Gitarist John Frusciante voor derde keer weer bij Red Hot Chili Peppers en waarom dat groot nieuws is

De Red Hot Chili Peppers hebben aangekondigd dat John Frusciante, de gitarist die de band mee naar de wereldpodia katapulteerde, terugkeert naar de band. In 1992 en 2009 verliet Frusciante de band. Derde keer goede keer? 

De Red Hot Chili Peppers ruilen hun huidige gitarist en Frusciante-imitator Josh Klinghoffer in voor de real deal. Dat maken ze zelf bekend via Instagram. Frusciante zal in het festivalseizoen van 2020 dus met de Peppers op het podium staan na een afwezigheid van meer dan tien jaar. De band staat volgend jaar onder andere op Pinkpop, vlak over de Nederlandse grens.

Nieuw album onderweg

Bovendien sleutelt de band momenteel volop aan een nieuwe plaat. Of Frusciante daarop al te horen zal zijn, is niet bekend. Als dat wel het geval is, mag de muziekwereld zich gelukkig prijzen, want de man wist de Peppers in het verleden naar ongekende hoogten te flikkeren. Wij duimen alvast voor nieuwe funky riffs van de meester.

Eerste periode

John Frusciante vervoegde op 18-jarige leeftijd voor het eerste de Peppers na de dood van oorspronkelijk gitarist Hillel Slovak in 1988. De Peppers schuimden de grote Europese en Amerikaanse festivals af en Frusciante is te horen op de albums ‘Mother’s Milk’ en ‘Blood Sugar Sex Magik’. Met die laatste plaat braken de Peppers internationaal écht door in 1991. Frusciante zijn funky riffs zijn duidelijk te horen op Give It Away, Suck My Kiss, Breaking The Girl en de wereldhit Under The Bridge. In 1992 stopte Frusciante bij de Peppers wegens drugsproblemen.

Tweede periode

In 1998 was Frusciante eindelijk afgekickt en werd hij gevraagd om weer bij zijn oude band te spelen. Zijn toenmalige vervanger Dave Navarro werd aan de deur gezet en in 1999 kwam ‘Californication’ uit, dat nog strakker klonk dan het eerdere werk van de Peppers. ‘Californication’ werd ook op commercieel vlak een gigantisch succes en overtrof de verkoop van ‘Blood Sugar Sex Magik’ moeiteloos. Op het album staan klassiekers als Around the World, Scar Tissue, Otherside en Californication.

De Peppers waren nu overal headliners en boerden jarenlang goed tot de band zich in 2006 opnieuw wist te overtreffen. De Peppers vuurden ‘Stadium Arcadium’ op de wereld af, waarmee ze tal van Grammy Awards in de wacht sleepten. Die zomer werden songs als Dani California, Snow en Tell Me Baby grijs gedraaid op de radio.

Of de bijna 50-jarige Frusciante erin zal slagen deze mijlpaal te overtreffen is nog maar zeer de vraag.

Meer
Lees meer...