Het verhaal van Peaches Geldof: 14 jaar hollen om de dood voor te blijven

Gisteren stierf Peaches Geldof, dochter van Saint Bob, fashionista, socialite, paparazzi-voer en moeder van twee. Ze was amper 25. Een doodsoorzaak is nog niet officieel bekend, maar duidelijk is wel dat er geen drugs zijn gevonden en geen afscheidsbrief. Een natuurlijk overlijden lijkt op dit moment het meest waarschijnlijk.  Peaches was al aan het hollen om de dood voor te blijven sinds haar elfde. 

Peaches Geldof was 11 toen haar moeder, Paula Yates, zelfmoord pleegde door een overdosis heroïne. Het was op de dag dat zusje Pixie 10 werd. In de kamer aan het spelen terwijl mama OD-de: het vierjarige stiefzusje van Peaches, Tiger Lily. 

Tiger Lily is de dochter van Paula Yates – die dus eerst gehuwd was met Bob Geldof – en Michael Hutchence. Hutchence stierf drie jaar eerder, bij wurgseks in in Sydney. 

Enter Bob

In de jaren na de dood van Paula Yates probeerde Bob Geldof, die Yates eerder in een vechtscheiding zwaar had bekampt om het hoederecht te krijgen over Fifi Trixibelle, Peaches en Pixie, de meisjes zo goed mogelijk op te vangen samen met zijn Franse partner Jeanne Marine. Hij adopteerde ook Tiger Lily.

Met Fifi was dat geen probleem: ze was al 17 toen haar moeder stierf en hield niet van aandacht. Peaches Honeyblossom Michelle Charlotte Angel Vanessa Geldof (zoals haar volledige naam luidt) was des te meer aangetrokken door de spotlights. En ze had talent. Ze was pas 14 toen ze columns begon te schrijven in een modeblad.

Op haar 16de schreef ze voor The Daily Telegraph en voor The Guardian plus maakte ze haar eerste documentaire. Op die leeftijd trok ze ook naar Marokko om er met een moslimtiener te gaan leven, wat resulteerde in een programma op Channel 4 dat A Beginner’s Guide to Islam heette.

Het meisje dat je moet hebben op je party

Dat bracht allemaal een hoop aandacht mee, plus Peaches, ook al omdat ze nu eenmaal een dochter van Saint Bob Geldof was, werd het meisje dat je moet hebben op je party, voor je opening, of gewoon om mee te pakken op vakantie naar Saint Tropez. De paparazzi van de Britse tabloids smulden ervan, en Peaches leek maar al te blij om hen op hun wenken te bedienen.

Bob Geldof probeerde wel om er iets aan te doen. Door Peaches te verplichten op tijd thuis te zijn. Door haar zakgeld en verdiensten te blokkeren. Maar allemaal tevergeefs. Peaches begon ook steeds meer te spijbelen op de privéschool waar ze naartoe ging (het exclusieve Queen’s College in Marylebone).

Coke, Amy & Doherty

Ze was nog maar net 17 toen de eerste foto’s opdoken waarop ze cocaïne aan het snuiven was. Peaches ontkende. Haar vrienden deden coke, maar zijzelf, nee, nooit. De reactie van Bob Geldof was begrijpelijk, maar naïef: hij verklaarde vreselijk geërgerd te zijn door de media, die suggereerden dat zijn dochter aan de drugs zat.

Peaches heeft altijd blijven ontkennen dat ze gebruikte. Ondanks de foto’s. Ondanks het feit dat het gezelschap waarin ze verkeerde – Pete Doherty en Amy Winehouse om er twee te noemen – bekend stond als heavy on drugs. In 2008 werd ze door de politie gefilmd toen ze 190 pond overhandigde aan de dealer van Amy Winehouse. De politie liet haar gaan met een waarschuwing.

19: 11 tatoeages en een eerste vent

Op haar 19de was Peaches occasioneel model, deejayde ze, schreef ze nog steeds (hoewel minder en minder) artikels en columns. Ze had elf tatoeages en trouwde voor het eerst. Met een Amerikaanse muzikant, Max Drummey. Ze kende hem pas een maand, was nog maar een week echt met hem aan het daten. Saint Bob deed het huwelijk in Las Vegas af als “a bit silly”. Enkele maanden later was het sprookje over.

Maar nog geen jaar nadat ze eerste keer trouwde, deed Peaches het opnieuw. Deze keer met Thomas Cohen, ook een muzikant. Het huwelijk ging deze keer door in de kapel waar haar moeder was begraven. Peaches verkocht de foto’s van de trouw exclusief voor een bom geld aan Hello! Magazine. Met Cohen kreeg ze twee kinderen, Astala Dylan Willow (nu twee jaar oud) en Phaedra Bloom Forever (11 maanden oud). Aan iedereen die het wilde horen vertelde Peaches dat ze veranderd was daardoor, dat het zot eraf was, dat ze haar kinderen zou geven wat haar eigen moeder haar nooit kon geven.

Ingehaald

De waarheid is wellicht dat Peaches dat echt wou. Maar sommige dingen verander je niet zomaar, hoe hard je ook probeert. Het volstond om even in onze fotodatabank te zoeken – alleen al de foto’s van de jongste maanden zeggen genoeg. Het plaatje van gelukkige hippiemama dat Peaches zo graag schetste in interviews, bestond alleen in haar hoofd.

Op dit moment staat niet vast hoe ze overleed, alleen dat er geen drugs zijn gevonden in haar huis en dat er geen afscheidsbrief was. Dat zou een overdosis en/of zelfmoord uitsluiten.  De tijd zal raad brengen, voorlopig volstaat om te zeggen dat na veertien jaar hollen om hem voor te blijven, de dood Peaches Geldof dan toch heeft ingehaald. 

Meer over Peaches Geldof:

Meer
Lees meer...