Google lijkt dan eindelijk van plan zich met eigen hardware op de markt van smartwatches te wagen. Het bedrijf is met zijn besturingssysteem Wear OS al langer terug te vinden bij heel wat grote merken, maar bracht tot nu toe nog nooit zelf een smartwatch op de markt. Volgens de laatste geruchten komt daar in 2022 echter verandering in.
In het nieuws: Business Insider kwam enkele dagen geleden als eerste naar buiten met een rapport dat sprak over een toestel met de codenaam ‘Rohan’. Het zou gaan om een smartwatch die ontwikkeld is door de hardwareafdeling van Google zelf. Het horloge kreeg dan ook al snel de bijnaam (Google) Pixel Watch.
- Het is best opvallend dat Google ervoor kiest om zijn eigen interne hardwareafdeling in te schakelen om hun allereerste smartwatch te maken. Het bedrijf kocht begin dit jaar – na heel wat tegenwerking en moeilijkheden – namelijk Fitbit voor maar liefst 2,1 miljard dollar (zo’n 1,85 miljard euro).
- Toch beseft Google goed genoeg dat het met een Fitbithorloge meer dan waarschijnlijk niet de concurrentiestrijd zal winnen van Apple op de smartwatchmarkt.
- “Een smartwatch van het merk Google op de markt brengen, wil zeggen dat het bedrijf de uitdaging wil aangaan met Apple. Hun smartwatch is een enorm succes gebleken en is met voorsprong marktleider”, valt te lezen in het rapport.
- Toch is het ook een gok van Google. Zo strandde hun eerste poging voor het op de markt brengen van een Google Watch in 2016 in de ontwikkelingsfase. Het toestel voldeed volgens de bedrijfstop niet aan de strenge kwaliteitseisen die bij de merknaam Pixel horen.
- Ondertussen heeft Google met onder andere de draadloze oortjes Pixel Buds wel al wat extra ervaring opgedaan op het vlak van wearables.
- Google zelf weigert voorlopig overigens om te reageren op deze geruchten en speculaties.
Wat mogen we verwachten van de Google Pixel Watch?
- De informatie over de allereerste Pixel Watch is voorlopig heel schaars aangezien het toestel nog niet eens officieel bevestigd is. Volgens het rapport van Business Insider zou het gaan om een rond polshorloge zonder randen, zoals we dat gewoon zijn van de meeste high-end smartwatches van onder andere Samsung en Huawei. Daarmee onderscheidt de Pixel Watch zich dus alvast op één vlak van de Apple Watch, die geen rond design heeft.
- Hoewel de Pixel Watch niet door Fitbit zal gemaakt worden, ligt het voor de hand dat Google wel volop gebruik zal maken van de populaire technologie van het bedrijf waar het begin dit jaar zoveel in investeerde. Zo krijgt het horloge van Google alle belangrijke functies voor het volgen van je gezondheid en fitness. Het gaat hierbij onder andere over het tellen van stappen en calorieën, een hartslagmeter en vermoedelijk nog veel meer.
- Hoewel de Pixel Watch uiteraard zal draaien op het besturingssysteem Wear OS van Google zelf, zou het bedrijf Fitbit OS daarin willen integreren.
- Google is van plan om zeer uitgebreid gamma polsbanden op de markt te brengen die compatibel zijn met de Pixel Watch. Op die manier moet de smartwatch toegankelijk zijn voor ieder type gebruiker.
- Volgens Business Insider is de ontwikkeling van de Pixel Watch de voorbije maanden in een stroomversnelling geraakt en wordt het toestel nu uitgebreid getest. Als de feedback van die testers positief blijkt te zijn en er geen onverwachte problemen opduiken, mogen we de allereerste smartwatch van Google in de lente van 2022 op de markt verwachten.
Kan Google met zijn eigen smartwatch de dominantie van de Apple Watch doorbreken?
- Apple heeft de markt van de slimme horloges voor goed veranderd toen het in 2015 het eerste model van de Apple Watch op de markt bracht. Dat jaar werden bijna vier keer zoveel smartwatches verkocht als het jaar ervoor. Zo’n 75 procent daarvan waren Apple Watches. Ondertussen blijft de verkoop van smartwatches jaar na jaar stijgen, maar neemt de dominantie van Apple wel steeds verder af.
- Google deelde op dat vlak eerder dit jaar al een forse klap uit aan Apple toen het met Samsung in zee ging. Sindsdien is hun besturingssysteem Wear OS terug te vinden op alle nieuwe modellen van de Samsung Galaxy Watch. Bovendien overtreffen de verkoopcijfers van de Watch 4 dit jaar alle verwachtingen.
- Dat alles heeft ervoor gezorgd dat het aantal verscheepte toestellen met Wear OS in het derde kwartaal van 2021 meer dan 14 procent hoger lag dan in datzelfde kwartier in 2020. Dat blijkt uit een marktanalyse van Counterpoint Research. De ooit zo grote dominantie van Apple’s besturingssysteem watchOS tegenover Googles Wear OS is daardoor geslonken tot amper 4,5 procent. Watch0S had in Q3 van 2021 een marktaandeel van 21,8 procent, terwijl Wear OS 17,3 procent van de markt had.
- Uiteraard gaat het hier om een momentopname en zal die kloof de komende tijd – afhankelijk van nieuwe releases – vermoedelijk opnieuw groter worden. Maar door het vertrouwen van Samsung en zo ook van de consument te winnen, wist Google zijn besturingssysteem Wear OS wel eindelijk een speler te maken waarmee rekening moet gehouden worden. De kans lijkt groot dat ook andere smartphonemerken de komende tijd bij hen zullen komen aankloppen.
- De Apple Watch van zijn troon stoten, waar hij al meer dan zes jaar comfortabel zit, lijkt op dit moment nog steeds haast onmogelijk, maar de kaarten lagen er voor Google wel nooit beter voor dan nu.