In afwachting van de blockbusters verschijnen deze maand enkele nieuwe series waarvan je toch iets kunt verwachten. ‘Altered Carbon’ en ‘Everything Sucks’ bijvoorbeeld. Maar er keren ook series terug, want zo krijgt de eerste Franse reeks van Netflix, ‘Marseille’, eindelijk een vervolg. Hier is ons maandoverzicht zodat je niks hoeft te missen.
1. Damnation (Netflix – NIEUW – 01/02)
We beginnen de maand met een valse noot, want Netflix lanceert een serie die nog maar net geschrapt is in de Verenigde Staten. USA Network zat achter deze dramareeks, maar om de kosten te kunnen dragen besloot Netflix mee op de kar te springen. De afspraak was dat de tv-zender in de VS de serie als eerste zou uitzenden, en dat Netflix buiten Amerikaans grondgebied de eerste rechten had. Dat doet Netflix tegenwoordig wel vaker met lokale producties.Jaren 30
In november mocht het Amerikaanse publiek de reeks al zien, maar de kijkcijfers en de beoordelingen vielen tegen. Tenzij Netflix de serie zelf volledig in handen zou nemen, komt er dus geen tweede seizoen van Damnation.
Nochtans klonk het veelbelovend, want de serie gaat over het Amerikaanse binnenland in de jaren 30. Daar weten we niet veel over, maar er woedde een bloedige strijd tussen het grote geld en de bevolking die in verdrukking leefde. In elk geval kan je vanaf februari het eerste en wellicht enige seizoen hiervan bekijken via Netflix.
IMDb-score: 7,5
2. Altered Carbon (Netflix – NIEUW – 02/02)
De vaste waarden onder de blockbusters laten nog even op zich wachten, maar deze maakt zeker kans om een nieuw succesverhaal van de Netflix Originals te worden. Sciencefiction doet het nog altijd heel goed in series, en Altered Carbon is gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Morgan. Het bewustzijn van mensen is gedigitaliseerd en getransporteerd naar een ander lichaam.Eeuwig leven
Dat doet een beetje denken aan die andere Netflix-serie Travellers, maar daar reist het bewustzijn doorheen de tijd naar een andere lichaam. In dit geval moet het nieuwe lichaam het eeuwige leven mogelijk maken. Het verhaal speelt zich in een verre toekomst af, en dan is het altijd leuk om te zien welke uitvindingen volgens het brein van een schrijver mogelijk zijn. Eentje ervan is een chip, genaamd stack, waarin dus het hele bewustzijn wordt opgeslagen.
Uiteraard is dit een luxeproduct waar alleen de rijkste bevolking gebruik van kan maken. De chip maakt het ook mogelijk om terug te keren wanneer je in je oude lichaam vermoord bent. Laurens Bancroft overkomt dit in de serie, en hij wil natuurlijk weten wie het gedaan heeft. Hij schakelt de hulp in van Takeshi Kovacs, een voormalige rebel die gedood is tijdens een poging tot revolutie. De enige manier waarop die in een nieuw lichaam kan verder leven is door de opdracht aan te nemen. Net zoals onze Beau Séjour dus een ouderwetse moordzaak in een bovennatuurlijk kleedje.
3. Coach Snoop (Netflix – NIEUW – 02/02)
De meest verrassende figuur van deze maand is Snoop Dogg. De rapper heeft al vanalles gedaan binnen en buiten de muziekwereld. Maar nu gaan we hem aan het werk zien als een football-coach. Niet in de vorm van een fictiereeks, want eigenlijk is dit een docu over een verborgen talent van Snoop.Arme kinderen
Zo blijkt hij al een tijdje betrokken te zijn bij een jeugdreeks. Hij steunt kinderen die uit armere buurten van Los Angeles komen. En zo gaan we hem dus aan het werk zien als coach van een jong team. “Muziek heeft het voor me mogelijk gemaakt om een football-competitie te creëren, maar football neemt me mee naar plaatsen waar ik met muziek nooit was geraakt”, zegt hij over zijn hobby.
