‘Game of Thrones’-cast vertelt: “The Red Wedding was de belangrijkste scène uit de serie”

Krijgen jullie ook rillingen bij de eerste tonen van ‘The Rains of Castamere’? ‘Game of Thrones’-kijkers weten dat dat deuntje de ondergang van Robb Stark en zijn dichtstbijzijnde familie inluidde. Met het einde van ‘Game of Thrones’ in zicht praten Richard Madden, Oona Chaplin, Michelle Fairley, de regisseur van ‘The Rains of Castamere’ en George R.R. Martin over de aflevering die de rest van de serie bepaalde.

De King in the North, Robb Stark, krijgt nauwelijks de kans om zijn kracht tegen het zuiden te bewijzen in Game of Thrones. Want in ‘The Rains of Castamere’, de voorlaatste aflevering van het derde seizoen in Game of Thrones, sterft Stark, zijn vrouw, zijn ongeboren kind en zijn moeder. Kijkers waren in shock, er werden YouTube-reactievideo’s opgenomen en het televisielandschap zag er nooit meer hetzelfde uit. ‘The Rains of Castamere’ heeft een invloed gehad op hoe we nu naar series kijken. Voor Game of Thrones konden we erop rekenen dat de held het overleeft. Na ‘The Rains of Castamere’ weten we dat er geen zekerheden meer zijn.

Naar aanleiding van het einde van Game of Thrones (de eerste aflevering van het laatste seizoen gaat in première op 14 april) praatten de hoofdpersonages van die epische scène met Entertainment Weekly. Voor Richard Madden (Robb Stark) en Michelle Fairley (Catelyn Stark) was het ook meteen hun allerlaatste scène voor Game of Thrones en er vloeiden heel wat tranen.

“Ik wist dat ik ging sterven”

Richard Madden mocht de show stelen als Robb Stark, een rol die zijn carrière lanceerde. Hoewel hij de boeken niet had gelezen, wist hij wel dat The Red Wedding zou gaan gebeuren. “Ongeveer duizend mensen hadden het voor mij gespoild”, zegt hij aan EW. “En ik heb de fatale fout gemaakt om te googelen nadat heel veel mensen hintten naar The Red Wedding. Dan zeiden ze dat er iets verschrikkelijk ging gebeuren en begonnen dan te giechelen.”

Maar Robb is niet de enige Stark die aan z’n einde komt door het plan van Walder Frey. Ook Catelyn Stark komt aan haar einde op de tonen van ‘The Rains of Castamere’. Michelle Fairley speelt Catelyn en wist wat er met haar personage ging gebeuren . “Ik had de boeken gelezen dus ik wist wat er kwam en ik wist ook voor hoeveel jaar ik getekend had. Het is ook hét plotpunt waar iedereen die de boeken gelezen heeft, over wil praten. Er is iets geweldigs dramatisch en brutaal aan The Red Wedding, de schok is gigantisch.” Maar als actrice vond ze de rol van Catelyn Stark een cadeau. “Als acteur, als je zo’n rol krijgt, dan wil je die vastgrijpen en er diep induiken.”

Talisa, gespeeld door Oona Chaplin, is dan weer een rol die in de tv-serie afwijkt van de boeken. “Ik wist dat ik op het einde van seizoen drie zou sterven. Ik was dus maar aan het bidden voor een coole dood en toen las ik het script en dacht ik ‘Fuck, iedereen sterft’. Maar het filmen op de dag zelf, kan je met niets vergelijken.”

Tja, The Red Wedding was niet voor iedereen een verrassing, het was zelfs de plottwist die de boekenlezers aanzette om de mensen die Game of Thrones enkel op tv keken, te filmen tijdens de aflevering. De man achter die plottwist, George R. R. Martin, wist echter al snel dat Robb Stark moest sterven.

“Robb Stark moest dood”

“Ik hou ervan om mijn fictie onvoorspelbaar te maken. Dus ik wist onmiddellijk dat ik Robb Stark moest doden. Ik heb Ned vermoord omdat iedereen denkt ‘Hij is de held, dus hij raakt in de problemen, maar hij komt er sowieso wel door.’ Het volgende voorspelbare ding is dat zijn oudste zoon hem gaat wreken. Iedereen verwacht dat. Dus werd Robb vermoorden onmiddellijk het volgende dat ik moest doen. Het is het zwaarste dat ik ooit gedaan heb. Ik heb het hele boek geschreven en dan pas die laatste scène. Het was alsof ik twee kinderen vermoordde.”

