‘Game of Thrones’: de 25 belangrijkste doden uit de eerste 7 seizoenen

‘Game of Thrones’ loopt ten einde op 14 april. De serie is met bijna 175 duizend lijken de tweede dodelijkste televisiereeks ooit. Ben je vergeten wie dat ook alweer allemaal is? Wij sommen de vijfentwintig belangrijkste doden uit ‘Game of Thrones’ nog even voor je op!

Het achtste seizoen van Game of Thrones komt eraan. Jammer genoeg wil dat ook zeggen dat onze favoriete Westerosi-tv-serie ten einde loopt. Dé vraag waar het laatste seizoen een antwoord op moet geven: Wie komt er op de Iron Throne te zitten en wordt de King (of de Queen) of the Andals and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm? HBO liet fans alvast speculeren door twintig mogelijkheden te lossen.

174.373 doden

Lang niet alle personages spelen mee in het laatste seizoen van Game of Thrones. Als we de verzameling van YouTuber Leon Andrew Razon mogen geloven, vielen er in de eerste zeven seizoenen van de reeks maar liefst 174.373 doden. En waarschijnlijk nog meer, want in het filmpje maakt hij een schatting. Het is namelijk heel moeilijk om precies te weten hoeveel personages precies sterven tijdens gigantische gevechten als The Battle of the Bastards
en The Fall of the Wall.

Van die 174.373 doden, zijn er vijfentwintig erg belangrijk geweest voor het verhaal van de reeks. Weet je niet meer zo goed welke precies? Wij leggen het nog even voor je uit. (Opgepast: spoilers ahead!)

Wist je trouwens dat Game of Thrones niet de serie met het grootste aantal doden is?

1. Viserys Targaryen – seizoen 1, aflevering 6

HBO

Viserys Targaryen is de oudere broer van Daenerys en het hoofd van de familie. Hij huwelijkt zijn zusje uit aan de Dothraki-leider Khal Drogo, die hem zou moeten helpen om de Seven Kingdoms terug te veroveren. Op een dronken avond wordt hij boos op zijn zus en haar echtgenoot en bedreigt hij hun ongeboren kind omdat alles wat te lang duurt naar zijn zin. Drogo geeft hem wat hij wil: een gouden kroon.

Acteur Harry Lloyd had het met Entertainment Weekly over zijn laatste scène als Viserys Targaryen. “Ik vroeg een vriend van mij, die dokter is, hoe je dan precies doodgaat. Dringt het goud de schedel binnen? Stopt dat de hersenen? Wat zou echt de reden van je dood zijn? En ik dacht na hoe ik dat moest spelen. Uiteindelijk, wanneer het gebeurde, begon ik gewoon te schreeuwen.”

2. Robert Baratheon – seizoen 1, aflevering 7

HBO

De King of the Andals and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm, of toch in de eerste afleveringen van de reeks, Robert Baratheon sterft na een incident tijdens een jachttrip. Zijn vrouw Cersei – die hem duidelijk érg graag zag – liet hem dronken voeren en zo kon hij zich niet meer verdedigen toen hij aangevallen werd door een wild zwijn.

De dood van Robert Baratheon is het begin van de strijd om de Iron Throne, al wordt die in principe vermoord door een onwetend beest. Dat zijn dood best triest is, beseft de koning ook en dat bewijzen zijn laatste woorden: “De herinnering aan mij, Koning Robert Baratheon – vermoord door een zwijn. Geef me iets voor de pijn, en laat me doodgaan.”

3. Eddard ‘Ned’ Stark – seizoen 1, aflevering 9

HBO

De dood van één van de weinige echt goede personages in Game of Thrones, Lord Eddard Stark, sloeg bij kijkers (die de boeken niet hadden gelezen) in als een bom. Koning Joffrey laat de voormalige Hand of the King onthoofden voor verraad. Ned ontdekte namelijk dat Joffrey niet echt de zoon van Robert Baratheon was, maar een gevolg van de incest tussen Cersei en Jaime Lannister.

