De Grammy Awards: zo gaat de stemmingsprocedure in zijn werk en deze personen zijn stemgerechtigd

De Grammy Awards zijn anno 2020 nog steeds de meest prestigieuze prijzen van de muziekindustrie. Bij de eerste editie in 1959 kwamen Frank Sinatra, Peggy Lee, Henry Mancini, Ella Fitzgerald en Perry Como uit de bus als grote winnaars. Sindsdien zijn er heel wat categorieën bijgekomen en hebben de Grammy’s alleen maar aan invloed gewonnen. Dit jaar is Billie Eilish de grote winnaar, maar wie beslist eigenlijk wie in de prijzen valt en hoe zit die procedure precies in elkaar?

Op de website van de Grammy Awards lezen we dat professionals uit de muziekindustrie met verschillende achtergronden lid mogen zijn van The Recording Academy en dus stemrecht hebben. Leden kunnen zangers, zangeressen, songwriters, geluidstechnici, producers en alles daartussen zijn.

Voorwaarden

epa

Om in aanmerking te komen voor lidmaatschap van The Recording Academy moet je op creatief of technisch vlak meegewerkt hebben aan minstens zes tracks die commercieel uitgebracht zijn op een fysieke drager of aan twaalf tracks op een digitaal album. 

Volgens Billboard, hét Amerikaans weekblad voor de muziekindustrie, zijn 12.000 van de 21.000 Academy-leden stemgerechtigd. Wie niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag zich nog steeds kandidaat stellen om te stemmen. Daarvoor moet je lid zijn van de Academy en de steun krijgen van minstens twee stemgerechtigde Academy-leden.

Vijf stappen

De stemmingsprocedure bestaat uit verschillende stappen: de inzending, de screening, speciale nominatievergaderingen, de finale stemming en de resultaten.

De inzending

epa

Leden van de Recording Academy en platenfirma’s zenden tracks en muziekclips in die ze graag een Grammy op de kop zouden zien tikken bij de Academy. De tracks en muziekclips moeten in het bewuste jaar uitgebracht zijn door een platenfirma of erkende, onafhankelijke verdeler. Dat moet gebeuren via het internet, via de post of via de klassieke detailhandel van fysieke dragers. De Academy laat weten elk jaar meer dan 20.000 inzendingen te ontvangen.

De screening

Een elitepanel van 150 experten uit verschillende subdomeinen van de muziekindustrie luistert naar elke inzending en oordeelt dan of een inzending wel in aanmerking komt voor een eventuele nominatie. Dat gebeurt aan de hand van specifieke criteria die aan een bepaalde nominatie verbonden zijn (bijvoorbeeld de genrekarakteristieken van jazz of gospel).

De nominatievergaderingen

In dit stadium ontvangen stemgerechtigde Academy-leden wat er overschiet van de inzendingen na het vorige stadium. Voor de genre-specifieke categorieën stemmen ze over muziek waarmee ze zelf ervaring hebben. Dat mogen per Academy-lid maximum twintig van de dertig de genre-specifieke categorieën zijn. Verder mogen alle stemgerechtigde Academy-leden stemmen over in de algemene categorieën: Opname van het jaar, Album van het jaar, Lied van het jaar en Beste nieuwe artiest.

De finale stemming

Hierna krijgen stemgerechtigde leden een lijst met de genomineerden onder de neus geduwd. Ze mogen in maximaal twintig genre-specifieke categorieën stemmen en in de vier algemene categorieën. Het onafhankelijk accountantbureau Deloitte overziet de stemming.

Meer
Lees meer...