Google waarschuwt de Amerikaanse overheid voor de ban van de Chinese smartphonebouwer Huawei. Zelf kende Google aan Huawei geen licentie meer toe voor het besturingssysteem Android. Nu wordt er gevreesd dat de Chinezen zelf een besturingssysteem op poten zullen zetten, dat volgens Google niet veilig zou zijn. Sommigen spreken echter van een opportunistische waarschuwing van Google. Zo zou de techgigant haar duopolie op het vlak van smartphonebesturing, die het samen met Apple en diens iOS heeft, verliezen met de komst van een derde speler.
Amerikaans president Donald Trump plaatste Huawei enkele weken geleden op een zwarte lijst. Daardoor is het nu voor geen enkel Amerikaans bedrijf nog mogelijk om zaken te doen met de Chinese techgigant. Trump verdenkt het bedrijf ervan spionagesoftware te installeren in de toestellen en zo personen af te luisteren. Die informatie zou volgens hem doorgespeeld worden aan de Chinese overheid. Huawei spande trouwens al een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse ban.
‘Overgangslicentie’
Daarop trok Alphabet, het moederbedrijf van Google, de Android-licentie in, wellicht onder druk van Washington. De hardwareproducenten Intel, Qualcomm en Broadcom volgden. Dit betekent dat smartphones van Huawei, die allemaal op Android draaien, later niet meer kunnen updaten. Op korte termijn is dat wel nog mogelijk, want Huawei heeft nog een tijdelijke ‘overgangslicentie’ gekregen van Google. Die loopt tot 19 augustus.
De logische volgende stap voor Huawei is om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen en uit te brengen voor hun smartphones. Google waarschuwt nu de Amerikaanse overheid dat dat nog meer gevaren met zich mee zou brengen. Dat meldt de Amerikaanse krant de Financial Times.
Android zonder Google-diensten
Volgens Google zal Huawei gedwongen zijn om “een hybride versie” van hun huidige Android-systeem te ontwikkelen, wat niet meer is dan Android zonder diensten van Google. Bij Google beweren ze dat dat systeem gemakkelijk te hacken is, “niet in de laatste plaats door China”. Hierdoor zou de nationale veiligheid in de VS in het gedrang komen. Google gaat verder, wellicht uit veiligheidsoverwegingen, niet in detail over die potentiële bedreiging.
Beperkte beveiliging
Als Huawei-toestellen op een Android-versie draaien, die niet ondersteund wordt door de diensten van Google, verliest het besturingssysteem één van haar belangrijkste elementen: Google Play Protect. Dat is software die automatisch speurt naar malware, virussen en beveiligingsrisico’s.
Bovendien gebruiken mensen met een smartphone, die draait op Android, vooral apps uit de Google Play Store. Die apps worden op basis van strengere criteria doorgelicht dan bij andere appstores. Het wordt op termijn echter niet langer mogelijk voor gebruikers met een Huawei-toestel om toegang te krijgen tot de Google Play Store.
Android-kopie of écht nieuw systeem?
Huawei, Samsung en Apple zijn de drie meest succesvolle smartphonemerken en ze strijden continu om de nummer 1 te zijn. Momenteel draait enkel Apple op zijn eigen systeem iOS, alle andere smartphonemerken – waaronder ook nog steeds Huawei – draaien op Android van Google.
Huawei gaf al aan dat het “heel snel” een eigen besturingssysteem zou kunnen ontwikkelen. Of het dan zou gaan om een Android-kopie zonder diensten van Google, die vandaag al in omloop is in China, of om een ander systeem, is niet duidelijk. Er wordt trouwens al langer vermoed dat Huawei aan een eigen besturingssysteem sleutelt.
Opportunisme van Google?
Een eigen besturingssysteem voor Huawei zou de kaarten van de internationale smartphonemarkt weleens ingrijpend kunnen schudden. Zo krijgen Apple en Google er dan een concurrent bij op vlak van besturingssystemen en dreigen beide westerse spelers aan marktaandeel te moeten inboeten op dat vlak.
Kritische stemmen stellen dat dat economische aspect zeker meegespeeld heeft in de motivatie van Google om Washington publiekelijk te waarschuwen. Volgens sommigen valt de ban van Huawei trouwens niet los te koppelen van de handelsoorlog, die Trump momenteel voert tegen China.
Huawei liet aan persbureau Bloomberg weten dat het “niet in directe lijn met de Amerikaanse overheid heeft kunnen onderhandelen en dat het afwacht hoe de gesprekken met Google evolueren”. Google zou wel in gesprek zijn met de Amerikaanse overheid over de hele kwestie. Wellicht zal de conclusie uit die onderhandelingen het volgende hoofdstuk van deze sage inluiden.