De laatste woorden van Ned Stark zijn niet écht geweten, want die mompelt hij in zichzelf vlak voordat zijn hoofd afgehakt wordt. Het laatste wat hij luidop zegt, is een poging om zijn leven en dat van zijn dochters, die in handen van de Lannisters zijn op dat moment, te redden. Hij bekent dat hij een verrader is en verklaart dat Joffrey de enige echte koning van Westeros is, maar het mocht niet zijn (want Joffrey is een idioot).

4. Khal Drogo – seizoen 1, aflevering 10

HBO

Hét voorbeeld van een personage dat we eerst haatten en later fantastisch vonden, is toch wel Khal Drogo. De Dothraki-held en echtgenoot van Daenerys komt in een soort coma terecht na een gevecht met een van z’n eigen mannen. Die had Daenerys een hoer genoemd en dat vindt de Khal niet zo tof. Drogo loopt een wonde op die infecteert en valt later van zijn paard.

Daenerys doet er alles aan om haar echtgenoot te redden en roept daarvoor de hulp van een “heks” in. Mirri Maz Duur brengt de Khal met magie terug, al was ze over die methode niet helemaal eerlijk geweest tegen Daenerys. Die verliest haar ongeboren kind en blijft achter met een man, die hetzelfde leven heeft als een plantje. Uit liefde en medelijden laat ze haar man stikken.

5. Renly Baratheon – seizoen 2, aflevering 5

HBO

Renly was de jongste van de drie Baratheon-broers. Na de dood van koning Robert Baratheon vindt hij, om een of andere bizarre reden, dat hij meer recht heeft op de troon dan zijn oudere broer Stannis. Die laatste gaat daar niet mee akkoord en maakt zijn Rode Vrouw zwanger met een zwarte schaduw die Renly zal vermoorden. En misschien was dat niet zo’n slecht idee.

Op het moment dat de schaduw verschijnt, heeft Renly namelijk een gesprek met Catelyn Stark, die hem probeert te overtuigen met zijn broer te onderhandelen, maar dat ziet hij niet zitten. “Onderhandelen met Stannis? Je hebt hem ook gehoord. Ik zou meer succes hebben als ik debatteer met de wind”, zegt die voor hij duidelijk maakt dat hij wel met Robb Stark zou willen samenwerken en vermoord wordt.

‘Game of Thrones’-intro van seizoen acht gelekt en die is helemaal anders dan we gewend zijn.

6. Talisa en Robb Stark – seizoen 3, aflevering 9

HBO

Vanaf het moment dat Robb Stark met de mooie Talisa trouwde, wisten we al dat dat verschrikkelijke gevolgen zou hebben. Lord Frey, aan wie Robb beloofde om met een dochter van hem te trouwen, staat er namelijk niet om bekend een vergevingsgezinde man te zijn. Het leek alsof Frey de fout vergeven had toen hij akkoord ging met het huwelijk van één van zijn dochters met de zoon van Lord Tully.

Maar niets is minder waar. Het trouwfeest dat Lord Frey organiseert, is een list. Hij en Roose Bolton werken samen met de Lannisters om de King in the North, zijn moeder, zijn vrouw en zijn ongeboren kind te vermoorden. Het laatste dat Talisa tegen haar echtnoot zegt is dat ze hun baby Eddard wil noemen, als het een jongetje zou worden. “Wil je dan kleine Ned niet leren paardrijden?”, vraagt ze ook.

Het feest gaat de geschiedenis in als The Red Wedding, die volgens de cast de belangrijkste scène uit de hele reeks is.

7. Catelyn Stark – seizoen 3, aflevering 10

HBO

Dé moeder der moeders in de eerste seizoenen van Game of Thrones, is toch wel Catelyn Stark. (Daenerys rekenen we hier even niet mee, omdat haar kinderen draken zijn.) Cat zou alles doen om haar gezin te kunnen redden: ze werkte samen met Robb aan de vernietiging van de Lannisters (omdat die haar man vermoord en haar zoon verlamd hadden en ook gewoon omdat ze stommeriken zijn).

