Grootste iPhone-fabriek ter wereld in China biedt werknemers die willen vertrekken een premie aan

Nadat er woensdag protesten waren uitgebroken in Foxconn, de grootste iPhone-fabriek ter wereld, heeft het bedrijf een regeling uitgewerkt waarbij werknemers die vrijwillig vertrekken een premie krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft een recordaantal coronabesmettingen geteld, met name in de stad Zhengzhou, waar 's werelds grootste iPhone-fabriek is gevestigd. Die heropflakkering heeft de Chinese overheid aangezet om de coronamaatregelen aan te scherpen. Dat leidde tot een lockdown in Zhengzhou. Dat was de druppel voor de werknemers, want de fabriek werkt al weken in een "gesloten circuit", met medewerkers die ter plaatse slapen.

In het nieuws: Foxconn biedt 10.000 yuan (1.400 dollar) aan werknemers die ervoor kiezen de fabriek te verlaten. Dat gebeurt in een bijzonder gespannen situatie.

  • Die premie moet de reis huiswaarts van de werknemers vergemakkelijken. Veel van hen zijn namelijk afkomstig uit andere steden.
  • Maar het belangrijkste doel is om de nieuwe werkkrachten die de lokale overheid heeft helpen ronselen, aan te moedigen om het bedrijf te verlaten. Zij worden namelijk verantwoordelijk geacht voor de rellen bij Foxconn.

Ramkoers

De context: De werknemers lagen woensdag op ramkoers met de bedrijfsleiders en beveiligingsmedewerkers.

  • De arbeiders beweerden dat zij waren misleid over de arbeidsvoorwaarden.
  • Anderen klaagden dat ze slaapzalen moesten delen met collega’s die positief testten op het coronavirus.

De gevolgen voor Apple: Door de protestacties zal Foxconn minder smartphones kunnen leveren.

  • Volgens het persagentschap Reuters kan de productie in november een terugval kennen van meer dan 30 procent.
  • De fabriek in Zhengzhou is goed voor 70 procent van de wereldwijde leveringen van iPhones en is verantwoordelijk voor de productie van het nieuwste model van het merk, de iPhone 14. De sociale crisis waarmee het bedrijf te kampen heeft, brengt de iPhone-leveringen voor de eindejaarsperiode in gevaar.
  • Hoewel de acties beperkt bleven tot het fabrieksterrein, hebben de plaatselijke autoriteiten tot 29 november in verschillende delen van de stad “mobiliteitscontroles” aangekondigd in een poging de verspreiding van het virus te beperken. Dat zal de inspanningen om vervangers aan te werven voor degenen die vertrekken bemoeilijken.

(ns/as)

Meer
Lees meer...