Na Canada is het nu de beurt aan ons Hoge Noorden: recordtemperaturen in Lapland

Na de hittegolf die Canada gijzelde, lijkt het nu de beurt aan het Hoge Noorden in Europa: de Scandinavische landen hebben afgelopen weekend erg hoge temperaturen geregistreerd, waaronder op sommige plaatsen, ver boven de noordpoolcirkel, 34°C.

Kevo, in Lapland, registreerde zondag een hitte van 33,6°C, de heetste dag sinds 1914. Om dat even in perspectief te zetten: op tweede kerstdag was het in Kevo -38,9°C. En het Noorse meteorologische instituut registreerde 34°C in Saltdal, een provincie in de buurt van de poolcirkel. Dat is de hoogste temperatuur gemeten in het land dit jaar, en slechts 1,6°C minder dan het record van Noorwegen. Dat record werd overigens 800 kilometer zuidelijker opgetekend.

De hoge temperaturen volgen de recordbrekende hittegolf en bosbranden die in delen van Noord-Amerika verwoesting hebben veroorzaakt. Honderden mensen zijn vermoedelijk omgekomen door de hitte in de VS in het noordwesten en het zuidwesten van Canada.

Experts en functionarissen vrezen dat de catastrofale omstandigheden, aangewakkerd door de klimaatcrisis, de komende maanden alleen maar erger zullen worden. Het is al een poosje warmer dan normaal in delen van Scandinavië. Verschillende delen van Zweden rapporteerden ook recordhoogtes voor juni.

Het Finse nationale meteorologische instituut registreerde de hoogste temperaturen voor een junimaand sinds het begin van de metingen in 1844. Volgens de Finse weersvoorspellers zal een hogedrukfront dat zich vanuit het oosten over Finland beweegt, naar verwachting de recente warme, droge periode voor een groot deel van het land de komende dagen voortzetten.

Er is deze maand nog praktisch geen regen gevallen. De regenval tijdens de recordwarme maand juni was in veel delen van het land ongeveer de helft van de normale hoeveelheid. In de zuidelijke en centrale gebieden waren de neerslagmetingen in juni ruim onder de norm.

(evb)

Lees ook: Al twee hittegolven haalden 50 graden in noordelijk halfrond deze zomer. Wat is er echt aan de hand?

Lees ook: De cryosfeer van de aarde krimpt elk jaar met gebied dat bijna drie keer groter is dan België

Meer
Lees meer...