Lady Catelyn wordt ook vermoord op The Red Wedding, nadat ze eerst haar zoon, schoondochter en ongeboren kleinkind zag sterven. “We hadden een hele week om het feest te filmen, en we deden dat ook chronologisch. Dus elke dag kwamen we een beetje dichter bij de slachtpartij. Tegen het einde van de week, werden we een beetje emotioneel”, zei actrice Michelle Fairley daarover.

8. Joffrey Barateon – seizoen 4, aflevering 2

Giphy

Een dood die niet helemaal als een verrassing kwam (wij zijn zelfs een beetje onder de indruk dat het zo lang geduurd heeft), is die van Joffrey Baratheon, King of the Andals and the First Men, Lord of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm. Al was de manier waarop de koning (en vooral de schuldige daarvan) wel een schok.

Joffrey wordt op zijn eigen huwelijk vergiftigd door de grootmoeder van zijn bruid, Lady Olenna Tyrell. Die wil haar Margaery beschermen van een gruwelijk huwelijk met Joffrey. Niemand komt te weten dat zij het was tot aan haar eigen dood (zie verder) en al die tijd wordt Tyrion van de moord beschuldigd. Het trouwfeest zou later bekend worden als The Purple Wedding.

9. Oberyn Martell – seizoen 4, aflevering 8

HBO

Oberyn Martell, de prins van Dorne, had geen al te lang leven in Game of Thrones. Hij speelde maar acht afleveringen mee, maar toch liet hij nogal een indruk na. Oberyn stond bekend als charismatisch, charmant en vooral als één van de beste vechters in Westeros. Hij kwam naar Kings Landing om de dood van zijn zus Elia te wreken en was maar al te blij toen hij de kans kreeg om tegen The Mountain te vechten.

Oberyn lijkt het gevecht te winnen, maar wil zo graag gerechtigheid voor zijn zus dat hij zich laat verrassen. The Mountain vloert hem en verbrijzelt zijn schedel. Een gruwelijk beeld, dat zei acteur Pedro Pascal ook tegen de makers van de serie: “You guys are so perverse … This is going to really f*ck up my family when they see it.

10. Ygritte – seizoen 4, aflevering 9

(Tranen door de gif zijn toegestaan.)

Giphy

Onze favoriete love story in de hele reeks? Die van Jon Snow en wildling Ygritte, uiteraard! De twee leerden elkaar kennen als – elkaars – gevangenen en werden smoorverliefd. Het blijft natuurlijk Game of Thrones en dus was het sprookje te mooi om waar te zijn. Jon Snow ontsnapt en keert terug naar Castle Black, dat later wordt aangevallen door de wildlings.

Tijdens dat gevecht spant Ygritte haar boog om de liefde van haar leven neer te schieten, maar bedenkt zich. Net te laat, want de kleine Olly had zijn pijl al afgevuurd om Jon Snow te beschermen. Ygritte valt neer in Jons armen, vraagt of hij zich ‘de grot’ nog herinnert en als hij zegt dat ze er samen naar terug zullen gaan, reageert ze met (misschien wel de bekendste zin in de hele serie): “You know nothing, Jon Snow.

11. Shae – seizoen 4, aflevering 10

HBO

Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn, mocht er niemand uit liefde vermoord worden. Shae was een prostituee en werd de vriendin van Tyrion Lannister. Maar toen die in de kerkers terechtkwam voor de moord op Joffrey (die hij niet gepleegd had), koos ze voor zijn vader Tywin en deelde ze dan ook met hem het bed. Tywin overhaalde haar om tegen Tyrion te getuigen in de rechtbank.

Na zijn veroordeling ontsnapt Tyrion (met de hulp van zijn broer Jaime), loopt naar de kamer van zijn vader en vindt zijn vriendin daar in het bed. De woorden “Tywin? My lion?” breken hem en na een ‘gevecht’ wurgt hij Shae met haar ketting. In zijn ogen kan iedereen zien hoeveel pijn het hem doet.

