George Clooney start protest tegen invoering nieuwe sharia wetten van de Sultan van Brunei

George Clooney start protest tegen invoering nieuwe sharia wetten van de Sultan van Brunei

Vanaf drie april zal de Sultan van Brunei gruwelijke lijfstraffen invoeren, waaronder steniging bij homoseks en overspel en amputatie bij stelen. Dit is een tweede mokerslag na het invoeren van de sharia in 2014. George Clooney startte met zijn opiniestuk een ‘Twitterfeud’ om de Sultan te boycotten. Veel andere acteurs en artiesten sloten zich bij hem aan. 

Brunei voerde in 2014 de sharia in en sindsdien gaat hun strafwetboek van kwaad naar erger. Stelen wordt bijvoorbeeld bestraft met amputatie en vanaf morgen zal homoseks en overspel ook veroordeeld worden met steniging tot de dood. Een groepje mensen zal de steniging dan bijwonen. Met de invoering van deze straffen zouden zelfs kinderen gestraft kunnen worden met steniging of amputatie, vermeldt Amnesty International alarmerend op hun website.

Amnesty International

Amnesty International roept op om internationaal op te treden tegen de wetten van de Sultan. “Het legaliseren van deze wrede en inhumane straffen is verwerpelijk”, zegt Amnesty’s Rachel Chhoa-Howard. “Sommige van deze ‘misdrijven’ zoals seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht zouden niet eens als misdaad beschouwd moeten worden.” Lijfstraffen in alle vormen, zoals steniging, amputatie of zweepslagen, vallen volgens internationale mensenrechtenwetgeving onder marteling, wat onder alle omstandigheden is verboden.

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei:

George Clooney

In een opiniestuk op de Hollywood-website Deadline roept acteur George Clooney op om de luxehotels die in de handen zijn van de Sultan van Brunei links te laten liggen omwille van de nieuwe shariawetten. Op Twitter werd al snel de hashtag #BoycottBrunei trending, waarin ze mensen willen bereiken om deel te nemen aan de actie en ook geen voet in de hotels te zetten.

Hier kan je zo een tweet zien, waar alle hotels opstaan die in de handen van de Sultan zijn:

“Gaan we echt mee helpen betalen voor deze mensenrechtenschendingen? Gaan we echt mee helpen de moord op onschuldige burgers te financieren?”, schrijft Clooney in zijn opinie-artikel op Deadline. Maar George Clooney is niet de enige ster die meedoet, ook Elton John en Richard Branson sluiten zich aan. Vijf jaar geleden waren er soortgelijke protesten toen Brunei de sharia invoerde. Maar die protesten haalden niets uit. De vraag is of het deze keer iets zal veranderen. Volgens de hoteleigenaars gaat de rijke Sultan het niet eens merken en zijn vooral de werknemers hierbij gepest.

Hypocrisie

Hoewel het land in Zuid-Oost Azië niet groter is dan Antwerpen en Limburg samen, is het omwille van hun olie het vijfde rijkste land ter wereld. De dictator legt aan zijn volk de strenge wetten van de sharia op maar schendt ze zelf. Jillian Lauren schreef het boek Some girls, my life in a harem en vindt de nieuwe wetten van de Sultan Hassanal Bolkiah opmerkelijk. Op haar achttien jaar was ze namelijk de maîtresse van de broer van de Sultan. Voor één nacht werd ze “gegeven” aan de Sultan zelf en zag toen met haar eigen ogen dat de man schuldig is aan zijn eigen wetten: verbod op drank en overspel. Terwijl het volk bescheiden moet leven, baadt hij in grote luxe in zijn vergulde paleis.

Hypocrisie

Hoewel het land in Zuid-Oost Azië niet groter is dan Antwerpen en Limburg samen, is het omwille van hun olie, het vijfde rijkste land ter wereld. De dictator legt aan zijn volk de strenge wetten van de sharia op maar schendt ze zelf. Jillian Lauren, schreef het boek ‘Some girls, my life in a harem’, vindt de nieuwe wetten van de Sultan Hassanal Bolkiah opmerkelijk. Op haar achttien jaar was ze namelijk de maîtresse van de broer van de Sultan. Voor één nacht werd ze “gegeven” aan de Sultan zelf en zag toen met haar eigen ogen dat de man schuldig is aan zijn eigen wetten: verbod op drank en overspel. Terwijl het volk bescheiden moet leven, baadt hij in grote luxe in zijn vergulde paleis.

Gesponsorde artikelen