Harry Potter verbannen uit katholieke school, want “spreuken roepen geesten op”

Harry Potter
Warner Bros./Harry Potter

In de Amerikaanse stad Nashville kunnen kinderen uit een katholieke school geen Harry Potter-boeken meer lenen uit de bibliotheek. Een bezorgde vader bracht de school ervan op de hoogte dat de spreuken en vloeken kwade geesten zouden kunnen oproepen. Na overleg met exorcisten, besliste een priester die op de school lesgeeft, om de boeken uit de bibliotheek te halen.

De kinderen uit de St. Edwards Katholieke school in het Amerikaanse Nashville hebben vanaf nu geen problemen meer om wingardium leviosa correct uit te spreken. Dat klinkt goed, want dat zou kunnen willen zeggen dat ze w├ęten dat de klemtoon op het einde ligt, maar in werkelijkheid is het geen goed nieuws.

Bezorgde vader en exorcisten

De school heeft namelijk beslist om alle Harry Potter-boeken weg te halen uit de bibliotheek. Dat liet pastoor Dan Reehil, die ook lesgeeft op de school, weten in een e-mail. Hij beweerde contact te hebben gehad met verschillende exorcisten, nadat een vader had laten weten dat hij bezorgd was. De exorcisten gaven de pastoor het advies om de boeken te bannen.

De reden? De spreuken en vloeken worden in de boekenreeks als zowel goed als slecht voorgesteld. En dat klopt niet, volgens de “experts”. Als gewone mensen ze uitspreken, kan dat er namelijk voor zorgen dat ze onbewust kwade geesten oproepen. Dat wil de school vermijden en dus werd beslist dat de boeken niet mee zouden verhuizen naar de nieuwe bibliotheek.

Verbrand in Polen

Het is lang niet de eerste keer dat katholieken niet zo blij zijn met de Harry Potter-boeken van schrijfster J.K. Rowling. Eerder dit jaar nog verbrandden Poolse priesters de boeken in een nogal vreemd ritueel. Ze deden dat omdat de magie (die nogal … prominent aanwezig is in de boeken) volledig ingaat tegen het katholiek geloof en hekserij promoot.

Gesponsorde artikelen