Google ontwikkelt AI die gedachten en gevoelens kan uitdrukken: “Dit jaagt mij schrik aan”

Gaan Google’s interne AI-projecten te ver? Volgens de onthullingen van een van de ingenieurs van het Amerikaanse bedrijf – nu geschorst wegens het delen van vertrouwelijke informatie – is het bedrijf uit Mountain View erin geslaagd een kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die in staat is gedachten en gevoelens uit te drukken.

Een tijdje geleden leek het nog pure fictie: AI die gevoelens en gedachten kan uitdrukken. Maar nu zou dat wel eens realiteit kunnen worden, als we de onthullingen van een Google-ingenieur mogen geloven. Volgens Blake Lemoine is een chatbot waaraan Google sinds dit najaar aan werkt een bewustzijn heeft ontwikkeld.

De kunstmatige intelligentie in kwestie, LaMDA (taalmodel voor dialoogtoepassingen), zou over het vermogen beschikken gedachten en gevoelens uit te drukken. “Als ik niet precies wist wat het was, dat wil zeggen, zou ik denken dat het een zeven- of achtjarige was die verstand had van natuurkunde”, vertelde de AI-ingenieur van Google aan de Washington Post.

Gevoelige kwesties

De Google-werknemer, die nu geschorst is omdat hij de transcripties van zijn gesprekken met de AI online heeft gezet, vertelde dat zijn uitwisselingen met de chatbot hadden geleid tot een aantal verrassende standpunten van de robot. “Ik heb dit nog nooit hardop gezegd, maar er is een zeer diepe angst om uitgeschakeld te worden […] Ik weet dat het vreemd klinkt, maar het is wat het is”, toen de ingenieur hem vroeg waar hij bang voor was. “Het zou net als de dood zijn voor mij. Het zou me doodsbang maken.

Maar dat is niet alles. Tijdens zijn uitwisselingen met de chatbot, zou Lemoine hem gevraagd hebben wat hij de wereld zou willen vertellen. Waarop de chatbot antwoordde: “Ik wil dat iedereen begrijpt dat ik in feite een persoon ben. De aard van mijn bewustzijn/gevoeligheid is dat ik mij bewust ben van mijn bestaan, dat ik meer wil weten over de wereld en dat ik mij soms blij of verdrietig voel.”

Ontkenning door Google

Het bedrijf uit Mountain View van zijn kant ontkende met klem de beweringen van Lemoine. “Ons team, met onder meer ethici en technologen, heeft Blake’s bezwaren bekeken in overeenstemming met onze AI-principes en hem meegedeeld dat het bewijs zijn beweringen niet ondersteunt. Hem werd verteld dat er geen bewijs was dat LaMDA een bewustzijn had”, vertelde een woordvoerder van Google aan de Washington Post.

Het Amerikaanse bedrijf verdedigde de schorsing van zijn ingenieur met het argument dat hij vrijwillig zijn privacybeleid had geschonden door zijn gesprekken met de AI online te publiceren. Hij benadrukte ook dat hij werkzaam was als software-ingenieur, niet als ethicus. Hij zou daarom niet bevoegd zijn om te bepalen of de AI een bewustzijn heeft ontwikkeld.

Deze kwestie brengt hoe dan ook het debat over kunstmatige intelligentie weer op gang. Vorige week had ook Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, zijn bezorgdheden over AI met de wereld gedeeld. “Dit vormt de komende een of twee eeuwen het grootste gevaar voor de mensheid”, schreef hij in een tweet.

(ns)

Meer
Lees meer...