Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’ Emilia Clarke verklaart waarom Daenerys zo vreemd reageerde in die scène


‘Game of Thrones’ Emilia Clarke verklaart waarom Daenerys zo vreemd reageerde in die scène

De tweede aflevering van ‘Game of Thrones’ kende veel hoogtepunten, maar één scène zal de geschiedenis van Westeros veranderen. Want Jon Snow bekende aan Daenerys dat zij, eh, eigenlijk niet de rechtmatige koningin van Westeros is en dat heeft gevolgen. Daenerys reageerde nogal droogjes op het feit dat haar lover ook haar koning blijkt te zijn, en Emilia Clarke heeft daar een uitleg voor. Opgelet: spoilers!

“My name, my real name, is Aegon Targaryen”: met die woorden trekt the man formerly known as Jon Snow, een blik met wormen open. Want net voor de slag bij Winterfelll openbreekt, moet hij aan zijn koningin toegeven dat ze zijn koningin niet is. En ze is niet alleen zijn koningin: ook zijn lief. Nauwelijks een dag na die scène die rechtstreeks uit Aladdin had kunnen komen, is het dus over en out voor ons duo Targaryens. Of niet?

Incest met je tante of de IJzeren Troon?

Want de reactie van Daenerys heeft Twitter de wenkbrauwen doen fronsen. Zij denkt namelijk meteen aan de IJzeren Troon: de leidmotief voor Dany is altijd Westeros veroveren geweest. Het publiek en Jon zijn het niet echt met haar eens. ’t Is te zeggen: Daenerys denkt onmiddellijk aan een promotie die haar door de neus geboord wordt. Jon Snow wordt onmiddellijk teruggekatapulteerd aan de wilde nachten die hij met zijn khaleesi heeft doorgebracht.

Da’s ook de reactie van het brede publiek: Daenerys schijnt niet zo in te zitten met de oeps-incest-situatie als Jon, die duidelijk met een gewetensconflict zit. Terwijl Jon zijn gevoelens afweegt tegen de morele implicaties van regelmatige, geïnstitutionaliseerde seks met je tante, heeft Daenerys daar weinig last van. Haar zorg is de IJzeren Troon en dat komt haar op weinig sympathie te staan.

Emilia Clarke, die al tien jaar gestalte geeft aan Daenerys Targaryen, heeft wel begrip voor de situatie, en niet alleen omdat Daenerys van Beggar Queen naar Top Dog is gegaan. Want, zo zegt Clarke aan Entertainment Weekly, de Targaryens hebben sowieso nogal vroegmoderne ideeën over de liefde.

Targaryens trouwen met hun familie

“Trouwen met je familie is heel normaal voor Daenerys”, zegt Clarke daarover. “Ze zou makkelijk met haar broer kunnen getrouwd geraakt zijn. Het is geen probleem in haar hoofd.” Mocht je je Daenerys’ broer Viserys niet meer herinneren: de blonde Targaryen had zijn oog op de IJzeren Troon laten vallen. Hij wilde daarvoor graag Khal Drogo’s khalasar gebruiken, maar werd te ongeduldig en kreeg een emmer gesmolten goud op zijn hoofd in een memorabele, gruwelijke scène.

Dit zin de 25 belangrijkste doden uit Game of Thrones.

Het resultaat van Viserys zijn dood is echter tweeledig. Enerzijds zorgt het ervoor dat Daenerys zich op-en-top khaleesi begint te voelen, een proces dat al van start ging voor hij stierf. Maar anderzijds is ze op dat moment ook de énige rechtmatige troonopvolger. Tot nu, tenminste, met Jon Snow in de positie van lover én competitie.

Je kan ook op groot scherm gaan kijken in de Game of Thrones-bar in Antwerpen!

Kijk hier nog eens naar hoeveel plezier Jon en Daenerys wel niet hebben.

IJzeren troon

Dat competitie-element is voor haar echter belangrijker. Het zou dus best kunnen dat een huwelijk tussen de twee voor Daenerys eigenlijk best bespreekbaar is. Nadien wordt het vooral een discussie over wie de hoogste kroon krijgt. Maar dat Jon zomaar uit het niets aanspraak maakt op de kroon, dat valt haar moeilijk.

In elk geval moeten de twee eerst nog een horde white walkers en de Night King verslaan. Nadien wacht Cersei en haar leger huurlingen nog in Kings Landing. Sowieso krijgen we dus eerst nog wat vuurwerk voor er andere passionele keuzes moeten gemaakt worden.

White wie? Lees hier alles over de Night King!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…