Hoeveel is de 90 ton goud uit ‘La Casa de Papel’ eigenlijk waard?

Om te weten of het geniale, maar risicovolle plan van de bende rond meesterbrein El Profesor slaagt, moet je kijken naar het slot van La Casa de Papel op Netflix. Het doel van dat plan is echter al langer duidelijk: 90 ton goud stelen uit de Banco de España en ermee verdwijnen. Maar hoeveel is zo’n immense schat eigenlijk waard?

Na vijf jaar is er een einde gekomen aan de serie La Casa de Papel. De vijf allerlaatste afleveringen verschenen vorige week op Netflix en zijn door de meeste fans waarschijnlijk al verslonden. Vanaf hier kan je dan ook spoilers lezen, voor wie toch nog de kans heeft gehad om te kijken.

Het scenario van La Casa de Papel bestaat eigenlijk uit twee aparte verhalen, meer bepaald twee verschillende, onmogelijk gewaande overvallen. In de eerste twee seizoen dringt een team van acht overvallers de Koninklijke Munt van Spanje binnen. Met de hulp van El Profesor (Álvaro Morte), die op een andere locatie zit, proberen ze daar zoveel mogelijk tijd te winnen zodat het team zoveel mogelijk geld kan drukken om mee te ontsnappen. Na 128 uren slagen vijf overvallers er uiteindelijk in om met een buit van 984 miljoen euro te verdwijnen. Oslo (Roberto García), Moskou (Paco Tous) en Berlin (Pedro Alonso) komen hierbij wel om het leven.

90 ton goudreserve

De laatste drie seizoenen breekt de groep, aangevuld met enkele verse krachten, binnen in de Banco de España. Het doel is deze keer het stelen van de 90 ton goudreserve, die Spanje daar heeft opgeslagen in een zwaar beveiligde kluis. Al snel blijkt dit plan heel wat minder waterdicht te zijn dan bij hun eerste roof. Het was dan ook oorspronkelijk geen idee van El Profesor, maar van zijn overleden broer Berlin, samen met Bogotá (Hovik Keuchkerian).

https://www.youtube.com/watch?v=6VBYv4vBlT8

De roof van 90 ton goud verliep dan ook niet van een leien dakje en kostte het leven aan zowel Nairobi (Alba Flores) als Tokio (Úrsula Corberó). Daarnaast sneuvelden er ook heel wat leden van de speciale legereenheid die de confrontatie aanging met de overvallers. Toch slaagde het team erin om de 90 ton goudstaven uit de kluis te krijgen, volledig om te smelten tot kleine korrels, op een ingenieuze manier door een waterpijp uit de bank te krijgen en enkele kilometers verder opnieuw te versmelten tot gepersonaliseerde goudstaven.

Maar ook toen waren de problemen nog niet voorbij. Met Tatiana (Diana Gómez) en Rafael (Patrick Criado), respectievelijk de ex en de zoon van Berlin, doken er vlak voor de eindstreep twee oude bekenden op om de gigantische goudschat te stelen. Gelukkig bleek een vluchtig geschreven kladbriefje voldoende om een akkoord te vinden tussen beide groepen dieven. Zo vermeed Alicia Sierra Montes (Najwa Nimri) dat er nog meer doden vielen. Maar op die manier waren er ineens ook wel heel veel mensen die hoopten op een stukje van de buit.

4,5 miljard euro

Daarom is het interessant om eens na te gaan hoeveel 90 ton goud exact waard is. Goed nieuws voor iedereen die meehielp aan de roof in La Casa de Papel, want de goudprijs is de laatste jaren serieus gestegen. Op dit moment is 1 kilogram goud 50.582 euro waard. Dat is zo’n 35 procent meer dan zo’n 2,5 jaar geleden, toen het derde seizoen van La Casa de Papel op Netflix verscheen. De huidige waarde van 90 ton goud is dus iets meer dan 4,5 miljard euro.

Het is overigens niet helemaal duidelijk hoe Álex Pina, bedenker van La Casa de Papel, bij de hoeveelheid van 90 ton goud kwam. De goudreserve van Spanje bestaat officieel namelijk uit 281,6 ton goud. Of die ook allemaal in de kluis van de Banco de España liggen opgeslagen, is niet geweten. Van veel landen ligt hun goudreserve namelijk deels in het buitenland opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Belgische goudreserve. Het grootste deel van die 227 ton goud ligt in Engeland, Canada en Zwitserland. Over de locatie van al het Spaanse goud is geen officiële informatie bekend.

Meer
Lees meer...