Hey ho, let’s go: 25 prachtige plekken om je tent op te slaan in de VS

Natuurlijk zijn er in de VS veel prachtige plekken om te kamperen. Meer dan je ooit kan opsommen waarschijnlijk. Maar sommige hebben net dat tikje meer, zoals in deze 25 parken. En hoewel je niet altijd ’tent with a view’ kan hebben, je bent er in elk geval dichtbij! 

1. Acadia National Park (Maine)

Er zijn verschillende campings in en rond het park, sommige vlak naast de oceaan of een meer, met of zonder zwembad en wifi. Wildkamperen (meerdere nachten) en wildbivakkeren (een nacht en verder trekken) is niet toegestaan.

Waarom hier? Wie vroeg genoeg opstaat en wandelt naar de top van Cadillac Mountain (het hoogste punt aan de oostkust) kan de eerste persoon in de VS zijn die de zon ziet die dag. 

2. White Mountains (New Hampshire)

Veel kampeermogelijkheden in White Mountain National Forest in New Hampshire. Wildbivakkeren kan ook, al moet je opletten want er zijn ook plekken waar het verboden is. 

Waarom zou je gaan? Uitdagend voor de geoefende wandelaar en prachtig in de herfst. Skiliefhebbers zijn hier ook aan het goede adres. 

3. Green Mountain National Forest (Vermont)

Een vijftal officiële campings en wildbivakkeren is overal toegestaan… tenzij anders aangeduid. 

Waarom gaan? Gratis toegang en ook bijna alle campings zijn gratis. Het oudste langeafstandspad van de VS loopt ook door dit park: the long trail heeft 440 kilometer aan padden, 280 zijpaden en ongeveer 70 primitieve schuilhutten én loopt helemaal tot aan de grens met Canada. 

4. Pine Grove Furnace State Park (Pennsylvania)

Enorm veel mogelijkheden tot kamperen in dit enorme woud en allemaal goedkoop. Reserveren kan tot 11 maanden op voorhand, wildkamperen is niet toegestaan, ook niet voor één nacht.

Waarom gaan? The Appalachian Trail loopt door het park en heeft er zijn middenpunt. Parktoegang is gratis. 

5. Assateague Island National Seashore (Maryland en Virginia)

Kamperen is alleen toegestaan op het deel in Maryland. Wildbivakkeren mag, maar je hebt wel een vergunning nodig (5 dollar). 

Waarom zou je gaan? Wilde paarden! Surfen! Eenzaamheid! En in de zomer soms zelfs dolfijnen. 

6. Yosemite National Park (Californië)

Dertien best grote campings in dit prachtige nationale park. Waar gewerkt wordt met reservaties zit het bijna altijd volzet dus reserveer flink op tijd. Of ga naar een van de campings die werken volgens ‘first-come, first-served’-principe. Wildbivakkeren is toegestaan, en de vergunningen zijn gratis tenzij je ze op voorhand wil reserveren. 

Waarom komen? Voor de rotsformaties die hier zo kenmerkend zijn. En ook wel: zwarte beren! 

7. Big Sur (Californië)

Pfeiffer Big Sur State Park is populair en dat vertaalt zich ook in het aantal kampsites: meer dan 150. Wildbivakkeren is toegestaan, al heb je wel een vergunning nodig voor kampvuren (gratis).

Waarom toch komen? Woeste kusten, azuurblauwe zee, de legendarische highway one en (buiten seizoen) ook nog geen kat te zien. Waarom niet komen?!

8. Joshua Tree National Park (Californië)

Nog altijd Californië maar toch iets totaal anders: het woestijnlandschap bij Joshua Tree National Park. Negen volwaardige kampeergebieden, je kan proberen zonder reservatie van oktober tot en met mei. Daarna wordt het een first-come, first-served-principe. 

Waarom komen? Voor de Joshua trees natuurlijk, en de bergen en het feit dat er eigenlijk twéé woestijnen samenkomen. 

9. Grand Canyon National Park (Arizona/Utah)

Ja, kamperen kan hier ook! Zowel op een van de drie kampterreinen als overnachten in de natuur (wildbivakkeren). Een vergunning daarvoor kost je 10 tot 25 dollar. 

Waarom doen? Het is een van dé parken in de States en biedt een fascinerende blik in de toekomst. Also: enorm grote raven. 

10. Zion National Park (Utah) 

Drie kampeerterreinen in dit park, allemaal volzet in de zomer. Wildbivakkeren mag, maar je moet een vergunning hebben. Er wordt ook aangeraden om de wildernisgids te lezen.

Waarom gaan?  Voor de kleuren! Roze, rood, gelig, lichtbruin in allerlei tinten en combinaties. 

11. Bryce National Park (Utah)

Bryce National Park (‘Bryce’ voor de vrienden) is een kleiner park en dat zie je ook aan het aantal kampeerterreinen: twee. Redelijk populair in de zomer maar meestal niet al maanden op voorhand volgeboekt. Wildbivakkeren mag, met een vergunning (5 à 10 dollar) en reserveren kan enkel persoonlijk tot 48 uur op voorhand.

Waarom doen? Prachtige naaldrotsen in een roze tint die verschilt van het zonlicht. Ook extreem mooi ondergesneeuwd… al kan je er dan niet veel gaan doen. 