Zo lang zullen de afleveringen van het achtste seizoen duren.

12. Tywin Lannister – seizoen 4, aflevering 10

HBO

De vader-zoonrelatie die Tywin en Tyrion Lannister hebben, is op z’n zachtst gezegd moeilijk. Tywin heeft het zijn zoon zijn hele leven verweten dat hij de geboorte overleefde, maar zijn moeder niet. Tyrion heeft veel verdragen, maar ter dood veroordeeld worden en zijn vriendin in het bed van zijn vader vinden, was toch net een stapje te ver. Nadat Tyrion Shae wurgde, zette hij zijn tocht verder.

Hij vindt Tywin op het toilet en wat volgt is een best indrukwekkende moord op een nét iets minder indrukwekkende locatie. Tyrion richt een kruisboog heel rustig op zijn vader, die hem tot rede probeert te brengen door verschillende keren te zeggen dat hij “zijn zoon” is. Als Tywin Shae “zomaar een hoer” noemt, slaan bij Tyrion de stoppen door en schiet hij zijn vader neer. Plots is hij “geen zoon van hem” meer.

13. Mance Rayder – seizoen 5, aflevering 1

Giphy

Het gevecht bij Castle Black kost niet alleen Ygritte het leven. Ook Mance Rayder gaat dood, al is dat niet tijdens het gevecht zelf. De wildlings worden overwonnen door Stannis en zijn leger. Die nemen de King Beyond The Wall gevangen en geven hem nog een kans om te blijven leven: hij moet toegeven dat Stannis de enige echte koning is.

Maar bending the knee is iets dat wel meer personages uit Game of Thrones niet zo graag doen. Mance weigert ook en wordt ter dood veroordeeld. Wanneer hij aan Jon vraagt hoe hij dan precies zal sterven en die antwoordt dat Mance leven verbrand zal worden, reageert die met “Hmm, niet zo’n fijne manier om te gaan”. En dat beseft Jon ook: hij schiet een pijl door Mances hart voor het vuur hem echt vermoordt.

14. Stannis Baratheon – seizoen 5, aflevering 10

HBO

Je leger klaarmaken voor een gevecht tegen de Boltons, die nog steeds Winterfell in handen hebben, maar zelf verrast worden en onvoorbereid aan de strijd beginnen? Dat is wat Stannis Baratheon overkomt. Maar het is niet het gevecht dat hem doodt, maar Lady Brienne of Tarth.

Brienne was de kingswatch voor Stannis’ broer Renly en stond bij hem in de tent op het moment dat hij vermoord werd door een schaduw met het gezicht van zijn broer. Die moord is ze nooit vergeten en als ze Stannis gewond in het bos vindt, ziet ze de kans mooi om hem te doden. Ze veroordeelt hem in Renly’s naam en trekt haar zwaard. Stannis’ laatste woorden? Het professionele “Go on, do your duty“.

15. Jon Snow – seizoen 5, aflevering 10

Giphy

Als Jon Snow de Lord Commander van de Night’s Watch wordt, beslist hij om samen te gaan werken met de wildlings. Hun oorlog stelt namelijk niks voor in vergelijking met het gevecht met de doden dat eraan zit te komen. Voor veel mensen de juiste keuze, maar niet voor iedereen. Een deel van de Watch rebelleert en lokt Jon uit zijn kamers met een leugen.

Olly zegt hem dat een van de wildlings Jons nonkel Benjen kent en dat die nog zou leven. Jon loopt naar buiten en wordt opgewacht door een bordje met “verrader” op en een groepje rebellen errond. Ze steken hem één voor één neer met de woorden “for the watch“. Olly is de laatste en zijn steek is fataal. Of zo lijkt het toch twee afleveringen lang. Tot plots:

Giphy
Waarom Jon Snow de enige is die op de Iron Thrones hoort, lees je hier.

