Left Right
scrollTop top

Gay datingapps: waarom zijn er zoveel nepaccounts?


LGBT
© Pexels

Tegenwoordig krijgen we vaker te maken met fake online profielen op datingsites. Zeker bij datingsites voor homo’s is dat het geval. Populaire mannelijke datingapps willen dat probleem aanpakken met een verified badge, zoals op Twitter of Instagram. Maar is dat de oplossing?

Mannen die online op zoek gaan naar hun perfecte mannelijke match, krijgen vaker te maken met neppe online accounts. Die doen zich dan voor als iemand anders om zo in contact met jou te komen. Dat is echt vervelend, zeker als je gewoon nieuwe, leuke mensen wil leren kennen.

Geverifieerde accounts

Om dat probleem tegen te gaan, bedacht de populaire homo-app Hornet een alternatief: geverifieerde accounts. Op die manier moeten gebruikers een badge verdienen die hun echtheid bewijst.

Het doel van de app is om gebruikers meer vertrouwen te geven dat ze wel degelijk met een echt persoon aan het babbelen zijn. Dus niet iemand die zich verschuilt achter foto’s van knappe, niet bestaande mannen.

Er zit alleen een nadeel verbonden aan dat systeem. Want de app gebruikt logaritmes om te checken of je een echt account hebt en daardoor een badge verdient. De makers controleren je identiteit dus niet door middel van je ID.

LGBT
Pexels

Iedereen, of je nu hetero, homo of lesbisch bent, heeft wel eens te maken gekregen met nepaccounts tijdens het daten. Vaak zijn het extreem, bijna ongeloofwaardig knappe mensen die je een bericht sturen. Die gesprekken eindigen dan nagenoeg altijd in sextalk.

Ze verleiden gebruikers om in contact met je te komen of met je te praten. Soms wordt er zelfs afgesproken voor een date, die dan nooit plaatsvindt. Maar het kan evengoed zo zijn dat je sexytime-foto’s gedeeld worden met de hele wereld.

Maar waarom bestaat er dan geen badge zoals op Twitter of Instagram? Dat is blijkbaar niet zo simpel. “Niet iedereen wil geïdentificeerd worden met de app”, vertelt Eric Silverberg, hoofd van de gay datingapp Scruff aan BBC. “Gebruikers creëren nieuwe of anonieme profielen voor gegronde redenen. Als je gebruikers begint te verifiëren, dan creëer je een hiërarchie binnen je platform, waarbij mensen die nog niet uit de kast zijn, zich ongemakkelijk bij zullen voelen.”

Wat met privacy?

Bij de geverifieerde accounts kan je je natuurlijk de vraag stellen hoe het zit met privacy. Want dat is een barrière voor mensen die hun seksualiteit aan het ontdekken zijn. Als mensen ervoor kiezen om hun account te verifiëren, dan zullen nieuwkomers weinig mensen vinden om mee te praten. Dat komt omdat ze op dat moment nog geen geverifieerde gebruikers zijn.

De app Hornet vertelde in ieder geval dat het bedrijf de gebruikers niet zal verifiëren op basis van hun ID. In plaats daarvan stelt het bedrijf algoritmes op die bepalen hoe je je gedraagt op de app. Gebruikers die zich oprecht gedragen krijgen dan na verloop van tijd een Hornet-badge.

Het bedrijf wilde niet exact uitleggen hoe dat algoritme precies werkt. Dat komt omdat Hornet wil vermijden dat catfishers doorhebben hoe het systeem werkt om het op die manier te omzeilen.

Hoe kan je een badge verdienen?

De datingapp combineert socialenetwerksites zoals Instagram met datingapps zoals Grindr die zich specifiek richten op afspreken met jongens. Daardoor kan je leuke foto’s posten en op date gaan.

LGBT
Pexels

Het systeem dat je een badge geeft, controleert of die twee aspecten een beetje samenhangen met elkaar. Het algoritme zal niet in privé conversaties meelezen en ook niet naar je profielfoto kijken. Dat laatste komt omdat mensen in landen waar er anti-LGBT-wetten zijn, vaak een profielfoto hebben waar ze niet zelf opstaan.

Maar kan iemand met een nepprofiel ook zo’n badge verdienen? “Ja, in theorie kan dat”, vertelt Christof Wittig, hoofd bij Hornet aan BBC. “Er is altijd die ene persoon die ontzettend veel moeite wil steken in zijn nepprofiel en er zullen altijd mensen zijn die daarvoor vallen. Maar met dit systeem moet je daar echt extreem veel moeite voor doen. Een fake profiel hebben kost dus veel tijd waardoor je het nooit meer op grote schaal kan doen.”

Nieuwe manieren om te verzekeren dat je praat met een echt persoon zijn dus op komst. Maar hou altijd in de gaten dat je niet zomaar je foto’s te grabbel geeft aan de eerste, beste hottie die voorbijkomt. Gezond verstand kan je daar zeker een handje bij helpen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810