12. Arches National Park (Utah)

Slechts één kampeerterrein hier met 50 plaatsjes. Vaak gereserveerd van maart tot oktober, maar je kan uitwijken naar campings net buiten het park. Rondtrekken en ergens overnachten kan met een gratis vergunning, maar er zijn geen aangeduide routes of plekjes die daarvoor bestemd zijn. Neem genoeg water mee en wees zeker dat je een topografische kaart kan lezen en met het kompas kan werken.

Waarom toch gaan? Met meer dan 2.000 natuurlijke ‘bruggen’ en steen is het best wonderbaarlijk. 

13. Big Bend National Park (Texas)

Er zijn drie kampeerterreinen en overnachten mag met een vergunning (10 dollar, first-come, first-served). Wildkamperen is toeglaten maar enkel op één van de 42 daarvoor voorziene plekjes. Doe wat opzoekingswerk, want je moet beslissen waar je overnacht voor de vergunning wordt uitgereikt. 

Waarom hierheen trekken? Er is de machtige Rio Grande én je hebt zicht op Mexico. Also: vreemde woestijnvegetatie. 

14. Carson National Forest (New Mexico)

Nee, New Mexico is niet enkel woestijn, zoals dit woud bewijst. Kamperen kan op één van de 35 (!) kampeerterreinen, al kan je ook zowat overal wildkamperen zonder vergunning. Kampvuren zijn evenwel verboden. 

Waarom gaan? Het wordt er niet te heet in de zomer, en je kan er skiën in de winter.

15. Ozark National Forest (Arkansas)

23 kampeerterreinen en je mag ook nog eens wildkamperen, tenzij anders aangeduid. 

Waarom gaan? Niet alleen is er bos, er zijn ook negen zwemstranden en er zijn grotten. Wel opletten voor de muggen.

16. Great Smokey Mountains National Park (Tennessee)

Een kampeerterrein waar je kan reserveren, negen andere waar je er gewoon vroeg bij moet zijn. Wildbivakkeren is toegelaten met een vergunning en een reservatie en enkel op daartoe bestemde plekjes. 

Waarom gaan? Dit zijn dé Smokey Mountains. En er is een app voor. 

17. Everglades National Park (Florida)

Kamperen in moerasgebied vol met krokodillen en aligators? Ja, het kan: op twee officiële kampeerterreinen én op officiële overnachtingsplekken, enkel bereikbaar door kano, kajak of boot. Uiteraard heb je daar een vergunning voor nodig. 

Waarom doen? Het is enorm veelzijdig: je kan fietsen, wandelen, kanoën en kajakken of je laten meevaren op een boot. 

18. Ludington State Park (Michigan)

Drie moderne, één rustieke camping en een die enkel bereikbaar is voor dagtrippers. Kamperen is enkel toegestaan van mei tot november. 

Waarom komen? Ludlands heeft het allemaal: bossen, zandstranden met duinen, meren met eilandjes, moerasgebieden… 

19. Badlands National Park (South Dakota)

Amper twee kampeerterreinen maar wel het hele jaar open. Wildbivakkeren mag en zonder vergunning, al moet je wel registreren voor je vertrekt. 

Waarom gaan? Voor de kleurenpracht en de fossielen. En de bizons! 

20. Grand Teton National Park (Wyoming)

Er zijn vijf kampeerterreinen, al kan je wildbivakkeren met een vergunning, gratis te verkrijgen op first-come, first-served basis. Tijdens sommige periodes kan je de vergunning online reserveren voor 25 dollar. 

Waarom gaan? De Rocky Mountains! ‘Nough said.

21. Glacier National Park (Montana)

Maar liefst 13 kampeerterreinen om uit te kiezen hier in Montana, maar wildkamperen of overnachten is dan ook niet toegestaan.

Waarom doen? De bergen, de natuur en de dieren: grizzlyberen, zwarte beren en poema’s. 

22. Olympic National Park (Washington) 

Eén park, drie ecosystemen, 16 kampeerterreinen. Wildkamperen mag alleen met toestemming, soms moet je reserveren.

Waarom komen? Regenwoud! Rotsen! Bergen, gletsjers, oceanen, meren en natuurlijk ook bomen, beren en zelfs poema’s. 

23. Glacier Bay National Park (Alaska)

Kamperen in Alaska, whut? Wel, het kan en in dit park betekent dat inclusief opwarmruimte en veilige manieren om eten op te bergen. Er alleen op uit trekken kan ook, maar enkel met een (gratis) vergunning, een voedingscontainer die veilig is voor beren en na een korte oriëntatie. 

Waarom doen? IJselijke schoonheid, en de gletsjers gaan er niet voor eeuwig zijn. Also: walvissen. 

24. Denali National Park (Alaska)

Met zes kampeerterreinen en wildbivakkeren met vergunning, kan je hier je kampeerhart wel ophalen. Let wel: niet voor de groentjes! 

Waarom gaan? Bergen, wilde dieren en zelfs voor de ervaren wandelaar tonnen uitdaging. 

25. Haleakala National Park (Maui)

Kamperen kan op twee relatief primitieve en kleine terreinen, die enkel bereikbaar zijn na een dagtrip en waarvoor je een vergunning nodig hebt. 

Waarom doen?  Omdat je kan doen alsof je op Mars bent.

Bron: Greatist
Meer
Lees meer...