‘Game of Thrones’ brengt in aflevering 2 alles in gereedheid voor ‘all out war’

‘Game of Thrones’ brengt in aflevering 2 alles in gereedheid voor ‘all out war’

Als een schaakspeler die z’n stukken klaar zet om te beginnen, zo hebben ‘Game of Thrones’-producers David Benioff en D.B. Weiss hun pionnen de afgelopen twee afleveringen neergezet voor wat een van de ultieme battles moet worden in de hele ‘Game of Thrones’-reeks. Maar laten we ons in ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ vooral eerst nog wat amuseren voor de oorlog tussen de levenden en de doden begint. OPGELET: spoilers!

Game of Thrones trapte z’n allerlaatste seizoen vorige week af met een ijzersterke première, met prachtige parallellen naar de allereerste aflevering van Game of Thrones, waarin alle verhaallijnen nog eens netjes naast elkaar werden gezet. En daar bouwen producers David Benioff en D.B. Weiss in aflevering twee, ‘A Knight of the Seven Kingdoms’, op verder. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de all out war. Winter is here, maar niet voordat we eerst nog een aantal feel good-momenten te zien krijgen.

Nogmaals, opgelet: er volgen (uiteraard) spoilers uit de tweede aflevering!

HBO

“The things we do for love”

‘A Knight of the Seven Kingdoms’ is een aflevering tjokvol kleine langverwachte momentjes die de producers als het ware van hun checklist aan het schrappen zijn, net voor de beslissende oorlog tegen de white walkers begint. Dat te beginnen met de ontmoeting tussen Jaime en Bran, die aan het einde van de eerste aflevering al sterk werd geteased. Al bracht die confrontatie niet meteen het drama dat er van werd verwacht.

Het lot van Jaime was nog een van de grootste vraagtekens aan het begin van dit seizoen, maar daar wordt al meteen korte metten mee gemaakt. Bran, die langs z’n neus weg “The things we do for love” zegt als Jaime het over het beschermen van z’n familie heeft, is echter wel een van die momenten waar fans al jaren op wachten. En ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ zal nog verder uitgroeien tot een aflevering voor Bran Stark-fans.

“I want to fight for Winterfell”

Daarna gaan we verder onze checklist af met de Lannister-broertjes die eindelijk nog eens een momentje samen krijgen. Al duurt dat niet lang, want Jaime is duidelijk met nog een andere reden naar Winterfell gekomen dan enkel “to fight for the living“. Want wie is er natuurlijk ook in Winterfell? Brienne. Het duurt even voor de chemie tussen de twee er weer is, maar die trage opbouw zorgt later in de aflevering voor een prachtige apotheose.

De feel good-momenten blijven maar komen, want wanneer Theon voor Daenerys en Sansa verschijnt, zal er in menig huiskamer een traantje zijn gevloeid. Z’n zus is dan wel Pyke opnieuw gaan veroveren voor Dany, Theon trok naar het noorden. Met het emotionele “I want to fight for Winterfell, Lady Sansa. If you’ll have me“, wordt er een streep getrokken onder de woelige waters tussen de Straks en de Greyjoys. En dat is niet het enige verhaal dat een einde krijgt in deze tweede aflevering.

“He wants to erase the world, and I am its memory”

Ook Jon kan weer lachen, want Tormund, z’n Watch-maatje Edd en Beric Dondarrion zijn teruggekeerd van Last Hearth. Zij brengen uiteraard geen goed nieuws. Wanneer alle grote namen samen een battle plan bedenken voor de oorlog tegen de white walkers, is het opnieuw Bran die de show steelt. In een atypisch badass-moment biedt hij zich als lokaas aan voor de Night King, die volgens hem vooral op de Three-Eyed Raven uit is (lees hier alles dat je moet weten over die Night King). “He wants to erase the world, and I am its memory“. Meteen komen we voor het eerst ook mee te weten over de Three-Eyed Raven.

Niet alleen Bran krijgt z’n momentje in de spotlights, ook Arya toont zich van haar meest badass kant. Ze leert Gendry eerst dat ze geen gewone dame is en zorgt dan voor een van de minst verwachte momenten van de aflevering. De romance tussen Gendry en Arya werd al heel lichtjes geteased in de eerste aflevering, maar gaat in de tweede helemaal in overdrive. “We’re probably going to die soon“, zegt ze. “I want to know what it’s like before that happens.” Opnieuw krijgt zo een verhaallijn die al jaren aansleept dus een ‘knaller’ van een einde.

HBO

‘A Knight of the Seven Kingdoms’

Het leger van de white walkers kan ieder moment op de deur kloppen, en dat is natuurlijk het ideale moment om een glaasje wijn te drinken voor het haardvuur. Of dat vinden toch Jaime en Tyrion, die al snel worden vergezeld door Brienne en Podrick (die maar een klein glimlachje nodig had om de magie met Tyrion weer te laten spelen), en later ook Davos en ook Tormund.

Het gezellig samenzijn voor het haardvuur heeft dan wel een gespannen sfeertje over zich hangen, toch zorgt het voor het grootste feel good-moment van deze feel good-aflevering (het is dan ook niet verrassend dat de titel van deze aflevering, ‘A Knight of the Seven Kingdoms’, net naar dit moment verwijst). Brienne krijgt eindelijk wat ze al heel haar leven wilt en dat het net Jaime is die daarvoor zorgt, maakt dit nu al een van de meest oprecht gelukkige momenten van Game of Thrones.

Geen gezellig samenzijn zonder een leuk liedje, dus toont ook Podrick dat hij wel een ariaatje kan zingen. De perfecte afsluiter van een werkelijk onverstoord moment in deze chaotische serie, al zorgt de lugubere tekst van het lied wel voor een (bedoelde) wrange nasmaak (beluister zeker de uitvoering van Florence + the Machines, met de lyrics in de video).

Winter is here

Maar het zou Game of Thrones niet zijn, mocht het allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Waar deze aflevering een hoop verhalen een mooi passend einde geeft voor de grote oorlog, bouwt het ook rustig verder aan een ander. Daenerys leek in ‘Winterfell’ al niet meer de beredeneerde, geliefde heerser die ze ooit was. In Winterfell wordt er getwijfeld aan de koningin, niet in het minst door de Starks. Nu Jon weet wie hij echt is (R+L=J en zo), weet ook hij met zijn gevoelens geen blijf meer.

Daenerys bekent eerder in de aflevering dan wel haar liefde voor Jon aan Sansa, wanneer die haar het grote nieuws vertelt (dat hij eigenlijk een sterkere claim op de troon heeft), lijkt ze allerminst blij. De situatie, waarbij de spanning enorm oploopt, wordt echter onderbroken door hét teken. Drie keer wordt er op de hoorns geblazen. En iedereen weet: drie keer, dat betekent white walkers. Winter is finally here!

Kan je niet wachten op de derde aflevering van het laatste seizoen van Game of Thrones? Bekijk hier dan al de trailer!

HBO

Gesponsorde artikelen