16. Roose Bolton – seizoen 6, aflevering 2

HBO

Roose Bolton had zijn bastaard Ramsay al een tijdje legaal zijn zoon gemaakt, maar voor hem was dat niet genoeg. Wanneer Ramsay hoort dat zijn vader opnieuw een zoontje heeft (en deze keer binnen een huwelijk), wordt hij bang, maar dat toont hij niet onmiddellijk. Ramsay omhelst zijn vader, wenst hem proficiat met zijn nieuwgeboren baby en steekt hem dan neer.

Ramsay beveelt de Maester raven uit te sturen met de mededeling dat Roose vergiftigd werd door zijn vijanden. Daarna laat hij de kersverse moeder en baby roepen, maakt een rustig praatje en neemt ze dan mee naar de hondenkooien, waar hij kijkt hoe zijn beesten de twee oppeuzelen. De woorden “Jij zal altijd mijn eerstgeborene zijn” betekenden dus minder voor hem dan hij aan zijn vader liet merken.

17. Hodor – seizoen 6, aflevering 5

(Opnieuw, wenen bij de gif is oké.)

Giphy

Dit is misschien wel de ergste dood in heel de reeks. De gigantische knuffelbeer Hodor sterft om het leven van Meera en Bran te redden. De Night King viel met zijn wights de grot binnen, waar onder andere Bran, Meera, Hodor en de Three Eyed Raven in zaten, omdat Bran nét iets te veel experimenteerde met zijn nieuwe warg-vaardigheden. Maar op het moment van de aanval zit Bran net in het verleden van Hodor rond te kijken.

Tijdens de aanval wargt Bran per ongeluk in de jonge Hodor, waardoor die in de huidige versie van de reus terechtkomt. Meera kan nog vluchten met Bran en roept naar Hodor “Hold the door!“. De liefste reus van Game of Thrones doet dat in een verschrikkelijke scène (wij wenen ook nog elke keer we ze zien). Op dat moment wordt ook duidelijk hoe het komt dat Hodor enkel ‘Hodor’ kan zeggen.

Wist je trouwens dat ‘Hodor’ een dj is?

18. Rickon Stark – seizoen 6, aflevering 9

HBO

De dood van Rickon Stark was er opnieuw één van de hand van Ramsay Bolton. Deze keer niet uit jaloezie, maar om Jon Snow uit te dagen bij het begin van de legendarische Battle of the Bastards. Rickon is op dat moment nog in handen van Ramsay, maar die laat hem zomaar gaan voor het gevecht begint. “Laten we een spelletje spelen”, stelt hij voor. “Hoe sneller je loopt, hoe sneller je terug bij Jon bent.”

Maar Ramsay zou Ramsay niet zijn en Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn, mocht dat ook echt het hele verhaal zijn. Van zodra Rickon begint te lopen, haalt Ramsay (die nooit zijn doel mist) zijn pijl en boog boven. Jon springt direct op zijn paard om zijn broertje te redden, maar Ramsay mist, drie keer! Op het moment dat Rickon vlak voor het paard van Jon staat, schiet hij raak. Vreselijk, maar ook een beetje obvious.

19. Ramsay Bolton – seizoen 6, aflevering 9

HBO

Een van de meest bevredigende doden in zeven seizoenen Game of Thrones, is ongetwijfeld die van Ramsay Bolton. Het lijkt erop dat het Boltonleger de Battle of the Bastards zou winnen, tot Sansa met Littlefinger en het leger van de Vale de hele groep omsingelt. Ramsay trekt zich terug binnen de muren van Winterfell, er volledig van overtuigd dat het Stark-Mormont-wildling-leger hem daar niets kan maken.

Niet is minder waar, een reus breekt de poort en al snel staan Jon en Ramsay tegenover elkaar. Jon wint – duh – en begint Ramsay te slaan. Plots ziet hij Sansa staan en laat zijn slachtoffer los om zijn zus ook haar wraak te kunnen geven. Sansa sluit haar echtgenoot op in de hondenhokken en laat de beesten, die al zeven dagen aan het uithongeren waren, op hem los. Vieze, maar fantastische televisie.