Snoop zou in de serie zeker niet de hele tijd op de voorgrond treden. Hij is de laatste jaren steeds vaker met televisie bezig. Zo heeft hij nog een absurd kookprogramma gemaakt met niemand minder dan Martha Stewart.
4. Queer Eye (Netflix – NIEUW – 07/02)
Ook in 2018 blijft Netflix het succes van een reboot nastreven. Tussen 2003 en 2007 was Queer Eye for the Straight Guy een populair programma. Vijf homoseksuele mannen gespecialiseerd in mode, eten & drinken, cultuur, design en styling, schieten hopeloze heteroseksuele mannen te hulp. Ze zorgen voor een complete make-over.Jani Kazaltzis
In België is het VIJF-programma Zo Man Zo Vrouw met Jani Kazaltzis daar eigenlijk uit voortgekomen. Maar in Amerika doen ze het nog steeds met vijf Jani’s, want het gaat over meer dan mode alleen. Voor deze reboot heeft Netflix natuurlijk wel vijf nieuwe mannen gekozen. Antoni Porowski (eten en drinken), Bobby Berk (design), Karamo Brown (cultuur), Jonathan Van Ness (styling), en Tan France (mode) zal je vanaf 7 februari beter leren kennen.
Verspreid over acht afleveringen komen ze heel uiteenlopende figuren tegen. Van een aanhanger van Donald Trump tot iemand die een meester speelt in de seksindustrie. Opvallend is dat ‘for the straight guy’ uit de titel is gehaald door Netflix. Dus hopeloze homoseksuele mannen kunnen nu misschien ook advies krijgen van dit vijftal.
5. Here and Now (HBO – NIEUW – 11/02)
Natuurlijk is er meer dan enkel Netflix deze maand. Zo start op HBO een nieuwe serie. In de hoofdrollen zal je Tim Robbins en Holly Hunter herkennen. Waarom de reeks bij voorbaat veelbelovend is? Ze is van de hand van Alan Ball, die voor HBO eerder al hits zoals Six Feet Under en True Blood maakte.Twee families
Geen vampieren in deze serie, ze wordt omschreven als een komische weergave van de krachten die de hedendaagse Amerikaanse cultuur polariseren. We volgen eigenlijk twee families: de ene is progressief en is multi-ethnisch. Een professor filosofie en zijn vrouw die samen een biologisch kind hebben, en voorts kinderen uit Vietnam, Liberia en Colombia hebben geadopteerd.
De andere familie is een gezin moslims. De vader des huizes is daar een psychiater die één van de kinderen uit het andere gezin behandelt. Klinkt als een typische HBO-serie en die wijkt doorgaans wel een beetje af van wat we op Netflix gewend zijn. Voor de liefhebbers dus, en in België heb je de beste kansen bij Play More van Telenet, dat heel wat HBO-reeksen vrij snel na de release aanbiedt. Voorlopig hebben we er nog niets over gehoord.
6. Everything Sucks (Netflix – NIEUW – 16/02)
Netflix keert met series graag terug in de tijd, en na de jaren 80 in Stranger Things gaat de nieuwe serie Everything Sucks naar de jaren 90. Goed nieuws dus voor alle 90s kids, want we bevinden ons in het midden van dit geweldige decennium, in 1996.Discman
De setting is Boring, een klein stadje in de Verenigde Staten. De serie speelt zich voor een groot deel af op school en zit vol met voorwerpen die we allemaal in een ver verleden nog in handen hebben gehad. Leerlingen hebben geen smartphone of gsm, maar luisteren naar muziek met hun discman. Ze kochten toen immers nog cd’s. Typex was nog heel populair om fouten uit te wissen, en iedereen wist dat je met een rekenmachine meer kunt doen dan saaie rekensommen uitvoeren.
