HBO verspilde 30 miljoen dollar aan ‘Game of Thrones’-prequel die er nooit kwam

Alle Game of Thrones-fans kunnen haast niet wachten tot de nieuwe prequel House of Dragons uitkomt, maar eigenlijk had HBO bijna een andere prequel uitgebracht. De acteurs waren gecast, het script was geschreven en zelfs de pilot was al ingeblikt. Toch kwam HBO heel snel terug op die beslissing, aangezien enkel de pilot hen al maar liefst 30 miljoen dollar (zo’n 26,5 miljoen euro) kostte. ‘Bedankt, maar nee bedankt’, dacht de zender na het zien van het prijskaartje.

George R.R. Martin, de schrijver van Game of Thrones, onthulde in het recente boek Tinderbox: HBO’s Ruthless Pursuit of New Frontiers van journalist James Andrew Miller al dat hij en HBO eigenlijk minstens tien seizoenen van de megapopulaire serie wilden maken. De productie weigerde, en daarom eindigde Game of Thrones al na acht seizoenen. Fans kijken daarom vol afwachting uit naar de House of Dragons spin-off serie, een prequel die zich 200 jaar voor de feiten van Game of Thrones afspeelt en zich rond de Targaryen-dynastie centreert.

Serieus prijskaartje

In 2017 werd er wel al gezegd dat HBO aan verschillende Game of Thrones-prequels en spin-offs bezig was. Maar voordat House of Dragons groen licht kreeg, verscheen er bijna eerst een andere prequel. De voorgestelde serie was van Jane Goldman, die ook de Kingsman filmreeks schreef, en had King Kong-actrice Naomi Watts in de hoofdrol.

De show zou zich duizenden jaren voor de gebeurtenissen van GOT afspelen en de verhalen van de voorouders van de families Stark en Lannister vertellen, maar zou o.a. ook de ware oorsprong van de White Walkers onthullen. De naam van deze prequel zou naar het schijnt The Long Night geweest zijn en kreeg in juni 2018 de toestemming voor de productie van de pilot. Helaas werd de serie in oktober 2019 net na het maken van die pilot geschrapt, vanwege de torenhoge kosten ervan. Zo heeft HBO voor één aflevering dus een fikse 30 miljoen dollar (ongeveer 26,5 miljoen euro) moeten neerleggen, schrijft The New York Post.

Hoe, wat, waarom?

Voormalig WarnerMedia en NBC voorzitter Bob Greenblatt legt in Tinderbox uit wat er gebeurde met het project. “Ze (HBO) hadden meer dan 30 miljoen dollar uitgegeven aan een Game of Thrones-prequel pilot die in productie was toen ik erbij kwam”, vertelt Greenblatt aan James Andrew Miller in diens nieuwe boek.

“En toen ik een paar maanden nadat ik aankwam een cut van de pilot zag, zei ik tegen HBO’s head of content Casey Bloys: ‘Dit werkt gewoon niet en ik denk niet dat het de belofte van de originele serie waarmaakt.’ En hij was het er niet mee oneens, wat eigenlijk een opluchting was. Daarom hebben we helaas besloten om er de stekker uit te trekken”, zei Greenblatt nog in het boek. “Er was een enorme druk om het goed te krijgen en ik denk niet dat dat gewerkt zou hebben.”

Naast House of Dragon komt er nog een andere spin-off aan, gebaseerd op George R.R. Martins prequel Tales of Dunk and Egg. Er is ook een Game of Thrones Broadway toneelstuk in de maak over het Grote Toernooi in Harrenhal, dat zich 16 jaar voor de gebeurtenissen van de originele show afspeelt. Dat wordt ergens in 2023 verwacht.

Bekijk hieronder de officiële teaser voor de prequel die wél op ons scherm zal verschijnen:

Meer
Lees meer...