Gewrichten die knakken en knokkels die kraken: is dat wel gezond op jonge leeftijd? 

Je gewrichten en knokkels af en toe eens kraken, kan echt deugd doen. Nadien volgt soms een schuldgevoel: “Mag ik eigenlijk mijn knokkels kraken?” Wel, wij hebben goed nieuws voor je: je gewrichten kraken is niet altijd een slecht teken. Soms is dat zelfs goed, maar ook niet in alle gevallen … 

Als je geen pijn of een zwelling hebt, en je gewrichten makken een ‘poppend’ geluid, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Meestal zijn dat knallende of krakende geluiden die vrijkomen omdat een luchtbel is ontstaan.

Het kan ook zijn dat twee structuren (zoals pezen en bot of kraakbeen en bot) over elkaar schuiven en het dan een blokkade in het gewricht veroorzaakt. Eens de blokkade vrijkomt, hoor je misschien een ‘pop’.

Knokkels kraken

Velen denken ook dat je vinger kraken kan leiden tot artrose. Verschillende studies hebben uitgewezen dat het kraken van de knokkels niet schadelijk is. Dokter Donald Unger heeft in een zestig jaar durende studie bewezen dat knokkels kraken geen artrose veroorzaakt. Voor het experiment gebruikte de dokter zichzelf als proefkonijn en kraakte hij 60 jaar lang, twee keer per dag de knokkels van zijn linkerhand. Zowel in zijn linker- als rechterhand was geen spoor van artrose te bekennen. Maar andersom kan wel: mensen met artrose hebben meer last van krakende gewrichten.

Pijn

Voel je wel pijn of is er sprake van een zwelling? Dan is het knakken misschien toch niet zo onschuldig. Als je pijn hebt of je voelt stijfheid, dan kan je gewrichtsslijtage hebben. In dit geval blijft het ook niet alleen bij knakken maar maken de gewrichten ook een soort zandgeluid. Als je met pijn zit, is het altijd aangeraden om even langs de dokter te gaan voor advies.

Minderen met kraken

Als je echt te vaak moet kraken, kan je eens proberen vaker te stretchen. Let wel op dat je op een zachte manier stretcht en niet meteen je gewrichten belast.

Als je aan het werken bent, kan je eens een kleine wandeling maken of aan je bureau wat stretchen. Zorg ervoor dat je niet te lang zit.

Je kan ook eens overwegen om yoga te doen, beetje extra beweging kan nooit kwaad.

Meer
Lees meer...