Dan Weiss reserveerde ook een speciaal plaatsje voor The Red Wedding: het werd de allerlaatste scène die werd gefilmd voor Game of Thrones seizoen 3. De crew filmde de scène een week lang, ongeveer in chronologische volgorde. Ook voor Weiss was het geen evidentie om samen met regisseur David Nutter, de scène die iedereen kent uit de boeken, tot leven te wekken.

Volgens Nutter was het belangrijkste stuk het verrassingselement. Dat Catelyn, Rob en Talisa net weer goed overeenkomen en dat de baby net dan aangekondigd wordt, is daarin cruciaal, laat hij daarover optekenen. “Er is ook een echte connectie tussen Catelyn en Robb op dat moment”, zegt hij aan EW. “Ik wou niet dat het publiek op dat moment dacht dat er iets ergs zou gebeuren. Tot op het moment dat Walder Frey zijn kinderen de deur dichtdoen en je het gevoel krijgt dat er iets niet helemaal klopt.”

“Er was zoveel dood”

Die opbouw zit niet alleen in de scène zelf, ook tijdens het filmen bouwden de producers op naar het moment de gloire. Maar niet alleen onze hoofdpersonages gaan dood. De wolf gaat dood, de manschappen gaan dood, honderden feestvierders gaan dood. “Ik was telkens verbaasd over hoeveel bloed er uit mij kwam”, vertelt Oona Chaplin daarover. “Er was zoveel dood.”

Zelfs de regisseur was echter geschrokken van de acteerprestaties van Richard Madden. “Er is een moment dat Robb naar Talisa gaat en ziet dat ze sterft. Ik herinner me dat er mensen stonden te huilen en het waren de mensen van haar en make-up. Toen dacht ik: als we onszelf iets kunnen doen voelen terwijl we het maken, dan hebben we het goed naar het scherm vertaald.”

Hoewel het sterven van Robb verhaalgewijs belangrijk is, is de performance van Catelyn Stark waarschijnlijk de pijnlijkste: ze probeert het leven van haar zoon nog te redden door de vrouw van Walder Frey te bedreigen. Maar het is een vrouw waar Frey niet bijzonder aan gehecht is. Dus doodt hij Robb en doodt zij zijn vrouw, voor ze zelf sterft.

“We hebben onze ogen uitgehuild”

Het was een machtig moment om te filmen voor Fairley. “Je wil wraak voor haar zoons dood. Het is moedig en het vraagt ballen en ik geef er geen fuck om wat er gebeurt. Ik ben al mijn kinderen kwijt en mijn man en dus vraag ik me af wat ik nog heb om voor te leven. Catelyn komt uit een heel eerbare familie. Heel haar leven draait om eer en het juiste doen. En op sommige manieren heeft haar dat tegengehouden. Maar op andere momenten, zoals deze, geeft haar dat net kracht. Ik stel me geen vragen. Ik doe het gewoon. Dat is ontzettend bevrijdend. Ze staat daar alsof er niets meer voor haar is. Ze is al dood. Ze wil het. Ze kan niet meer.”

“We hebben onze ogen uitgehuild”, zegt Madden over die scène. “Het was de laatste voor mij en Michèle en we konden gewoon niet stoppen met wenen. We waren mentaal kapot.” Madden had al een volgend project klaarstaan en sprong dus quasi-meteen nadien op een vliegtuig. Ook Michele Fairley verdween even van de radar. “Ik had een week nodig om te recupereren. Ik kon even met niemand praten.”

Volgens David Benioff, co-producer van de show, zit de sterkte van de show vervat in die scène. “Je verwacht een bitterzoet moment. Een speech. Een krachtig moment. Maar dat is er niet in het echte leven en ook niet in Game of Thrones. Met die scène was de toon gezet voor de rest van de vijf seizoenen.” Verwacht van Game of Thrones dus geen half-goed einde. Voor hetzelfde geld winnen de White Walkers de IJzeren Troon. Het zou ons niet verbazen.

Bekijk hier alvast de trailer voor seizoen 8 van Game of Thrones.

Meer
Lees meer...