20. Margaery Tyrell – seizoen 6, aflevering 10

HBO

Koningin Margaery – ondertussen al de vrouw van Tommen Baratheon/Lannister – is één van de weinige personages uit Kings Landing dat we sympathiek vinden. Haar dood kwam enigszins als een verrassing, al wisten we wel dat Cersei haar proces niet zomaar zou laten voorbijgaan. Wat mooi is aan Margaery’s dood? Die kwam er niet doordat ze zelf iets verkeerd had gedaan.

Ook in seizoen zes blijft Cersei zichzelf, ook al zat ze al een volledig seizoen in een cel. Ze weigert aanwezig te zijn op haar proces (onder andere over de affaire met haar neefje Lancel) en vindt een goede manier om daarvan onderuit te muizen: ze blaast de Sept of Baelor op met wildfire en doodt zo Margaery, haar broer Loras en vader Mace, de High Septon en alle andere mensen die op het proces aanwezig zijn.

Lees hier waarom Lena ‘Cersei’ Headey niet zelf poedelnaakt op de set van Game of Thrones rondliep.

21. Tommen Baratheon – seizoen 6, aflevering 10

HBO

Dat Tommen een kind is van Cersei en Jamie Lannister blijft verrassend: hij is een fatsoenlijke jongen die zijn best doet om een goede koning te zijn. Dat hij ten onder zou gaan aan de druk, was minder verwonderlijk, al was het wel hard om te zien hoe hij precies aan zijn einde kwam.

Tommen staat klaar om naar het proces van zijn moeder te vertrekken, maar de monsterversie van The Mountain verspert hem de weg. Opgesloten in zijn kamer ziet de jonge koning hoe de Sept of Baelor opgeblazen wordt. Hij weet twee dingen: zijn vrouw Margaery is daar en zijn moeder is verantwoordelijk voor de ontploffing. Tommen zet zijn kroon af en springt door het raam.

22. Walder Frey – seizoen 6, aflevering 10

HBO

Walder Frey is met zijn bijna negentig jaar aan het begin van Game of Thrones, één van de oudste personages van de reeks. Maar het spreekwoord dat “wijsheid met de jaren komt”, is aan hem duidelijk voorbijgegaan, al denkt hij zelf wel heel slim te zijn. Even opfrissen: Walder Frey regeert met zijn gigantische nageslacht over The Twins, twee kastelen die aan weerskanten van een belangrijke brug staan. Het geld dat hij vraagt om de brug over te steken heeft hem steenrijk gemaakt.

Frey was verantwoordelijk voor de Red Wedding, die de dood betekende van Catelyn, Robb en Talisa Stark en hun volgelingen. Arya is dat – uiteraard – nooit vergeten en neemt wraak. Ze steelt een masker, serveert Lord Frey een taart (waar zijn twee oudste zonen in verwerkt waren) en onthult pas haar ware identiteit vlak voor ze zijn keel opensnijdt. Arya wilde dat een “lachende Stark” het laatste was wat Walder zou zien.

23. Lyanna Stark – seizoen 6, aflevering 10

HBO

Hoewel we Lyanna Stark niet veel zien in de serie, is de jongere zus van Ned een heel belangrijk personage voor het plot van Game of Thrones. Tijdens een visioen van Bran wordt namelijk duidelijk hoe zij gestorven is en – belangrijker – wat haar laatste woorden waren. Ze stierf na haar bevalling, met haar Ned Stark aan haar zijde (nee, dit is niet nog een incest-verhaal).

Met de woorden “als Robert het te weten komt … Je moet hem beschermen, Ned. Beloof het me”, komt de grootste plottwist van de hele serie aan het licht. Lyanna Stark moest met Robert Baratheon trouwen, maar trouwde stiekem met Rhaegar Targaryen (familietrekje bij de Starks, precies). Ze kregen samen een kind, dat Ned moest beschermen en daarvoor een andere naam kreeg. Aegon Targaryen kreeg de – minder spectaculaire – naam Jon Snow wanneer Ned de baby terug meeneemt naar Winterfell.

