Left Right
scrollTop top

Dit jaar geen Ballon d’Or: “Kunnen geen eerlijke vergelijking maken”


Messi Ballon d'Or
© (ISOPIX)

Er wordt dit jaar geen Gouden Bal uitgereikt. Het magazine France Football besluit dat het geen eerlijke stemming kan houden omdat het voetbalseizoen door het coronavirus ernstig verstoord werd. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1956 dat er geen verkiezing komt voor ’s werelds beste voetballer van het jaar. Daardoor blijft Lionel Messi voorlopig recordhouder met zes overwinningen, gevolgd door Cristiano Ronaldo die de prijs vijf keer won.

“Door corona zag het seizoen van de kanshebbers er helemaal anders uit. We konden de prestaties eigenlijk niet met elkaar vergelijken”, meldt France Football, dat sinds 1956 de Ballon d’Or/Gouden Bal jaarlijks uitreikt.

Corona is voor de zoveelste keer spelbreker

Begin maart werden voetbalcompetities wereldwijd onderbroken door de uitbraak van het virus. Op basis van de wedstrijden in januari en februari kan het magazine geen oordeel vellen over wie de prijs verdient. “Er kan op dit moment geen eerlijke stemming zijn. Dit was geen normaal seizoen. De ene competitie werd afgewerkt, de andere niet. De slotfase van de Champions League wordt dan weer in een speciaal format gespeeld. Sommige teams hebben wedstrijdritme, andere niet. Neen, de statistieken en prestaties van spelers kunnen dit seizoen niet worden vergeleken. Op deze manier is het onmogelijk om een eerlijk oordeel te vellen, en bij twijfel is het beter om je te onthouden van stemming. De Gouden Bal staat naast sportieve uitmuntendheid ook voor solidariteit en verantwoordelijkheid. We zijn niet blij met de schrapping van jaargang 2020, maar dit lijkt ons de meest verantwoordelijke en logische beslissing.”

Messi recordhouder

De Ballon d’Or wordt aan het eind van elk kalenderjaar uitgereikt aan ’s werelds beste voetbalspeler en -speelster. Bij de vrouwen won vorig jaar de Amerikaanse Megan Rapinoe. Lionel Messi is nog steeds de mannelijke recordhouder met zes Ballon d’Ors. Zijn grote concurrent is al jarenlang Cristiano Ronaldo, die er al vijf won.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…