Huawei stapt naar de rechtbank tegen Amerikaanse ban

Huawei
GettyImages

De Chinese smartphonefabrikant Huawei stapt naar de rechtbank om de ban die Amerikaans president Donald Trump uitriep tegen het merk aan te vechten. Huawei werd door de Verenigde Staten op de zwarte lijst gezet, waardoor het ondertussen onder andere zijn Androidlicentie verloren is.

Huawei zal de beslissing van de Verenigde Staten om ze op de zwarte lijst te plaatsen aanvechten. De Chinese smartphonefabrikant trekt naar de rechtbank om de beslissing aan te vechten. Dit komt nadat onder andere Google z’n rug keerde naar het merk door de Androidlicentie in te trekken.

Zwarte lijst

Amerikaans president Donald Trump
GettyImages

Enkele weken geleden plaatste Amerikaans president Donald Trump het Chinese Huawei op de zwarte lijst. Hij verdenkt het merk ervan om spionagesoftware te installeren in de toestellen en zo personen af te luisteren.

Om dit tegen te gaan werd Huawei dus op de zwarte lijst gezet, wat betekent dat Huawei geen gebruik meer mag maken van de technologie van Amerikaanse bedrijven. En dat mocht het smartphonemerk meteen aan den lijve ondervinden. Wan het duurde niet lang voor Google de licentie voor het besturingssysteem Android introk.

Android

Huawei Google
GettyImages

Het verliezen van de Androidlicentie is een bittere pil voor Huawei, want zonder een besturingssysteem ben je natuurlijk niet veel met een smartphone. Ook Intel, Qualcomm en Broadcom, drie van de grootste producenten van chips ter wereld, hebben hun samenwerkingen met Huawei stopgezet.

Ondertussen blijft Huawei weliswaar niet bij de pakken zitten. Zo zal het merk vanaf juni het eigen besturingssysteem HongMeng beginnen uitrollen. Dit is geen overhaast in elkaar gebokst besturingssysteem, maar een systeem waaraan Huawei al enkele jaren werkt. Hierdoor kunnen Huawei-gebruikers nog steeds werken op hun toestellen, maar dit is geen wonderoplossing voor het bedrijf. Een nieuw besturingssysteem betekent namelijk dat er maar weinig apps beschikbaar gaan zijn. Denk maar aan de teloorgang van de Windows Phone die geen gebruik kon maken van de apps in de App Store of Google Play. Daardoor kwamen de toestellen nooit echt van de grond.

Als nieuwe speler in de markt van de besturingssystemen, zal het dus allesbehalve makkelijk worden voor Huawei. Daardoor mag het ook niet verbazen dat het bedrijf alsnog een rechtszaak aanspant tegen de beslissing van de Verenigde Staten.

Gesponsorde artikelen