Google test nieuwe play-knop in Chrome die je het leven een pak makkelijker moet maken

Google is een nieuwe feature aan het testen voor hun Chrome-browser die vooral mensen die altijd verschillende tabs hebben openstaan, zal helpen. We kunnen nu al zien op welk tabblad er muziek wordt afgespeeld en kunnen die tab ook al muten, maar binnenkort zullen we de video’s en de muziek ook kunnen pauzeren, afspelen en zelfs naar de vorige of volgende skippen.

Google pakt muziek en video’s op tabbladen duidelijk in stappen aan. Mensen die altijd verschillende tabs hebben openstaan (iedereen dus), ergerden zich al gigantisch lang aan sites die automatisch video’s of muziek afspelen. Als er plots geluid te horen was, begon je dan vaak aan een haast eindeloze en vooral irritante zoektocht naar het tabblad waar je die automatische video kon stoppen.

Van muten naar pauzeren en zelfs skippen

Daar kwam echter al een tijdje geleden verandering in. Chrome gaf dan met een klein icoontje aan van welk tabblad het geluid kwam, waardoor je dus niet meer op zoek moest doorheen je 37 openstaande tabbladen. Een heuse verbetering. Je kon zo dat tabblad helemaal muten zonder het te moeten openen. En sites waar altijd automatische video’s startten, kon je zelfs gewoon voor altijd stil houden. Maar nu gaat Google dus nog een stapje verder.

In hun Canary-browser, een developmentversie van Chrome waarin ze altijd alle features eerst uitvoerig testen, hebben ze nu de zogenaamde Global Media Controls-feature toegevoegd. Die geeft je niet alleen de mogelijkheid om het filmpje of nummer te pauzeren (opnieuw zonder het desbetreffende tabblad te moeten openen), maar ook om het later weer opnieuw te starten en zelfs om te skippen naar het vorige of het volgende.

Voorlopig nog “heel buggy

Global Media Controls in Google Chrome
Screenshot Android Police

Naast je URL-veld zal er dan een play-icoontje verschijnen. Als je daarop klikt, zal je dus de video’s of muziek in eender wel tabblad kunnen besturen. Het is dus nog een pak handiger dan de huidige ‘mute‘-feature, omdat je nu helemaal niet meer op zoek moet naar het juiste tabblad. De feature werkt dus zowel op audio als video en zou ook met elk platform moeten functioneren, van YouTube en Vimeo tot Spotify. Superhandig dus als je snel even naar het volgende nummer in je Spotify-lijst wil schakelen.

Wanneer het ook in de gewone versie van Chrome zal worden geïmplementeerd, is voorlopig nog onduidelijk. Volgens techsite Techdows, die de feature als eerste ontdekte, verloopt het allemaal echter nog niet even vlot. Vele gebruikers rapporteren zo dat de feature nog altijd “heel buggy is en bijna altijd crasht als je een video probeert te pauzeren“. Het lijkt er dus wel op dat Google er nog wat werk aan heeft.

Zelf testen

Wie het zelf eens wil testen, moet uiteraard eerst de Canary-browser downloaden. Daarna ga je naar chrome://flags/ en zoek je naar ‘Global Media Controls’. Als je die hebt ingeschakeld, moet je even je browser heropstarten en dan zal je het play-icoontje naast je URL-veld te zien krijgen.

Meer
Lees meer...