Hitterecord gebroken: 39,9 graden gemeten in Kleine Brogel

Zon
Image by Johannes Plenio from Pixabay

Het hitterecord voor ons land is gebroken. Op de militaire basis van Kleine Brogel (standaard de warmste plaats in ons land) werd vanmiddag een temperatuur van 39,9 graden gemeten, dat is 1,01 graad boven het voormalige record. Dat werd vorig jaar gemeten in het Limburgse Hechtel-Eksel en in 2015 in Luik.

Het is officieel: vandaag is de warmste dag ooit in ons land. Of toch sinds het begin van de metingen in 1833. Met een temperatuur van 39,9 graden Celsius is het vandaag 1,01 graad warmer dan het vorige record dat gesteld werd in 2015, maar nog eens gehaald werd in 2018.

Warmste temperatuur ooit

39,9 graden is officieel de hoogste temperatuur die ooit in ons land gemeten werd. Het officiële hitterecord van 1947 werd nog niet gebroken. Dat werd gemeten in Ukkel en staat op 36,6 graden. Die temperatuur werd daar vandaag nog niet gehaald.

Morgen worden nog hogere temperaturen verwacht, dus kan het officiële hitterecord wel gebroken worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dan ook een nog hogere temperatuur gemeten worden dan vandaag.

Code rood

Door de hitte is code rood vandaag van kracht. Deze code is van kracht voor het hele land uitgezonderd de kust, waar het enkele graden koeler is. Het is nog maar de eerste keer dat het KMI code rood uitroept.

Code rood bestaat uit enkele maatregelen. Deze zijn: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging en rechtstreekse zonnestralen vermijden.

Gesponsorde artikelen