naharis en Jaqen H’ghar uithangen, welke boeken Sam gestolen heeft uit de bibliotheek en waarom en wat het verhaal is achter Quaithe, de vreemde gemaskerde vrouw die plots opduikt in seizoen 2. Ze voorspelde toen dat Daenerys’ draken gestolen zullen worden, waarna ze weer verdween. Met nog twee afleveringen te gaan kunnen deze vragen natuurlijk nog beantwoord worden, maar er staan nog genoeg andere zaken op de agenda. Dus de kans is groot dat we niets te weten gaan komen.

5. Personages

Er zijn ook vreemde wendingen merkbaar bij de personages. Zo is Bran, de Three-Eyed Raven, plots z’n nut verloren. Hij is te weten gekomen dat Jon de zoon is van Raeghar Targaryen en Lyanna Stark, maar daar stopt het nu. En op enkele snappy comments na (“The things we do for love“), zit de oudste zoon van Ned Stark er nu voor spek en bonen bij.

Maar ook Daenerys Targaryen, de Mother of Dragons herself, lijkt zichzelf verloren te zijn. Waar de Dragonqueen steeds bedachtzaam was en in staat was om een stap vooruit te denken, maakt ze nu snelle en ondoordachte beslissingen. Via het water met haar twee draken naar King’s Landing vliegen, terwijl ze weet dat Euron daar is? Dat was nu toch geen zet die we van Daenerys verwachtten. En het kostte haar uiteindelijk zelfs een van haar geliefde draken.

6. Afscheid nemen bestaat niet

Waar sommige personages het afscheid krijgen dat ze verdienen – Theon die een bedankje krijgt van Bran, Lyanna die een reus neerhaalt – worden andere personages schromelijk genegeerd. Ja, we hebben het hier over Jons trouwste compagnon, Ghost. Met een simpel knikje werd de direwolf achtergelaten bij Tormund. De uitleg van de makers? “De CGI voor interacties met de direwolves is te duur.” Voor een reeks die 15 miljoen dollar budget heeft per aflevering, lijkt het ons toch niet onmogelijk om Jon – al is het maar heel even – Ghost te laten aaien.

Een ander personage dat brutaal aan de kant werd geschoven, is Brienne. Na een spelletje “Never Have I Ever” belandt ze in bed met Jaime Lannister, die haar na een romance van pakweg drie dagen achterlaat voor zijn zus/ex Cersei. Nu Brienne achterblijft in Winterfell, en de actie gaat plaatsvinden in King’s Landing kan dit dus het laatste zijn dat we van haar gezien hebben. En dat is niet het einde dat Ser Brienne of Tarth verdiende.

De afgelopen seizoenen was Brienne een sterke vrouw, een ridder, iemand die zich door niets of niemand liet doen. Dat haar laatste beelden uit de reeks die zijn van een gebroken vrouw, voelt fout. Als we haar niet meer te zien krijgen, hopen we dat ze samen met Tormund en Ghost nog lang en gelukkig leeft in The Land Beyond the Wall.

Nog twee afleveringen

Maar er staan ons natuurlijk nog twee afleveringen te wachten, waarin we misschien een ommekeer krijgen en wél de finale krijgen waar Game of Thrones al die jaren naartoe heeft geleefd. De laatste battle belooft namelijk een hevige te worden tussen Cersei en Daenerys, die op haar beurt ook nog eens interne battles uit te vechten heeft.

Gesponsorde artikelen