‘Ghostbusters: Frozen Empire’: een vleugje nostalgie met een gebrek aan actie

Who you gonna call? Ghostbusters natuurlijk! Vanaf vandaag is de nieuwe film Ghostbusters: Frozen Empire te zien in de bioscopen. Oude favorieten komen terug en jonge gezichten nemen de fakkel over. Ghostbusters viert met de film ook z’n 40ste verjaardag.

Beoordeling 6/10

Wie aan Ghostbusters denkt, verwacht doorgaans een flinke dosis actie en spanning. Helaas valt dat in deze film een beetje tegen. Een domper dus. De film krijgt met de terugkeer van de originele castleden Bill Murray, Dan Aykroyd en Ernie Hudson wel een nostalgisch tintje. De nieuwe generatie wordt vertolkt door Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard en Mckenna Grace. Zij kwamen ook voor in de vierde film Ghostbusters: Afterlife.

Het is al de vijfde film in de Ghostbusters-franchise en wordt een vervolg op Ghostbusters: Afterlife van 2021. In 1989 verscheen de allereerste Ghostbusters film. Afgelopen vrijdag ging de nieuwe film in première in de Belgische bioscopen.

Ongenoegen van de burgemeester

De nieuwe film speelt zich af in het vertrouwde New York City. De burgemeester van New York is uiterst gefrustreerd door de acties van de Ghostbusters. Het team van vier vangt dan wel dagelijks geesten, maar houdt geen rekening met zijn omgeving. Wanneer het viertal met een lasergun gebouwen en auto’s vernielt (als een soort collateral damage) tijdens de jacht naar geesten, is de maat vol voor de burgemeester.

Hij verbiedt ook Phoebe, het 15-jarige lid van het team, om nog deel te nemen. Hij ziet haar deelname als kinderuitbuiting. Ook de vraag wie die schade allemaal gaat betalen, speelt bij de burgemeester. Hij dreigt zelfs als straf de brandweerkazerne, dat als woning fungeert voor de familie, te laten slopen. Als minderjarige mag Phoebe dus niet meer deelnemen aan de geestenjacht. Uit eenzaamheid komt ze in contact met een 16-jarige geest (Emily Alyn Lind). Maar is zij wel te vertrouwen? Het feit dat zij zich in een andere wereld begeeft, fascineert Phoebe enorm.

Insluitingseenheid is vol

Sinds 1984 worden geesten opgesloten in de insluitingseenheid van de brandweerkazerne. Die insluitingseenheid is een soort geestenperser waardoor de geesten niet meer naar buiten kunnen. Nu, na 40 jaar is het vol. Er blijkt een geheim onderzoekslaboratorium te bestaan waar geesten worden onderzocht en opgesloten. Wordt dat hun redding of eerder de teloorgang van de wereld? Een oud voorwerp gooit roet in het eten en een tweede ijstijd dreigt eraan te komen. Een ondenkbaar kwaad maakt het de Ghostbusters heel lastig.

Familiefilm zonder veel actie

Frozen Empire is zowat de perfecte film om samen met je gezin te gaan kijken. Het is duidelijk gemaakt voor een relatief jong publiek. Al maken de verschillende wetenschappelijke namen als protonengeweer en insluitingseenhoud het wellicht niet makkelijk om volgen. Het is een heel persoonlijk verhaal dat vooral draait rond het familiegebeuren. Al met al is de film een beetje teleurstellend. De geesten zijn niet angstaanjagend genoeg en de vele subplots leiden af van het hoofdverhaal.

ScreenX

Ghostbusters: Frozen Empire biedt een mogelijkheid in ScreenX-formaat. Zo kunnen de kijkers genieten van een ervaring met een 270°-projectie waarbij het beeld wordt uitgebreid naar de zijmuren van de zaal. De zijschermen tijdens een ScreenX-film vertonen geen constant filmbeeld, maar geven wel een extra dimensie aan sommige scènes.

Bekijk de trailer van Ghostbusters: Frozen Empire hier:

Meer
Lees meer...