Groepsimmuniteit: slimme keuze of een groot risico?

We zagen het in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In Zweden hanteren ze nu dezelfde techniek. Groepsimmuniteit om je bevolking te beschermen tegen een onbekend virus. Wat betekent dat nu precies?

Met groepsimmuniteit bedoelt men dat een grote groep van de bevolking weerstand of immuniteit opbouwt tegen een virus. Indien het virus later terugkeert, is de weerstand er al en zal het virus minder snel circuleren. Personen met een lagere weerstand, raken zo ook minder snel besmet. Je kan het vergelijken met windpokken of rode hond. Het kan nuttig zijn, maar het kan ook een groot risico met zich meebrengen. Om het gewenste effect te verkrijgen, moet namelijk eerst 50 tot 70 procent van de bevolking besmet worden. In tijden van corona is dat natuurlijk dramatisch.
Hoe groepsimmuniteit in zijn werk gaat, zie je in onderstaand filmpje

In Europa

Toen het coronavirus uitbrak in Europa beslisten vele landen ervoor om volledig in lockdown te gaan. Enkel Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden kozen voor de tactiek van groepsimmuniteit. Nederland telt nu al bijna 1.800 coronadoden, en het Verenigd Koninkrijk heeft er bijna 5.000. Het stijgende aantal doden deed de beide regeringen inzien dat het risico op nog meer besmettingen en overlijdens te groot was. Daarop beslisten de twee landen om net zoals België ook in lockdown te gaan. Zweden lijkt zich daar nog niet bij aan te sluiten.

Nochtans heeft Zweden ook te kampen met met Covid-19. Met meer dan 6.000 besmettingen en meer dan 300 overlijdens, is het virus aan een opmars bezig in het land. Zweden rekent op de burgerzin van zijn inwoners om het virus te bestrijden. Er wordt gevraagd om onderling niet meer samen te komen, tegelijkertijd zijn bijeenkomsten van maximum 50 personen niet verboden. Het beleid omtrent deze crisis stuit dan ook op veel ongenoegen bij de Zweden.

Het virus indijken en de piek zo laag mogelijk houden, zoals we in België doen, is volgens veel experts de beste keuze. Gezien het feit dat er nog niet genoeg informatie is over het coronavirus lijkt groepsimmuniteit een risico dat de meeste landen niet willen nemen.

Meer
Lees meer...