10 films met Hans Zimmer-soundtracks op Netflix

Hans Zimmer mag naast Ennio Morricone en John Williams gerust de belangrijkste levende filmcomponist genoemd worden. Zimmer werd in Duitsland geboren en leerde in Engeland de kneepjes van het vak, maar hij is al sinds jaar en dag de meest geliefde soundtrack-producent van Hollywood. Niet vreemd dus dat er heel wat films met zijn muziek op Netflix staan. Hier 10 films op Netflix waarvan ‘der Maestro’ de soundtrack verzorgde.

1. Inception

Plot
Dom Cobb, gespeeld door Leonardo DiCaprio, is een meesterdief, gespecialiseerd in het ‘stelen’ van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het meest kwetsbaar is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een ‘laatste’ taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb’s volgende zet lijkt te voorspellen…

Soundtrack

Voor de muziek van Inception werd naast de traditionele orkestinstrumenten ook veel gebruikgemaakt van elektronische muziek instrumenten op verzoek van regisseur Christopher Nolan. Gastmuzikanten zijn gitarist Johnny Marr en de Franse zangeres Édith Piaf (postuum).

2. Interstellar

Plot
In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat, is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden op een betere toekomst.

Soundtrack
Zimmer begon al in oktober 2012 aan een demo te werken na een gesprek met regisseur Christopher Nolan over de nieuwe film toentertijd. Zimmer had nog geen beelden van de film gezien. Het merendeel van de definitieve opnames vonden plaats in 2014. De filmmuziek bestaat voornamelijk uit symfonische en elektronische muziek. Zimmer gebruikte voor het maken van de muziek ook een gigantische orgel uit de Temple Church in Londen. Dit instrument werd door de huidige organist van de kerk Roger Sayer bespeeld.

3. The Last Samurai

Plot
Kapitein Nathan Algren, een veteraan uit de Amerikaanse Indianenoorlogen, gespeeld door Tom Cruise, arriveert in Japan in 1876. Hij moet de soldaten van Keizer Meiji trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen. Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.

Soundtrack 
De muziek werd gespeeld door het Hollywood Studio Symphony onder leiding van dirigent Blake Neely. Ook kreeg Zimmer hulp van de componisten Trevor Morris, Blake Neely en Geoff Zanelli. De solisten zijn Craig Eastman (viool), Stephen Erdody (cello), Emil Richards (Taiko), Bill Schultz (Shakuhachi), Fred Selden (fluit) en Hans Zimmer (synthesizer).

4. The Da Vinci Code

Plot
In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Leonardo Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen.

Soundtrack

De soundtrack van The Da Vinci Code werd genomineerd voor een Golden Globe en Grammy Award. Het ‘ontdekkingsthema’ staat centraal bij deze soundtrack. Zimmer heeft bij deze muziek gebruikgemaakt van een groots orkest en koor. Bovendien gingen de opnames door in de beroemde Abbey Road Studios waar ook de Beatles, Pink Floyd en Oasis hun belangrijkste platen in elkaar timmerden.

https://www.youtube.com/watch?v=yY1OJyaWBJ4

5. Angels & Demons

Plot

Angels & Demons is het vervolg op The Da Vinci Code. Symboloog Robert Langdon wordt na de dood van de Paus door het Vaticaan ontboden omdat de sekte van de Illuminati ergens in Rome een bom heeft geplaatst. Ze willen het conclaaf verstoren en hebben de vier preferiti, de kardinalen die kans maken om tot paus te worden verkozen, gegijzeld. Elk uur zal één van hen sterven. Samen met Vittoria Vetra, de collega van een vermoorde wetenschapper, volgt Langdon een eeuwenoud spoor dwars door Rome om de daders te pakken.

SoundtrackOok de filmmuziek wordt beschouwd als het vervolg op de soundtrack van die film. Het thema Chevaliers de Sangreal keert terug op verschillende momenten. Bovendien componeerde Zimmer het oude thema in een nieuwe variatie.