24. Olenna Tyrell – seizoen 7, aflevering 3

HBO

Vanaf het moment dat Jamie Lannister de kamer binnenkwam na de overwinning op de Tyrells in Highgarden, was het al duidelijk dat Lady Olenna niet lang meer zou leven. Jaime is zo vriendelijk om de gruwelijke ideeën van Cersei te weigeren en Olenna vergif te laten drinken. Maar Olenna is zo vriendelijk niet voor hem.

In het gesprekje voor haar dood, slaagt onze favoriete oude dame er nog in om met een paar rake antwoorden Jaime woedend te maken. Enkele voorbeelden? Joffrey is a cunt, Cersei is een monster en een ziekte (en Olenna schaamt zich voor haar rol in het verspreiden daarvan). O, misschien ook niet helemaal onbelangrijk: Olenna bekent dat zij Joffrey vergiftigd heeft op zijn huwelijksfeest en sluit af met “Tell Cersei, I want het to know it was me.

25. Petyr ‘Littlefinger’ Baelish – seizoen 7, aflevering 7

HBO

Dat Littlefinger écht niet te vertrouwen is, was al van in het eerste seizoen van Game of Thrones duidelijk. Hoe hij het zeven seizoenen lang overleefd heeft, is ons nog steeds een raadsel. Maar de jonge Starks kijken recht door de woorden van Lord Baelish. Hij probeert Sansa en Arya tegen elkaar op te zetten, maar door Brans visioenen wordt duidelijk dat alles één grote leugen is.

Sansa Stark blijft heel rustig terwijl ze aan Littlefinger uitlegt waarom hij precies de doodstraf verdient. Het is gewoon wat hij doet, familie tegen elkaar opzetten. Hij heeft dat gedaan bij hun moeder en tante, en nu heeft hij het ook bij hen geprobeerd. Ze sluit haar betoog af met “bedankt voor je lessen, Lord Baelish, ik zal ze nooit vergeten” voor Arya zijn keel opensnijdt.

Geven de outfits van Danaerys en Jaime het einde van de serie weg?

Viserion

Omdat niet alleen mensen een plaatsje in deze lijst verdienen: het lot van Daenerys’ draak Viserion in beelden.

Giphy
Giphy
Giphy

Direwolves

Draak Viserion is niet het enige dier dat doodgaat in Game of Thrones. Ook vier van de zes direwolf-puppy’s overleefden de eerste seizoenen van de reeks niet. De eerste wolf die aan haar einde komt is Lady, het dier van Sansa. (Tijdens een gevecht tussen Joffrey en Arya verdedigt haar hond Nymeria haar baasje. Cersei wil een wolf dood, maar de “schuldige” is gevlucht, dus komt Lady aan haar einde.)

Grey Wind, de direwolf van Robb wordt neergeschoten na de Red Wedding, nadat ook zijn baasje vermoord is. Rickons dier Shaggydog wordt gedood en onthoofd als bewijs voor Ramsay dat zijn nieuwe gevangene wel degelijk een Stark is. En Summer, de wolf van Bran, sterft in de grot om Bran, Meera en Hodor te beschermen van de wights die op hen afkomen.

Een filmpje met de tien beste direwolf-momenten? Dat hebben we!

Ser Pounce

De laatste eervolle vermelding van vandaag: Ser Pounce, de kat van Tommen Baratheon is één van de weinige schattige elementen van Game of Thrones. Op een nogal ongemakkelijk moment stelde Tommen het dier voor aan zijn toekomstige, Margaery Tyrell, die hem een onverwacht nachtelijk bezoekje bracht.

Giphy

Game of Thrones releaset het achtste seizoen op 14 april. Telenet Play-klanten kunnen de afleveringen al zien op hetzelfde moment als ze in de Verenigde Staten worden uitgezonden (dus om 3 uur ’s nachts)!

Meer
Lees meer...