Het merkwaardige eiland Socotra: een andere planeet

Onaangeroerd door de rest van de wereld ligt ten zuiden van de kust van Jemen het eiland Socotra. Unieke dieren- en plantensoorten geven je het gevoel alsof je op een andere planeet bent beland. Welkom op het Galapagos van de Indische Oceaan.

Witte stranden, hoge bergen

NASA

Een paradijslijke kust, hoge bergen en liefst 1.142 soorten die nergens anders voorkomen. Socotra (op deze beelden vanuit het ISS centraal gelegen) bevindt zich voor de kusten van Jemen en Somalië.

Getty Images

Witte stranden vormen de grens tussen het eiland en de oceaan. Pas in 1999 opende de eerste luchthaven op Socotra en zo komt het toerisme maar traag op gang. Gelukkig maar, want Socotra was miljoenen jaren een geïsoleerd eiland.

Getty Images

Televisie, mobiele telefoons en internet hebben Socotra bereikt. Overal groeit het wegennet en er rijden ook steeds meer auto’s rond. De recente politieke onrust hield de toeristen even weg.

Drakenbomen

UNESCO voegde Socotra in 2008 toe aan de lijst met beschermd natuurlijk erfgoed. De meest merkwaardige fenomenen zijn de honderden drakenbomen op het eiland. Ze lijken van een andere planeet of uit een ander tijdperk te stammen.

De drakenbomen worden geprezen voor hun sap dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Helaas is er bijna geen jonge aanwas te zien.

Als de bomen al speciaal zijn, wat moeten we dan zeggen over deze vreemde wezens? Woestijnrozen zorgen voor een afwisselend landschap.

Unieke dieren

Minstens tien soorten zeevogels broeden op Socotra.

EPA
Socotra is een paradijs voor natuurliefhebbers. Liefst 800 ongewervelde soorten komen alleen voor op Socotra. Daarnaast telt het eiland 308 endemische plantensoorten, 27 soorten reptielen en 7 vogelsoorten.
Getty Images
Wanneer de onrust in het Midden-Oosten helemaal verdwenen is, zou het toerisme op Socotra in een stroomversnelling kunnen geraken. Protesten van natuurliefhebbers hebben niets uitgehaald.
Getty Images
Meer
Lees meer...