Helft van migranten die aankomen in Somalië hebben nog nooit van coronavirus gehoord

Medewerkers van de Verenigde Naties zijn de laatste tijd aan de grens van Somalië tot een opmerkelijke vaststelling gekomen. Dagelijks blijken daar heel van de migranten die zich er aanmelden nog nooit van het coronavirus gehoord te hebben.

Het is ondertussen al zo’n half jaar geleden dat we voor het eerst hoorden van het nieuwe coronavirus SARS-SoV-2. Ondertussen zijn wereldwijd al bijna 10 miljoen officiële besmettingen geregistreerd en stierven al bijna een half miljoen mensen aan Covid-19. Zo goed als ieder land is ondertussen getroffen door de pandemie, maar toch zijn er nog steeds mensen die nog nooit van het coronavirus gehoord hebben.

Migratiestroom

Somalië ligt op een van de gevaarlijkste migratiestromen ter wereld. Van daaruit proberen Afrikanen de Rode Zee over te steken met de hulp van mensenhandelaars. Daarna trekken ze door het door oorlog geteisterde Jemen naar de rijke Golfstaten.

Somalië Coronavirus migranten 2
Isopix

Aan de grens met Somalië worden de migranten opgevangen door medewerkers van de Internationale Organisatie voor Migratie, het VN-migratiebureau. Normaal zijn de vragen die hen daar gesteld worden heel simpel: “Van waar kom je? Wat is je besmetting? Waarom ga je naar daar?”.

Coronavirus

Maar sinds het coronavirus ook in Afrika steeds meer opduikt en de eerste gevallen in Somalië zijn vastgesteld, hebben de VN-medewerkers nog een extra vraag: “Hoeveel mensen in uw groep zijn op de hoogte van het coronavirus?”.

Het antwoord op die vraag verraste ook de medewerkers aan de grens. Vorige week bleek namelijk dat iets meer dan de helft (51%) van de 3.471 bevraagde personen nog nooit van Covid-19 hadden gehoord. “De eerste keer dat ik dit zag, was ik ook erg geschokt”, zegt Celeste Sanchez Bean, een manager bij het VN-agentschap in de hoofdstad van Somalië, Mogadishu, aan Associated Press.

Ethiopië

De resultaten tonen nog maar eens dat informatie die voor ons vanzelfsprekend is vaak grote delen van de wereld niet bereikt. De migranten komen meestal uit afgelegen landelijke gebieden in Ethiopië met zo goed als geen toegang tot het internet.

Meer
Lees meer...