De serie is enerzijds komisch, maar wordt ook omschreven als een drama. Ook in dat opzicht zou het een typisch jaren 90-verhaal kunnen worden. Twee groepjes leerlingen nemen het op school tegen elkaar op. We hebben een vermoeden dat hier normaal zeker een tweede seizoen van zal komen. Het eerste is er halverwege februari en bestaat uit tien afleveringen die ongeveer een half uur duren. Netflix kondigde de serie toepasselijk aan met een videocassette en een mastodont van een televisie …
7. Mozart in the Jungle (Amazon – seizoen 4 – 16/02)
Amazon gaat tegenwoordig met de grove borstel door z’n series – onze Jean-Claude Van Damme werd daar recent het slachtoffer van – om zich op grotere producties te gaan focussen. Maar sommige reeksen blijven wel bestaan, en zo is Mozart in the Jungle al aan het vierde seizoen toe.Muziek en liefde
De komisch getinte serie vertelt het verhaal van een orkest en z’n belangrijkste spelers in het moderne New York City. De Mozart van de 21ste eeuw is Rodrigo, gespeeld door Gael Garcia Bernal. Hij neemt de stokjes over van The New York Symphony en doet dat in z’n geheel eigen stijl. Hailey is een knappe, jonge muzikante die hoopt om door te breken in zijn orkest, ook al betekent dit dat ze aanvankelijk blij moet zijn dat ze z’n koffie mag brengen.
Behalve muziek en carrière draait de serie natuurlijk ook rond die andere thema’s die in de maatschappij niet weg te denken zijn: seks en relaties. En zo is dit een heel moderne serie met een erg verrassende invalshoek geworden. Deze maand dus al het vierde seizoen via Amazon Prime Video.
IMDb-score: 8,2
8. First Team: Juventus (Netflix – NIEUW – 16/02)
Voor de voetballiefhebbers komt Netflix deze maand met een docuserie over de grootste club van Italië. Juventus domineert er al jaren het voetbal en de rijke geschiedenis van de club wordt in zes afleveringen gegoten. Nu krijgen we al drie afleveringen en in de zomer volgen er weer drie. De productie volgt het team immers gedurende het seizoen 2017-2018.Bekende spelers
Uitgerekend nu maakt Juventus voor het eerst in jaren nog eens een spannende titelstrijd mee. Iets over halfweg het seizoen staat de club één punt achter op leider Napoli. Het maakt de serie waarschijnlijk alleen maar interessanter. De camera’s draaien zowel binnen als buiten het stadion. We volgen de spelers en hun leven naast het voetbal, mogen mee op reis en krijgen een blik in alle hoeken van het stadion.
Enkele iconische spelers die je zeker in beeld gaat zien: doelman Gianluigi Buffon, en voorts spelers als Giorgino Chiellini, Gonzalo Higuain, Claudio Marchisio, Miralem Pianic, en de legendarische Alessandro Del Pierro. Een trailer hebben we helaas nog niet, maar noteer 16 februari in je agenda voor de eerste drie afleveringen.
9. Father Brown (BBC First – seizoen 6 – 17/02)
De belangrijkste première op BBC First is deze maand Father Brown. De serie is inmiddels al aan z’n zesde seizoen toe en brengt die typisch Britse moordmysteries bij ons op het scherm.Harry Potter-acteur
De meeste kijkers kennen de hoofdrolspeler uit de serie nog van de Harry Potter-films. Mark Williams speelde daar Arthur Weasley. Hier is hij een priester in het plattelandsdorpje Kembleford, die wekelijks op zijn eigen bijzondere manier een misdaad probeert op te lossen. Hij wordt bijgestaan door parochiesecretaris Mrs. McCarthy en de rebelse Bunty.
Dit seizoen krijgt hij te maken met een verdacht overlijden in een zorgtehuis, een bowlingmatch die uit de hand loopt, een fataal schoolfeest, een sovjet-spion en z’n oude vijand Katherine Corven. Voor het zesde seizoen moet je op zaterdag 17 én zondag 18 februari afstemmen op BBC First.