6. Man of Steel

Plot

Voordat de stervende planeet Krypton ontploft, stuurt wetenschapper Jor-El zijn enige zoon, de pasgeboren Kal-El, naar planeet Aarde. Het ruimteschip van de baby crasht in het weiland van Jonathan en Martha Kent. Zij voeden Kal-El op en geven hem een nieuwe naam: Clark Kent. Clark groeit op als normale jongen, maar weet dat hij anders is dan andere kinderen. Niet iedereen kan immers een schoolbus optillen. Op latere leeftijd worstelt hij nog steeds met zijn identiteit, al gaat de zoektocht naar zijn ware ik een stuk gemakkelijker wanneer General Zod, een overlevende generaal van Krypton, de aarde aanvalt met een klein leger. Sluit Clark zich bij zijn soortgenoten aan, of zet hij zich in voor zijn nieuwe thuisplaneet?

Soundtrack
Zimmer maakte er een punt van om geen oude muziekstukken van John Williams te gebruiken, de componist van de vorige Superman-films. Naast het traditionele orkest en de synthesizer van Zimmer werden er heel wat verschillende soorten gitaar in de soundtrack verwerkt, net als een solo viool en cello. Bovendien zijn maar liefst veertien drummers in de muziek te horen, onder wie Pharrell Williams en Jason Bonham.

https://www.youtube.com/watch?v=XaiNzHKm1Fk

7. Kung Fu Panda 3

Plot

Wanneer Po zijn lang verdwenen pandavader plotseling opduikt, reist het herenigde duo af naar een geheim pandaparadijs om een heleboel hilarische nieuwe panda’s te ontmoeten. Maar wanneer de bovennatuurlijke slechterik Kai alle Kung Fu-meesters begint uit te roeien, staat Po voor een onmogelijke taak: een heel dorp vol grappige maar onhandige broeders trainen om de ultieme bende van Kung Fu panda’s te worden.

Soundtrack

De soundtrack bevat dezelfde muziekstijl als de muziek van voorgaande delen. De Chinese pianist Lang Lang is te horn en het orkest werd begeleid door dirigent Matt Dunkley. legendarisch zijn de erhu-solo’s van Karen Kan en de cello-solo’s van Peter Gregson.

8. Batman Begins

Plot

De kleine jongen Bruce Wayne, gespeeld door Christian Bale, zag hoe zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord werden, een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra’s Al-Ghul en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon (Gary Oldman) zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan ‘Scarecrow’ Crane en een mysterieuze derde persoon.

Soundtrack
De muziek van de film werd gecomponeerd door Hans Zimmer in samenwerking met James Newton Howard. Er werd gekozen voor een combinatie van een symfonieorkest en elektronische muziek. De opnames vonden plaats in de Air Studios in Londen.

9. The Dark Knight

Plot
Bruce Wayne, beter bekend als Batman, en Lt. James Gordon bundelen hun krachten met de nieuw aangewezen procureur Harvey Dent, gespeeld door Aaron Eckhart. Samen proberen ze de chaos tegen te gaan die Gotham City teistert. The Joker, gespeeld door Heath Ledger, gaat namelijk wild tekeer en heeft een groot talent voor het verstoren van de algemene orde.

Soundtrack
Ook deze muziek werd geschreven door Zimmer in samenwerking met James Newton Howard. De muziek is net als bij de vorige film voorzien van een symfonieorkest in combinatie met elektronische muziek.

10. The Dark Knight Rises

Plot

Het is acht jaar geleden dat Batman in de duisternis is verdwenen en van een held in een banneling is veranderd. Hij heeft de schuld van de dood van Harvey Dent op zich genomen en voor het grotere goed alles opgeofferd. Deze leugen heeft een tijd standgehouden, want onder het gewicht van de Dent Act, een antimisdaadwet, zijn de criminele activiteiten in Gotham City verpletterd. Maar alles verandert met de komst van een sluwe inbreekster met een mysterieuze agenda. Veel gevaarlijker echter is de opkomst van Bane (Tom Hardy), een gemaskerde terrorist die meedogenloze plannen heeft voor Gotham en Bruce Wayne dwingt om uit zijn zelfopgelegde ballingschap terug te keren. Maar zelfs als hij zijn cape opnieuw aantrekt, zou Batman wel eens geen partij voor Bane kunnen zijn.

Soundtrack

Deze soundtrack werd enkel door Zimmer gecomponeerd in samenwerking met Lorne Balfe, Junkie XL en Andrew Kawczynski. De muziek bestaat uit nieuwe thema’s en een aantal oude thema’s die Zimmer verwerkt in de nieuwe composities.

Dit zijn de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...