Google verwijdert binnenkort alle accounts die al twee jaar inactief zijn

Google heeft aangekondigd dat het dit jaar zal beginnen met het verwijderen van alle inactieve accounts. Het gaat om accounts op Google – inclusief Gmail, Docs, Drive, Meet, Photos en Calendar – en YouTube.

In het nieuws: Wat eerder al half was bericht, is nu officieel gemaakt door Google. Het bedrijf heeft namelijk aangekondigd dat het eind dit jaar zal beginnen met het verwijderen van in inactieve accounts.

De details:

  • Onder inactief verstaat Google accounts die twee jaar lang niet gebruikt zijn of waarop niet meer is ingelogd. Het verwijderen zal ten vroegste in december 2023 gebeuren, maar zou enige tijd in beslag nemen. Eerst zal Google accounts verwijderen die aangemaakt zijn en daarna nooit meer gebruikt.
  • Als reden voor deze beslissing wordt veiligheid genoemd. “Als een account lange tijd niet is gebruikt, is de kans groter dat het wordt gehackt. Dat komt omdat vergeten of onbeheerde accounts vaak oude of herbruikte wachtwoorden hebben. Die zijn mogelijk gecompromitteerd en de accounts hebben geen tweefactorauthenticatie ingesteld”, valt te lezen in de aankondiging.
  • Specifiek gaat het om alle aan Google verbonden accounts, dus ook Gmail, Drive, Calendar en dergelijk. Ook back-upaccounts van Google Photos dreigen te verdwijnen, evenals YouTubeaccounts. Belangrijk is ook om te melden dat officiële accounts van scholen, bedrijven of andere organisaties geen risico’s lopen.
  • Om te voorkomen dat jouw grotendeels inactieve (reserve)account verwijderd wordt, moet je er de komende tijd heel even weer actief op zijn. Dat kan je doen door in te loggen, een mail te lezen of versturen, een video te bekijken of een andere activiteit op te doen.
  • Belangrijk is ook nog om te melden dat Google niet van plan is om de verwijderde accounts hierna opnieuw beschikbaar te maken voor andere gebruikers.
Meer
Lees meer...