IMDb-score: 7,6
10. Last Week Tonight with John Oliver (HBO – seizoen 5 – 18/02)
John Oliver is terug met zijn eigenzinnige kijk op het nieuws. Al vijf jaar lang presenteert de Britse komiek als een soort anker het satirische nieuwsprogramma.Satire
Voor HBO de getalenteerde komiek in huis haalde, werkte John Oliver als een correspondent voor The Daily Show. Ook dat is een nieuwsprogramma dat de actualiteit vanuit een satirische invalshoek bekijkt. Hij mocht de show in 2013 tijdelijk presenteren, en dat was zo goed dat HBO besloot om hem zijn eigen show te geven. En zo trok John Oliver de deur achter zich dicht om aan een nieuw avontuur te beginnen.
Intussen is zijn show een vaste waarde op de Amerikaanse televisie geworden. Hij speelt wekelijks in op de belangrijkste nieuwsfeiten van de voorbije weken. Ook de manier waarop traditionele nieuwsuitzendingen de actualiteit in beeld brengen wordt regelmatig met een vleugje spot bedekt. Bij ons kan je hem doorgaans snel aan het werk zien via Play More van Telenet.
IMDb-score: 9,0
11. Marseille (Netflix – seizoen 2 – 23/02)
Neftlix liet z’n oog een hele tijd geleden al op Frankrijk vallen, en is binnen Europa nu ook actief in Duitsland en zelfs de Lage Landen. Marseille was echter één van de eerste lokale producties die Netflix aan een wereldwijd publiek heeft aangeboden. De serie was geen onverdeeld succes, maar werd door veel kijkers toch warm onthaald.Geen House of Cards
De vergelijking met House of Cards werd meteen gemaakt, aangezien Marseille een politieke serie is. Maar de regisseur verklapte newsmonkey voor de lancering dat hij nog nooit een aflevering van de show met de inmiddels verguisde Frank Underwood had gezien. En wat ons betreft kan je de twee dan ook totaal niet vergelijken. Dat neemt niet weg dat Gérard Depardieu als Robert Taro en Benoît Magimel als Lucas Barrès overtuigende rollen neerzetten.
In het tweede seizoen verzamelt de pers rond het ziekenhuis waar uittredend burgemeester Taro is opgenomen na een beroerte. Z’n tegenstander hoopt van de gelegenheid gebruik te maken om de macht te grijpen, maar Barrès komt negen stemmen te kort om burgemeester van Marseille te worden. Dus beginnen de onderhandelingen met verschillende partijen, terwijl extreemrechts op de achtergrond loert. Ook de actrices Géraldine Pailhas en Stéphane Caillard keren in dit tweede seizoen terug.
IMDb-score: 6,9
12. Seven Seconds (Netflix – NIEUW – 23/02)
Rassendiscriminatie blijft een gevoelig thema dat al de inspiratiebron van vele series en films is geweest. Het eerste beeld van deze serie was een serieuze hoeveelheid bloed in de sneeuw. De perfecte manier om meteen de aandacht te trekken.Racisme
Wat we al weten: de serie speelt in op een thema dat de laatste jaren helaas vaak in de media is moeten verschijnen: geweld van blanke agenten op mensen met een donkere huidskleur. Soms neemt dat dramatische vormen aan en valt er een dode. De weken nadien kwamen mensen dan vaak massaal op straat, wat tot nieuwe rellen kon leiden. Meer dan ooit is het opnieuw nodig om deze problematiek hoog op de politieke agenda te zetten.
Iets gelijkaardigs zou dus gebeuren in Seven Seconds, een serie van Veena Sud, die eerder al The Killing en The Salton Sea maakte. De hoofdrollen zijn voor Clare-Hope Ashitey, Nadia Alexander en Raul Castillo.
Nieuwe afleveringen
Er zijn ook nog heel wat series die momenteel via Netflix lopen en in februari wekelijks nieuwe afleveringen krijgen. Dit mag je in een notendop nog verwachten:
MAANDAG:
- Star Trek Discovery: seizoen 1
DINSDAG:
- Black Lightning: seizoen 1
The Flash: seizoen 4
DONDERDAG:
- Riverdale: seizoen 2
- Dynasty: seizoen 1
VRIJDAG:
- The Good Place: seizoen 2
- Arrow: – seizoen 6